Utrecht Invites: HKU-studenten zetten vier diverse avonden neer Utrecht Invites: HKU-studenten zetten vier diverse avonden neer

3voor12/Utrecht spreekt vijf talentvolle ‘music managers’

, Tekst: Liv Krake

Utrecht Invites: HKU-studenten zetten vier diverse avonden neer

3voor12/Utrecht spreekt vijf talentvolle ‘music managers’

Tekst: Liv Krake ,

Ze zijn dit jaar begonnen aan het tweede jaar van Music Management aan de HKU. Aanstaande woensdag 29 mei zetten de vijf jonge studenten en oprichters van Utrecht Invites voor de vierde keer een bandavond in dB's in elkaar. Tijdens deze vierde editie worden bands uit Haarlem naar de Utrechtse muziekstudio gehaald voor een avondje knallen. Genoeg reden om een gesprek te hebben met de mannen van Utrecht Invites.

Voor de opleiding Music Management moesten de studenten Arthur Matze, Sam Cuppen, Alex Hendrikx, Joost de Locht en Andries Kerkhoven viermaal een muzikale avond organiseren in een poppodium, café of studio in Utrecht. Utrecht Invites is daar het resultaat van. Arthur vertelt: “Tijdens Utrecht Invites treedt een Utrechtse artiest in dB’s op samen met een artiest uit een andere stad. Tot nu toe hebben we Utrecht aan Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Sheffield gekoppeld. De vierde en laatste editie staat in het teken van Utrecht invites Haarlem. Vaak kennen artiesten alleen muzikanten uit hun eigen stad. Door bands bij elkaar te zetten die elkaar nog niet kennen, hopen we meer interactie tussen artiesten uit verschillende steden te creëren. We programmeren wel altijd bands die qua genre dicht bij elkaar liggen.”

Voor de jongens zelf was deze opdracht tegelijkertijd een ideale manier om in contact te komen met de Utrechtse muziekscene. “Wij kozen voor dit concept, omdat we zelf veel artiesten uit andere steden kennen, maar weinig uit Utrecht. Op deze manier leren we de scene in Utrecht kennen en leren bands andere bands uit een andere stad kennen. dB’s was al vanuit school geregeld, dus daar hoefden we zelf niet achteraan te gaan. We moeten echter wel gewoon zaalhuur betalen. Door middel van onder andere fondswerving, sponsoren en crowdfunding zorgen we er voor dat we geld hebben om alles te betalen. Vooral de inkomsten die we uit de entree halen zijn van groot belang.”

Arthur vertelt verder: “Juist omdat we weinig inkomsten hebben, willen we er maximaal voor zorgen dat de deelnemende bands het naar hun zin hebben en dat ze kunnen terugkijken op een geslaagde avond. Het uitzoeken van bands per avond was vooral een kwestie van kijken naar welke bands bij elkaar passen. Natuurlijk kon niet iedere band op de desbetreffende avond, maar we hebben van iedere band wel positieve feedback op het idee ontvangen. We hebben nu verschillende bands op de stage van dB’s weten te krijgen. Voor de Utrecht Invites Amsterdam-editie wisten we zelfs een band uit het Engelse Sheffield te strikken, namelijk Cable35. Dit is gelukt dankzij Pollination, zij mailden ons met de vraag of we Cable35 wilden programmeren, omdat de band momenteel tourt door Europa. We waren meteen enthousiast en hebben de band direct geboekt. Het waren superaardige jongens en het was enorm tof om ze in Utrecht op onze avond te hebben staan. Deze avond was, net als de andere edities, erg geslaagd. We zijn er achter gekomen dat er nog veel meer bij komt kijken dan we in eerste instantie hadden verwacht. Het gevoel op het moment van de avond zelf en achteraf is alle stress en drukte meer dan waard.”

Natuurlijk staat er nog een laatste editie gepland, en wel op 29 mei. Voor deze avond nodigen de heren van Utrecht Invites, naast bands uit Utrecht, een band uit Haarlem uit. “We zijn geen organisatie die extra grote namen boekt om op die manier het feest groter te maken, we willen juist graag bands die nog niet zo groot zijn een podium bieden. Voor de laatste editie hebben we een paar zeer veelbelovende bands die voor een goed feest zullen zorgen. De hoofdact is Good Meat uit Haarlem die vorig jaar als support act heeft getourd met Chef’Special en veel geprezen wordt om zijn Desert Blues Circus op het podium. Daarnaast hebben we uit Utrecht de band Close Up, een naam die steeds vaker de kop op steekt en met hun indiepop goed aan de weg aan het timmeren is. En omdat het de laatste editie is, hebben we deze keer een tweede band uit Utrecht, namelijk Kodiaks. Met hun indierock met rootsy inslag speelde zij al als voorprogramma van onder andere Bettie Serveert, Anne Soldaat en Bombay Show Pig. Vorig jaar werden ze geselecteerd door 3voor12/Utrecht als meest veelbelovende band voor 2013.”

Te zien: Utrecht invites Haarlem met Kodiaks, Good Meat en Close Up, woensdag 29 mei 2013, dB's studio’s Utrecht.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht