3voor12/Utrecht Selecteert: Destructive Cult 3voor12/Utrecht Selecteert: Destructive Cult

Dromerige synthpop uit Utrecht de hele maand mei in de spotlight

, Tekst: redactie 3voor12/Utrecht

3voor12/Utrecht zoekt elke maand binnen de grenzen van de provincie Utrecht naar nieuw talent. Binnen die grenzen vinden we deze keer de Utrechtse formatie Destructive Cult. In tegenstelling tot wat de naam misschien doet vermoeden, hebben we hier niet te maken met een brute metalband. Destructive Cult maakt fijne midtempo synthpop met akoestische elementen en filosofisch getinte songteksten.

Enkele maanden geleden verscheen de titelloze debuut-ep. Deze dient als opmaat voor het binnenkort te verschijnen debuut I Believe In Jim Jones (een verwijzing naar de Amerikaanse sekteleider die zijn volgelingen opriep om zelfmoord te plegen). De groep omschrijft hun muziek als ‘dreamy, dark and neo-romantic’ en noemt als inspiratiebronnen ‘1978, Camus and Lone Wolves’.

Destructive Cult is een klein jaar geleden opgericht door Rinse Visser en Milan Fortuin en de groep (live aangevuld met twee, soms drie extra bandleden) weet precies de juiste balans te vinden tussen jaren tachtig-synthpop (denk: Human League en Blancmange), electropop uit de jaren negentig (New Order, Electronic) en de nieuwe lichting synthpopartiesten (Hurts, Cut Copy).

Destructive Cult beschikt bovendien over nog een extra troef: frontman Milan Fortuin weet met zijn stem de groep een eigen gezicht te geven. Samen met Rinse Visser op gitaar/synths zorgt hij ervoor dat Destructive Cult meer wordt dan de zoveelste band die zich heeft laten inspireren door het verleden.

Als het Jacco Gardner lukt om de sixties weer hip te laten worden, waarom zou Destructive Cult niet kunnen hetzelfde doen voor de jaren tachtig? Beoordeel het zelf op donderdag 30 mei. Dan staat Destructive Cult op het podium van dB’s tijdens Club 3voor12/Utrecht. Ze delen het podium met – zoals je van ons gewend bent – diverse andere verrassende, nieuwe acts.

Om alvast in de stemming te komen, de ep van Destructive Cult is te beluisteren via Soundcloud.

Te zien: Club 3voor12/Utrecht met o.a. Destructive Cult, donderdag 30 mei 2013 @ dB’s, Utrecht.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht