Het Goede Doel; nieuwe cd vol met onbekender materiaal

Volgend album laat niet lang op zich wachten

Tekst en foto: Rob Kemperman ,

Het Goede Doel presenteerde afgelopen donderdag in een volgeladen Stairway to Heaven de nieuwe cd …was alles maar precies zoals het was... 3voor12/Utrecht sprak na afloop met Henk Westbroek over het album en wat blijkt? Na deze verzamel-dubbelaar zit er alweer een nieuw album in de pijplijn.

In een goedgevulde Stairway to Heaven is de sfeer van vervlogen tijden te proeven. 192TV – dat op grote schermen wordt uitgezonden – luidt in het café de sfeer van vroeger in. Hoewel Henk Westbroek en Henk Temming beseffen dat het publiek graag de grote hits zoals 'Nooduitgang' wil horen, wordt de avond afgetrapt met het onbekendere werk van Het Goede Doel. Het wielerlied 'Erop en Erover' zorgt voor een meezingsfeer die je verwacht bij deze vorm van Hollands glorie.

Als alles zou moeten zijn zoals het was, had Henk Westbroek tijdens de cd-presentatie van Het Goede Doel zich wederom moeten kleden zoals hij in de jaren 80 deed; waardoor hij op een jonge versie van Lee Towers zou lijken. Maar de mannen zijn ouder geworden en schamen zich er niet voor dit te laten zien; grijze haren zijn er in overvloed. “Waar het voorheen twee jonge, stralende mannen waren, zie je nu twee afgeleefde ouwe rotkoppen”, aldus Westbroek.

'Vroeger was alles kutter'
De heren hebben – anders dan de titel van het nieuwe album doet vermoeden – geen hang naar het verleden. "Het vervelende van ouder worden is dat het verleden groter is dan de toekomst, en er is niets vervelender dan oude mannen die terugkijken. Vroeger was niet alles beter, in de regel was het kutter", aldus Westbroek.

Het album …was alles maar precies zoals het was… volgt twee jaar na hun laatst verschenen cd Liefdewerk, een plaat die volgens Westbroek geen financieel succes was. De cd werd, bij gebrek aan een geïnteresseerde platenmaatschappij, in eigen beheer uitgebracht en “als dat dan 50.000 euro kost, mag je zelf 40.000 bijleggen.”

Gekkenwerk, het album wat daarvoor verscheen, werd gefinancierd door het detacheringsbedrijf IT-staffing. “Zij vonden het een aardig idee om de plaat te financieren en hem dan ter download aan te bieden, en ook wij kregen er nog wat voor”, aldus een tevreden terugblikkende Westbroek.

Ode aan mama's
Op de cd …was alles maar precies zoals het was… is een samenvatting te vinden van onbekender materiaal, zoals 'Geboren voor het geluk' en 'Alles geprobeerd'. Het nieuwe nummer 'Alle moeders heten mama' is een waardevolle toevoeging voor het album. Het werd eerder geschreven voor het tv-programma Ali B op Volle Toeren.

Nog voordat dit album de tijd krijgt om te verweren, kun je alweer nieuw materiaal van de band verwachten. Er staat namelijk nóg een album in de planning. Wederom één met werk van vroeger, maar deze keer met nog niet eerder opgenomen muziek. Westbroek: "We hebben wat materiaal gevonden, waarvan er nog negen nummers geschikt bleken voor een cd." Daar komen volgens de zanger nog drie nummers bij. Binnen een jaar moet de nieuwe cd er zijn.
 
Tijdens de presentatie wordt het bekende werk zoals 'Zwijgen', 'Alles draait om de eenvoud' en 'Sinterklaas, wie kent 'm niet' als toegift flink meegezongen door het gemêleerde publiek. Dat heeft voor een groot deel de leeftijd van de muzikanten, maar er zijn ook genoeg jonge honden te vinden in het Utrechtse café. Voor sommigen in de zaal was alles weer zoals het was en 'swingde het weer de pan uit.'

Gezien: cd-presentatie Het Goede Doel, donderdag 23 mei @ Stairway to Heaven, Utrecht