Boem! Klatsch! Over en uit

DJ-collectief Boemklatsch viert afscheid in Tivoli met een verrassingsoptreden van Extince

Tekst: Menno de Meester / Foto’s: Jeppe Schilder ,

Wie Utrecht zegt, zegt Boemklatsch. Sinds 2002 leverde het dj-collectief een belangrijke bijdrage aan de Utrechtse muziekscene met talloze feesten in Utrecht en ver daar buiten, met een radioshow bij 3voor12/Utrecht en met het eigen platenlabel. Drie dj's (Illvester, Sjammie the Money en Mike Mago), MC Atactic en één VJ Ramkraak zorgden met hun hele crew altijd voor een 'spontaneous combustion' van elke zaal. Eind vorig jaar maakten de heren bekend dat ze elk hun eigen weg zouden gaan en niet meer als Boemklatsch zullen optreden. Dat afscheid moest natuurlijk groots gevierd worden met het 1000 en 1 Flessen Champagne Feest in een uitverkochte Tivoli Oudegracht.

We worden ontvangen in de Spiegelbar, bovenin de Utrechtse poptempel, waar de leden van Boemklatsch de condoleances in ontvangst nemen. De koffie en cake zijn thuisgebleven, maar de glazen champagne staan al te bubbelen op de bar. MC Atactic vertelt dat het een soort Surinaamse begrafenis is: "We vieren de mooie tijden." De muziek in de Spiegelbar wordt verzorgd door Yazz (de vriendin van Mike Mago) en Mo (de vriendin van Ramkraak). Er komt wat deephouse voorbij, tot enige ergernis van Sjammie the Money: "Deephouse op een Boemklatsch feestje? Ik ben weg hier!" Hij belooft dat bij de Boemklatsch show veel hiphop voorbij gaat komen.

Belofte maakt schuld: klokslag 12 uur begint het dj-collectief in de grote zaal met hun laatste, allesomvattende set. Het is een vier uur lange terugblik op de afgelopen jaren, met veel tijdloze hiphop, en een hoop scheurende electro, beukende bass en dubstep. Zo worden de fans van alle jaren Boemklatsch op hun wenken bediend. De dj’s staan lekker te draaien en hebben het duidelijk naar hun zin. VJ Ramkraak projecteert op de enorme BK letters achter de dj-booth allerlei psychedelische beelden. MC Atactic toont zich een ware moderecensent: "Big up naar iedereen die zich aan de dresscode heeft gehouden! Voor de mensen die zich er niet aan hebben gehouden: jullie zijn iets lelijker."

Het 1000 en 1 Flessen Champagne Feest is natuurlijk niet compleet zonder Faberyayo. Toevallig trad hij eerder deze avond op in Tivoli met De Jeugd van Tegenwoordig. Nu staat hij klaar om de Boemklatsch-collabo 'Spikkeltjes' te doen. Van rappen is geen sprake: het lijkt erop dat hij de tekst niet meer weet. "Utrecht, wie is er aan de pillen?" Een paar trillende handen gaan de lucht in. De rapper probeert met een lege champagnefles zijn glas te vullen, maar dat blijkt zelfs voor Yayo een lastige klus.

Het mag de pret niet drukken, het feestje dendert lekker verder met classics van Cassius, C-Mon & Kypski en Major Lazer. Even later klinkt het: "We. Are. Utrecht!" als variatie op 'We are your friends' van Justice vs Simian. Zelfs 'Samir's theme' van King Amir komt voorbij. De champagnebar aan de zijkant van de zaal, die eerst per ongeluk 'Champangebar' heette is inmiddels omgedoopt tot 'Champanjebar'. Het Nederlands is weer een schitterend woord rijker.

De tourmanager van Boemklatsch maakt van de gelegenheid gebruik om de avond nog specialer te maken. Hij vraagt zijn vriendin ten huwelijk in het bijzijn van de 1001 enthousiaste bezoekers en ze zegt nog 'ja' ook! De romantiek wordt snel weer verstoord met beukende electro, zoals we die jarenlang konden horen bij de Dum Dum feestjes in Tivoli. We vliegen van oude hiphopclassics naar drum ’n bass en schreeuwerige dubstep. Zo vluchtig als electro is, zo tijdloos is die goede oude hiphop.

Tot ieders verrassing wordt er opeens een gastoptreden aangekondigd: de Nederlandse hiphoplegende Extince is hier! Zeer toepasselijk opent hij met 'Alles gaat voorbij (behalve die stijl van mij)' van de Doe Maar tribute-cd. De Prins heeft er zin in vanavond en dropt 'Kaal of kammen', 'Zoete Inval', 'Spraakwater', 'Viervoeters' én 'Grootheidswaan'. Hij doet er een paar nummers over om zijn leren jasje uit te trekken. Helaas is hij slecht te verstaan vanaf het balkon, maar de fans rappen deze classics natuurlijk woord voor woord mee. We drinken een drankje, slikken een slokje en salueren de Prins met een daverend applaus.

Boemklatsch neemt het roer weer over met meer Dum Dum classics van Crookers en Don Rimini. De dames uit het publiek hebben inmiddels het podium achter de dj-booth overgenomen en vieren het afscheid met opblaasbare champagneflessen. Het dj-meubel dient als duikplank voor iedereen die wil crowdsurfen. Rogier van Nobody Beats The Drum doet dit zo vaak mogelijk en komt hier helaas niet zonder kleerscheuren vanaf.

De enorme beuker 'Brap' van die andere Utrechter, Bart B More, heeft de meeste impact vanavond. Ook 'The Joker And The Thief' van Wolfmother slaat goed aan en wordt gevolgd door een intense dubstepplaat die een enorme moshpit veroorzaakt. 'Raven' van Proxy, 'Warp' van The Bloody Beetroots, 'Kids' van MGMT in de Soulwax remix: de grootste hits van ruim 10 jaar Boemklatsch zijn nog altijd een succes. De Skream remix van 'In for the kill' van La Roux zorgt voor een mooi kippenvelmoment. Nu is het echt voorbij: niet alleen het Tivoli Tijdperk op de Oudegracht komt ten einde, maar ook Boemklatsch is niet meer. Het was een mooie bende en een zeer passend afscheid voor deze Utrechtse helden. We zullen ze nooit vergeten. Boem! Klatsch! Over en uit.


Gezien: Boemklatsch 1000 en 1 Flessen Champagne Feest, zaterdag 5 april 2014 @ Tivoli Oudegracht, Utrecht.