#LGW13: Le Mini Who?: de tips van de redactie #LGW13: Le Mini Who?: de tips van de redactie

Zeven acts die altijd tussen de sinterklaasinkopen door kunnen

, Tekst: redactie 3voor12/Utrecht / Foto: Pauluz van Dorsten

#LGW13: Le Mini Who?: de tips van de redactie

Zeven acts die altijd tussen de sinterklaasinkopen door kunnen

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht / Foto: Pauluz van Dorsten ,

Het vraagteken in Le Mini Who? is wat ons betreft wel op z’n plaats. Want kan iemand ons uitleggen wat er nu precies Mini is aan een festival met meer dan dertig acts op bijna twintig locaties? En met een eigen festivalmarkt? Kom op Le Mini Who?, schudt dat calimerocomplex van je af, het is misleidend! Want de muziekminnende bezoeker moet keiharde keuzes maken. En gelukkig, 3voor12/Utrecht helpt een handje.

Apneu
Welkom in het medische hoekje van het festival. Apneu is een verschijnsel waarbij de ademhaling meer dan 10 seconden stilvalt. Dat is bijna genoeg om ademloos naar een liedje van Apneu (de garagerockband) te luisteren, want die halen zelden de tweeminutengrens. En na zo’n liedje moet de band zelf aan het zuurstof, want na het aftikken kan het er even onmenselijk hard aan toegaan. Ervaar de energie van deze Amsterdamse gasten zelf om 13.50 uur in het vakkundig geïsoleerde ACU.

Wouter van Veldhoven
Utrechter Wouter van Veldhoven heeft een atelier in Vechtclub XL. Daar knipt en plakt hij gevonden geluiden en voorwerpen die geluid maken uit en aan elkaar. Het resultaat klinkt als een verzameling mechanische windklokken die door een vlagerige wind in beweging worden gebracht. Het klinkt verlaten en tegelijk nostalgisch door het ontbreken van elektronica. Vorig jaar stond Van Veldhoven samen met de neo-klassieke minimalist Greg Haines op Le Mini Who?. Dit keer is hij om 13.50 uur solo te beluisteren tussen de rekken van designkledingwinkel Puha.

Afterpartees
Iedereen dacht het maar Fran Healey, de zanger van Travis durfde het uit te spreken: “And what's a wonderwall anyway?”. Een zinnig antwoord is er nooit gekomen van de geestelijk vader van de ‘wonderwall’. Het heeft Afterpartees er niet van weerhouden om een liedje te schrijven met dezelfde titel. Het is niet hun beste overigens. Dat is namelijk ‘First/Last’ en die wordt - toeval bestaat niet –zaterdag 30 november uitgebracht op een 7” vinylsingle. Zwarte schijfje hebben? Zorg dat je dan om 16.00 uur in Café Tilt bent. Dan pak gelijk je nog een paar meer van die opgewekte jongehondenpowerpopsongs mee.

The Virgin Army
Soms roepen beschrijvingen van artiesten aangenaam schurende beelden op in je hoofd. In dit geval doelen we op “Teije Venema is de Almerense Nick Cave”.  De van oorsprong uit Assen afkomstige muzikant is nog jong, maar heeft inmiddels een carrière als voorganger van de Pinkstergemeente, leraar en kunstenaar achter de rug. Momenteel is hij songwriter en wel van liedjes waarin de geesten van de eerder genoemde Nick Cave maar ook Dave Eugene Edwards rondwaren. De pompeuze folksongs met een zwart randje waren koren op de molen van producer Pim van de Werken. Zijn signatuur is bijvoorbeeld duidelijk herkenbaar in het jagende ‘The Choir’. Dat Venema het er ook live goed vanaf brengt is vanaf 16.30 uur te horen in Café de Stad.
 

PINS
Dat ook vrouwen hun mannetje weten te staan met snoeiharde gitaren en een stevige drumpartij bewijst PINS. Deze vier dames schudden het ‘lekker om naar te kijken maar een sound als een draak’-imago van meidengroepen met geweld van zich af. De dames zien er esthetisch zeer verantwoord uit, maar qua geluid eisen ze ook alle aandacht op. De jonge Britse formatie produceert no-nonsense postpunk met een blik recht vooruit. Ze komen hard en scheuren voorbij met nummers van gemiddeld drie minuten. Zorg dus dat je ze niet mist in Moira om 15.00 uur.

His Clancyness
Als je je eigen achternaam durft te verbasteren tot een aanhef die klinkt alsof je van adel bent, heb je wel wat waar te maken. Dat deed His Clancyness himself, Jonathan Clancy, in twee stappen. De eerste stap was om na een bandproject solo te gaan maar toch een hele band achter zich te vormen. Stap twee was om verdorie met succes een fijn ‘sassy, dreamy, glam rock ’n roll album’ te maken, zoals hij het zelf omschrijft. Het is een beetje indie, beetje psychpop en ligt goed in het gehoor. Precies relaxed genoeg om de middagdip na een avond Le Guess Who? door te komen, maar wel zo opgewekt om daarna weer door te kunnen pakken. Beluister de Canadees en zijn gevolg in Kapitaal om 15.50 uur.

Te zien: Le Mini Who?, zaterdag 30 november 2013 @ Voorstraat en omgeving, Utrecht
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht