Kort Utrechts Popnieuws Week 37

Volkoren, Kim Janssen, Woods on Fire, Broeder Dieleman, Mary Fields en meer

Tekst: Redactie 3voor12/Utrecht ,

De redactie van 3voor12/Utrecht wordt overstelpt met muzieknieuws, persberichten, nieuwtjes, releases en wat dies meer zij – te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week weer een volle editie met onder andere nieuws over Volkoren, Kim Janssen, Woods on Fire, Broeder Dieleman en Mary Fields.

Volkoren viert tienjarig bestaan met festival
Volkoren ken je als het label van bands als Ponoka, at the close of every day en Brown Feather Sparrow. Het label bestaat in 2013 tien jaar en viert dat op zondag 13 oktober met een festival in het Beauforthuis in Austerlitz (bij Zeist). De zaal gaat om 19.00 uur open en er zijn dan optredens van Ponoka (het nieuwe album is dan uit), Mensenkinderen, Mariecke Borger, Sea + Air, Charles Frail en Sara Lois.

Kim Janssen als dj in remake van ‘Britten’
In deze remake van ‘Britten’ laat Kim Janssen zich van een heel andere kant zien. Zowel muzikaal, hij bespeelt de synthesizer en voegt beats toe aan het nummer, als perfomer. In de video zie je hem in een blauw uitgelicht bos als een echte, swingende dj achter zijn apparaten staan. Deze nieuwe versie van 'Britten' is geproduceerd door Pim van de Werken en dit geluid kun je volgens zijn label Snowstar ook op zijn aankomende tour verwachten. Op donderdag 19 september speelt Janssen samen met zijn band in de werfkelder van de Kargadoor (in samenwerking met EKKO). De show wordt speciaal aangepast aan de intieme ruimte. De kargadoor gaat om 20.00 uur open en - niet onbelangrijk - het aantal plekken is beperkt.

Debuutalbum Mary Fields online
Het heeft wat voeten in de aarde gehad maar debuutalbum (of is het een EP?) Flawless Victory Over Movement van Mary Fields is er. Zelf beschrijft het Utrechtse vijftal de muziek als “met jazz beïnvloede noisecore”. Hoe dat klinkt? Daar is maar op één manier achter te komen. Luisteren dus! Het album is op alle gebruikelijke muzieksites te vinden en er is een gelimiteerde uitgave van 85 cd's.

Eerste track Woods on Fire online
Het Utrechtse vijftal Woods on Fire broedt al een tijdje op het debuutalbum. Anderhalf jaar geleden deden ze voor ons al verslag van opnames in Berlijn. Nu schijnt het album er dan toch echt aan te komen. Bij de collega’s van Kicking the Habit is deze week de eerste track 'Bird Migration' in première gegaan.

Nieuwe single voor Close Up
Hoewel de bandleden nog behoorlijk jong zijn bestaat Close Up al weer vier jaar. Een mooi moment om een nieuwe single uit te brengen: ‘Cold War Affair'.

Broeder Dieleman tekent bij Snowstar Records
De afgelopen anderhalf jaar heeft Broeder Dieleman al verschillende keren de lange reis van Zeeland naar Utrecht gemaakt om ons te verblijden met zijn liedjes over zonde, zaligheid en het Zeeuwse landschap. Met zijn debuutalbum Alles is ijdelheid raakte hij ook bij andere mensen een gevoelige snaar, zoals afgelopen week bijvoorbeeld te horen was op Into The Great Wide Open. Het Utrechtse indielabel Snowstar Records (o.a. I am Oak en Kim Janssen) brengt nu zowel Broeder Dielemans debuutalbum als zijn nieuwe EP Klein Zieltje uit. Op de EP, die 12 oktober op vinyl uitkomt, diept Broeder Dieleman zijn Zeeuwse roots verder uit. Op de ene kant interpreteert hij twee mondeling overgeleverde liederen die in de jaren 60 voor het radioprogramma Onder de Groene Linde zijn opgenomen in Zeeuws Vlaanderen. Op de andere kant staat o.a. het lied 'Land van Verandering', afkomstig van de soundtrack die broeder Dieleman samen met Pim van de Werken schreef voor de gelijknamige documentaire over West Zeeuws-Vlaanderen en zijn inwoners. Debuut Alles is ijdelheid verschijnt op 19 september, met als toegift twee nieuwe bonustracks. Op zondag 22 december sluit Dieleman het jaar af in EKKO met een kerstspecial waarop ook Meindert Talma speelt. Cairo Liberation Front verzorgt dan de afterparty.

Eerste track van
nieuwe single Screw Houston Start Screaming
De Utrechts/Brabantse hardcoreband Screw Houston Start Screaming brengt 28 september de nieuwe singleA Gentleman Will Never Tell’ uit. Deze week is de eerste video van die single verschenen: ‘Approximately 6:15 PM’. Op diezelfde 28 september is er een releaseparty in de Boothill Saloon in Utrecht. Meer informatie over de speciale gasten die het op het feestje zullen spelen wordt later bekend gemaakt, dus houd de Facebook-pagina of de website van de band in de gaten.