Kort Utrechts Popnieuws Week 36

The Vs, nieuwe filmserie in EKKO, Arts the Beatdoctor en veel nieuwe video’s

Tekst: Redactie 3voor12/Utrecht ,

De redactie van 3voor12/Utrecht wordt overstelpt met muzieknieuws, persberichten, nieuwtjes, releases en wat dies meer zij – te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week weer een volle editie met onder andere nieuws over The Vs, een nieuwe filmserie in EKKO, Arts the Beatdoctor en veel nieuwe video’s.

The Vs presenteert debuutalbum
In de zomer van 2012 waren muzikanten Simon Sixsmith, Harald van de Sanden en Bob Roos bezig met een road trip door Amerika. Sixsmith viel in slaap achter het stuur, de auto raakte van de weg en sloeg over kop. Wonderlijk genoeg bleek geen van de inzittenden gewond te zijn. Toen de auto tot stilstand was gekomen, speelde op de radio ‘Down In The Churchyard’ van The Flying Burrito Brothers. Een teken volgens de drie mannen, en het begin van The Vs. Tijdens het restant van de trip werd het debuutalbum geschreven, vanaf de achterbank van de auto en in de motels waar ze verbleven. Invloeden van The Vs zijn de producties en arrangementen van bands uit het einde van de jaren zestig en begin van de jaren zeventig zoals The Rolling Stones, The Faces en The Velvet Underground. Bij het opnemen heeft de band geprobeerd om hetzelfde live-sessiegevoel te creëren zoals dat ook op opnames uit het legendarische Muscle Shoals Studio of Neil Young’s schuur is te horen. Single ‘The Cowboy Song’ en het album zijn te downloaden van de site van 2419 Record Label.

Nieuwe filmserie in EKKO start met 'A Band Called Death'
Op zondag 22 september start een nieuwe filmserie in EKKO. 'A Band Called Death' is de eerste in een serie van vier muziekfilms die zijn uitgezocht door het filmprogramma Eye Tunes. Eye Tunes laat concertregistraties, documentaires en films zien met muziek als enige verbindende rode draad. ‘A Band Called Death’ gaat over drie afro-Amerikaanse broers uit Detroit in het jaar 1973. Dit was voor de donkere bevolking het tijdperk van Motown, dus funk, soul en disco. De broers maakten echter voor die tijd veel te harde muziek. Pas jaren later werden de opnames die de band destijds had gemaakt weer van zolder gehaald. De band sloeg aan bij een nieuw publiek en wordt nu beschouwd als de eerste punkband ooit. De film van oktober is de Nederlandse première van 'Autoluminescent', een film over de in 2009 overleden Australische punkartiest Roland S. Howard, die onder andere in The Birthday Party en Crime & the City Solution speelde. Welke andere twee films vertoond zullen worden, is nog onbekend.

 


Nieuwe video’s van Join the Cavalry, Skiggy Rapz, The Maureens, Going Barefoot, Sofie Letitre, Galleons en Eefje de Visser
De zomerstop is voorbij, het seizoen is begonnen. Deze week verschenen maar liefst vijf videoclips van Utrechtse bands online. En dan zou het ook nog kunnen dat we er één over het hoofd hebben gezien. We beginnen met …

De stijlvolle clip voor ‘Rosie’ van Join the Cavalry. We hebben er even op moeten wachten maar het resultaat is ernaar.


Rapper Skiggy Rapz heeft een video gemaakt voor ‘Shilly Tilly’, een favoriet nummer bij zijn liveshows. Tegelijkertijd is ook een remixwedstrijd voor de dat nummer begonnen. Op 24 september wordt de winnaar bekendgemaakt. Wat die krijgt? Alle releases van Skiggy. Over het hoe en wat lees je hier meer.


The Maureens
 waren in juni nog 3voor12/Utrecht Selecteert, maar zijn deze week ook nog verkozen tot Hollandse Nieuwe van de maand bij 3voor12. Daar ging ook de clip voor ‘Early June’ in première. De albumpresentatie is op zaterdag 14 september in EKKO.


Ook online: ‘One Night’, de tweede single van het Utrechtse folk-/pop-/jazz-/blues-duo Going Barefoot.


Sofie Letitre
heeft een succesvol seizoen achter de rug en deelt dat met ons via de clip voor ‘Mind the Gap’. De muziek is live opgenomen en de clip bevat beelden van verschillende optredens van het afgelopen jaar.


Indiefolkband Galleons is gevestigd in Utrecht maar de leden komen behalve uit Nederland ook uit Engeland en Spanje. De band heeft een video gelanceerd van het nummer ‘Parallel’; een voorproefje van de debuut-EP die in november opgenomen wordt.


De laatste clip in deze reeks is van Eefje de Visser. ‘Ongeveer’ is de eerste single van haar nieuwe album Het Is. We kijken uit naar de liveshows.

Deze maand nieuw werk van Arts the Beatdoctor
Eind deze maand verschijnt er een nieuwe EP van Arts the Beatdoctor op het Rotterdamse label Lowriders Collective. De Lazy Thunder EP komt uit op 24 september en wordt als 12” en als digitale versie gereleased. De releaseparty is op zaterdag 21 september in WORM in Rotterdam.