3voor12/Utrecht Selecteert: Counter Jib

Meedogenloos afrekenen met de kracht van eenvoud

Redactie 3voor12/Utrecht ,

De zoektocht van 3voor12/Utrecht naar fris talent stopt nooit en zeker niet tijdens de zomerstop. Frisser dan Counter Jib wordt het niet. Het trio is nog maar net ontkiemd (hun eigen woorden) maar we kunnen nu al bijna oogsten: hun debuut-EP is ongeveer eetrijp. Counter Jib is de 3voor12/Utrecht Selecteert van september.

In juni zetten 3voor12/Utrecht en Pyropix The Maureens voor een videoshoot op de bouwplaats van Station Vaartsche Rijn. Counter Jib had daar ook niet misstaan, al is het maar vanwege de oorsprong van de bandnaam. Een counter jib is, zo leren we uit het woordenboek, het contragewicht van een hijskraan. Dat is de letterlijke betekenis tenminste. Als we ons aan een symbolische uitleg wagen, zou je kunnen zeggen dat deze band een tegenwicht vormt voor andere muzikale initiatieven van de individuele bandleden. 
 
Fragiele muziek 
Zo kennen we zanger Florian Wolff als singer-songwriter op wiens liedjes kwalificaties als ‘melancholisch’ en ‘warmbloedig’ van toepassing zijn. Ook drummer Rolof Groothoff kennen we al, bijvoorbeeld als initiatiefnemer van The Raspberry Sessions die hij organiseert aan de Plompetorengracht 6H en uit de band Goodwin Sands. Fragiele muziek kortom, die goed gedijt in een huiselijke omgeving.
 
Nee, dan Counter Jib. De heren zelf gebruiken graag masculiene uitdrukkingen als 'meedogenloos afrekenen met pretentieus geneuzel', 'blaffende liveshow' en 'beats als sloopkogels' om hun geluid te omschrijven. Wij mochten voorproeven van de in oktober te verschijnen EP ‘Secret Showroom’ en herkennen tussen het afrekenen en slopen door duidelijk invloeden van de grote bands uit begin jaren ’90, zoals Soundgarden en Rage Against The Machine. En van hun invloeden als Led Zeppelin natuurlijk. Looiige riffs, gruizige bassen en weinig opbeurende teksten, ’t is er allemaal en niet te zuinig. In deze korte teaser geeft Counter Jib enkele seconden weg met een bruikbaar advies over bijpassende haardracht.
 
Als je je haar zo wil dragen op de eerstvolgende Club 3voor12/Utrecht moet je misschien wel wat haast maken, want die staat alweer gepland op 26 september. Daar, in dB’s, zal Counter Jib je om de oren slaan met hun meedogenloos vettige porties gitaarwerk. Een pak op je sodemieter en nog gratis ook! Wees erbij, ja?
 
Te zien: Counter Jib is, naast anderen, te zien tijdens Club 3voor12/Utrecht, donderdag 26 september 2013 @ dB’s.