The Kik maakt oer-Hollandsch uitstapje The Kik maakt oer-Hollandsch uitstapje

Nederbeat gaat confrontatie aan met kermisorgel

, Tekst: Wilke Wittebrood / Foto's: Annemiek Haandrikman

The Kik maakt oer-Hollandsch uitstapje

Nederbeat gaat confrontatie aan met kermisorgel

Tekst: Wilke Wittebrood / Foto's: Annemiek Haandrikman ,

Move over, Sieneke. De heren van The Kik lanceerden donderdagavond hun nieuwe nummer: een duet met een draaiorgel.

‘Het is voor het eerst dat we in een kerk spelen. Best wel gezellig hiero!’ De heren van The Kik staan vanavond op het podium van Museum Speelklok, gevestigd in de Utrechtse Buurkerk. Weer eens wat anders dan een tv-optreden bij DWDD – ze moeten het podium delen met een enorm kermisorgel en spelen er nog een nummer mee ook. 
 
De manier waarop The Kik zich presenteert is tot in de details uitgedacht. De strakke colberts, de retro zonnebril van leadzanger Dave von Raven, de luchtsprong waarmee leadzanger en gitarist de helft van de nummers afsluiten. Zelfs bepaalde grappen (‘Dit nummer hebben we geschreven met onze dikste vriend: Tim Knol’) geven de indruk dat ze al veel vaker zijn gemaakt. Alles lijkt onderdeel van een concept dat steeds herhaald wordt.

Dit optreden breekt met de routine. Museum Speelklok stuurt de band het podium op met instrumenten die nieuw voor ze zijn: een enorm kermisorgel en een piepklein draaiorgeltje. Andere artiesten gingen The Kik al voor. Ellen ten Damme trad in 2011 op met een vioolspelend konijn, Wouter Hamel met een speciaal voor hem geprogrammeerd speeldoosje. Speciaal voor dit optreden arrangeerde componist Jan Kees de Ruijter een nieuw nummer: een duet tussen The Kik en een orgel dat de heren zelf in het museum mochten uitkiezen. Dat werd ‘De Drie Pruiken’. Samen vertolken ze het nog titelloze lied: een nummer waarin sixties Nederbeat en oer-Hollandsche orgelmuziek afwisselend de boventoon voeren. Een vreemde combinatie? Is het ook. Maar de band heeft er lol en dat werkt aanstekelijk op het publiek: de sfeer zit er goed in. Een verslag in foto’s.
 

Gezien: The Kik, donderdag 23 mei 2013 @ Museum Podium Speelklok, Utrecht

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht