Bevrijdingsfestival Utrecht 2013 – deel 1

Verslag van het middagprogramma

Tekst: Wouter Bal & Iris van Korven / Foto's: Dave Stoker, Arwen Schade & Eric Duijvestijn ,

Vandaag vindt in een zonovergoten Park Transwijk het Bevrijdingsfestival Utrecht plaats. Premier Mark Rutte was aanwezig om het bevrijdingsvuur te ontsteken, waarna de vlam al dansend naar Amsterdam werd gebracht. Hierna kon het muzikale programma van de dag beginnen en 3voor12/Utrecht was erbij om van alle optredens verslag te leggen.

Roos Rebergen en USKO

Nadat Mark Rutte het bevrijdingsvuur heeft aangestoken, betreedt Roos Rebergen (van Roosbeef) samen met het Utrechts Studenten Koor en Orkest (USKO) het podium. Zij schreef speciaal voor het Bevrijdingsfestival een aantal nieuwe nummers rond de thema’s oorlog en vrijheid. In de introductie geeft ze aan daarbij vooral dicht bij zichzelf te zijn gebleven, met liedjes over een meisje dat aangeraakt wil worden en jongetjes die oorlogje spelen. De combinatie van een groot orkest met de fragiele Rebergen blijkt een samenwerking uit duizenden. Tot ergernis van de zangeres blijkt premier Rutte echter geen aandacht voor het optreden te hebben: “Die was vooral heel druk met zichzelf bezig.” Jammer genoeg duurt het optreden vrij kort; na drie nummers gespeeld te hebben wordt het optreden alweer afgesloten met een bloedmooie versie van 'Sirene'.

Sunday Sun

Ze zullen ongetwijfeld hebben gefantaseerd over zonovergoten optredens op zondagen als deze bij het bedenken van een bandnaam. Sunday Sun heeft vandaag echter niet alleen baat bij hun naam, ze spelen ook een bijzonder goedgekozen set. Er zit veel vaart in en de aanstekelijke popliedjes met meerstemmige koortjes gaan er bij het publiek in als zoete koek.

3voor12/Utrecht schreef het al naar aanleiding van de releaseparty van hun drieluik EP’s al: deze band wil je op je festival hebben. Dat blijkt ook nu weer. Sunday Sun heeft de gunfactor, maar dwingt die vooral zelf af door het grote spelplezier op het podium. Het viertal werd afgelopen zomer uitgeroepen tot 3FM Serious Talent met het nummer ‘Highly Respected Rebel’, maar in feite is elk liedje raak. Zoals presentator Waldo Volmer het waardig afkondigde: Sunday Sun zorgt voor de perfecte soundtrack van dit Bevrijdingsfestival.

Handsome Poets

De uit Gouda afkomstige Handsome Poets weten met hun optreden de bezoekers, die lekker op kleedjes op het festivalterrein in het zonnetje waren gaan liggen, weer overeind te krijgen. De band heeft met de voormalige 3FM Megahit ‘Dance (The War Is Over)’ natuurlijk ook een stamper in huis die het goed doet op grote festivals en ook nog eens een passende boodschap heeft voor deze dag. En we weten ook meteen waar we na afloop van het festival naartoe moeten: bassist Rick blijkt om de hoek te wonen en het hele publiek wordt door zanger Tim van Esch uitgenodigd voor de afterparty.

Ewert & The Two Dragons

Wat een band uit Estland op het Bevrijdingsfestival te zoeken heeft? Blijkbaar nogal wat, want het publiek reageert van meet af aan erg enthousiast. Ewert & The Two Dragons werd na het optreden op Eurosonic/Noorderslag 2012 geboekt voor Lowlands en was ook al regelmatig in het Nederlandse clubcircuit te vinden. De band uit Estland kent vandaag een valse start, aangezien de zang tijdens het eerste nummer niet hoorbaar is. Zodra het kwaal verholpen is wordt er luid geapplaudisseerd en kijkt vocalist / toetsenist Ewert Sundja verwonderd om zich heen.

De lieve indiefolkliedjes doen het goed bij het publiek, ondanks het feit dat Ewert en zijn draken bij vlagen wat rommelig spelen. Vooral de drummer is weinig standvastig in zijn spel. Toch kunnen de Esten op veel respons rekenen en blijkt ook uit dit optreden weer dat de vier heren ongetwijfeld nog vaker terug zullen keren naar ons kikkerlandje.

Nielson

Nielson deed afgelopen zomer mee aan de televisietalentenjacht De Beste Singer-Songwriter van Nederland, waar hij auditie deed met zijn liedje ‘Beauty and the Brains’. Dat nummer groeide binnen een mum van tijd uit tot een grote hit en ook vandaag op het Bevrijdingsfestival weet Nielson er bij veel mensen een glimlach mee tevoorschijn te toveren. Hij laat zijn publiek schaamteloos alle ‘oohs’ en ‘aahs’ meebrullen en het mag gezegd: zijn Nederlandstalige liedjes lenen zich daar uitstekend voor. Een “gooi je handen in de lucht, kom op!” blijft vervolgens niet lang uit.

Even later passeert een cover van Doe Maars ‘Smoorverliefd’ de revue, evenals een Nederlandstalige versie van zomerhit ‘Feel The Love’ van Rudimental. Hoe je het ook went of keert: Nielson heeft met zijn aanstekelijke Nederlandstalige meezingers een hitmachine in handen die met uitzicht op de release van zijn debuutalbum alsmaar omvangrijker zal worden.

Rilan & The Bombardiers

Met zijn grote afrokapsel, bretels en gele schoenen is de boomlange Rilan toch al een opvallend figuur en als hij zijn mond opendoet wordt dat beeld alleen maar versterkt. Hij beschikt namelijk over een warme soulvolle stem met een prettig rauw randje en heeft daarnaast een prima begeleidingsband in The Bombardiers. Gedurende het optreden blijkt het songmateriaal van de band jammer genoeg wel wat in herhaling te vallen, maar dit wordt slim opgelost door twee goed geplaatste covers in de set: halverwege ‘Purple Haze’ van Jimi Hendrix en als afsluiter ‘I’m Alive’ van Don Fardon. Pas bij dat laatste nummer komt het optreden en daarmee het publiek echt goed los. Er klimt spontaan iemand op het podium om mee te dansen en Rilan neemt een slok bier uit een aangereikt blauw kinderlaarsje. Al met al lekker zonnige en onbezorgde soul voor de zondagmiddag.

Het Goede Doel

Van 1979 tot in de jaren ’90 zongen Henk Temming en Henk Westbroek over België, Sinterklaas en vriendschap. Op het Bevrijdingsfestival komt Het Goede Doel nog eens al die hits spelen en niet zonder succes. Het veld voor het Rabobank Vrede van Utrecht podium is afgeladen vol en jong en oud zingt uit volle borst mee.

Ook de heren zelf lijken het verdomd goed naar hun zin te hebben. “Jullie hebben de vrijheid om wel of niet te klappen, en jullie doen het wel, dus daar doen wij het dan weer voor,” zegt Westbroek op een droge toon, zoals we die van hem gewend zijn. Henk en Henk zijn hun wilde haren overduidelijk nog niet kwijt en bouwen een onvervalst fijn feestje.

John Coffey

Dit jaar presenteerde 3voor12/Utrecht John Coffey op het Sena Talent Stage. Deze Utrechtse band staat bekend om zijn energieke, explosieve en vaak onvoorspelbare optredens. Daarnaast is John Coffey veruit de hardste band op dit Bevrijdingsfestival. Dat blijkt al meteen bij het eerste nummer ‘I’ve Got A Bastard Virus And I Don’t Even Know Where It Came From’, waarmee de band direct vol gas geeft. John Coffey. Een moshpit, stagediven en crowdsurfen horen nu eenmaal bij een optreden van deze Utrechters. Zanger David Achter De Molen beklimt zelfs via de boxen het dak van het podium om daar een nummer te zingen. Voor het podium heeft zich een grote schare trouwe fans geposteerd die alle nummers luidkeels meebrult. Wanneer tegen het eind van de set een knetterende cover van Nirvana’s ‘Breed’ wordt ingezet, kan de rest van het publiek dat ook doen.

Gezien: Middagprogramma Bevrijdingsfestival Utrecht, 5 mei 2013 @ Park Transwijk, Utrecht