Gitaren domineren Popronde Amersfoort

Organisator Joris Postulart tipt zijn favoriete bands en locaties

Tekst: Freek Liebrand / Foto: Harold van de Kamp ,

Op zaterdag 23 november staat het landelijk rondtrekkend popfestival Popronde weer in Amersfoort. De vijfde editie inmiddels en de op twee na grootste van Nederland. Meer live muziek dan op de Utrechtse editie en bovendien de afsluiter van het seizoen. Nog een voordeel: er staan lekker veel Utrechtse acts op programma. 3voor12/Utrecht sprak met organisator Joris Postulart over zijn liefdesbaby en peuterde zijn tips los.

Voor diegenen die denken “Popronde?!!”, de Popronde is een festival voor nieuw talent waarvoor zich elk jaar zo’n duizend opkomende acts opgeven in de hoop op een plek bij de laatste 120. Een vakjury maakt een selectie met hardst aanstormend talent en de lokale organisator gaat vervolgens met deze menukaart langs lokale cafés en popzalen om samen een geschikt programma samen te stellen. Zo staat er in iedere stad een ander programma, maar zonder bands uit eigen stad. Dat laatste is namelijk één van de spelregels.

Popronde Amersfoort staat onder de bezielende leiding van cultureel ondernemer Joris Postulart (Per Expressie, The Daily Indie, etc.). Postulart heeft naar eigen zeggen twee stempels op het programma in Amersfoort gedrukt. Ten eerste is de selectie behoorlijk ‘gitaarminded’. Een bewuste keus omdat steeds meer festivals elektronische muziek programmeren. Niks mis mee, maar met Postulart aan het stuur hebben gitaarliefhebbers in Amersfoort niks te klagen. Daarnaast heeft de organisator extra goed met de lokale middenstand gekeken welke acts op welke plek het best tot hun recht komen. Verwacht dus vieze blues in obscure kroegen en hippe electro bij Kinki Kappers, in plaats van andersom. Dit alles zorgt voor een uitgebalanceerd programma dwars door de stad, waaruit Postulart ons zes bands en zes locaties tipt. Een behoorlijke opgave, want al pratend wordt zo’n beetje elke band en elke plek genoemd. Hieronder dan toch zijn selectie.

Hier moet je geweest zijn:
 
De Vereeniging: De Vereeniging is een onverwacht stylish restaurant in een creatieve rommelzone. Verwacht hier akoestische acts bij een knisperend kampvuur.
 
Kinki Kappers: Neerlands origineelste kappers openen opnieuw hun Amersfoortse deuren voor de Popronde. Alsof je iemand’s privéfeestje binnenloopt en meer dan welkom bent. Ook niet onbelangrijk … gratis knipbeurten!
 
KAdE: Kunsthal KAdE is dé plek voor kunst, architectuur en design. Een prima thuisbasis dus voor de kunstzinnige festivalopeners Tududuh om 13.00 uur.
 
De Observant: Een prachtig monumentaal pand waar ronddwalende monniken niet zouden misstaan. Naast de drie acts van de Popronde treden hier ook vier acts van de Fontys Rockacademie op. Een minifestival op zichzelf dus!
 
Onder de Linde: Café Onder de Linde is één van de oudste kroegen van Amersfoort en programmeert regelmatig goede livemuziek. Tijdens Popronde de thuisbasis voor de 3voor12 Hollandse Nieuwe stage.
 
Zandfoort aan de Eem: Tot slot kun je Popronde natuurlijk niet bezoeken zonder een bezoek aan de hipste strandtent aan de Eem. De 3FM Serious Talent Stage garandeert je hiernaast een goede sfeer ook goede muziek.

Deze moet je gezien hebben:

DÉMIRA
@ Filmhuys: Aanstekelijke folkpop in het verlengde van Mumford and Sons, bekend van Beste Singer Songwriter van Nederland.
 
Girl Beard @ Onder de Linde: Ongetemd garagerockduo met Case Mayfield en Nienke Overmars.
 
Ed Struijlaart @ Miles: Cathy singer-songwriter met aanstekelijke popliedjes en een randje blues.
 
Adam and the Relevants @ De Kelder: Rauwe, vurige popliedjes met een behoorlijke dosis Britpop van onze Selecteert van april.
 
Hömpfdingå @ Kinki Kappers: Opzwepende Zweedse electro met een behoorlijke lading ‘guilty pleasure’ tijdens een gratis haircut. Need we såy möre?
 
Fexet @ Velvet Music: Fans van harde, strakke melodische punkrock kunnen Postulart de hand schudden tijdens Fexet in de beste platenzaak van Amersfoort.

Popronde begint om 13.00 uur en tot duurt 03.00 ’s nachts. Tijdens het middagprogramma sluiten de speeltijden mooi op elkaar aan. Vanaf 20.45 uur wordt het kiezen geblazen. Postulart tipt zelfs nog wat adresjes voor wie tussen 17.30 uur en 19.30 uur in de programmaluwte wat te eten zoekt. Amersfoorters zweren namelijk bij de overheerlijke burgers van BurgerTime op de Krankeledenstraat 18. Liever iets meer culinair? Er tegenover zit een nieuw restaurantje met een Jamie Oliver protegé. En bij Crazy Louis kun je naast livemuziek ook goed terecht voor een lekker hapje eten!

Te zien: Popronde Amersfoort met Adam and the Relevants, Tududuh, Emil Landman, Herrek, The Maureens en vele anderen,zaterdag 23 november 2013 @ diverse locaties