Naar My Blue Van moet je vooral luisteren

‘Ik houd er niet van om op de stoel van de luisteraar te gaan zitten’

Tekst: Mike Van Dooyeweert / Foto: Edward Bos ,

Een nieuw album, een uitverkochte releaseshow en een videoclip op komst; het lijkt My Blue Van voor de wind te gaan. De publiekswinnaars van de Utrecht Popprijs 2012 blijven er redelijk nuchter onder. "We doen wat we doen", aldus zanger en gitarist Bas Beenackers.

In februari presenteerde My Blue Van zijn debuutalbum As Colours Change in een uitverkochte EKKO. Het geeft de indruk dat de band inmiddels een aardige livereputatie heeft opgebouwd. “Geen idee waar die populariteit vandaan komt”, aldus Bas Beenackers. “We laten ons gezicht regelmatig zien in Utrecht en we doen aan promotie, dat zal er ongetwijfeld mee te maken hebben. Maar die hoge opkomst hadden we niet ingecalculeerd. Het is fantastisch om te merken dat we worden opgemerkt, dat maakt ons nederig en ook wel dankbaar. Het geeft ons inspiratie om door te gaan.”

As Colours Change is opgenomen in de opnamestudio Barn In The Meadow van Jordi Langelaan. “We speelden al langer met het idee om een plaat op te nemen. De nummers die we hadden, wilden we graag vastleggen. Barn In The Meadow voelde voor ons gelijk goed. Als je die studio binnenkomt heb je bij wijze van spreken al gelijk de neiging om je schoenen uit te trekken, zo’n ontspannen sfeer hangt er. We hebben er eerst proefopnamen gedaan, om onszelf vertrouwd te maken. Daardoor hadden we langer de tijd om samen met Langelaan te werken aan onze sound. Het was een heel mooi proces.”

Volgens recensenten valt de muziek van My Blue Van te omschrijven als een mix van soul,
blues en rock. Beenackers houdt er zelf echter niet van om uitspraken te doen over de
beleving van hun muziek. “Voor ieder mens moet het verschillend zijn hoe ze ons oppikken. Het labelen en typeren van een bepaald kunstwerk gebeurt altijd pas achteraf, als het kunstwerk af is. We maken al onze nummers zonder vooropgezet plan.” Hij haalt op dit punt graag zijn oom Ad Beenackers aan. “Hij was dichter en inmiddels helaas overleden. Hij had een mooie visie op kunst en de beleving van kunst. Als je zelf te veel je licht laat schijnen op wat je maakt, dan ga je zitten op een stoel die niet van jou is. Onze muziek moet je vooral gewoon luisteren.”

Binnenkort brengt de band de videoclip uit voor ‘Bumpy Road’, geregisseerd door foto- en videograaf Mike Roelofs. “Hij kwam een tijdje geleden in aanraking met onze muziek en wilde graag een videoclip met ons maken”, aldus Beenackers. Als bedankje richting de crew organiseert My Blue Van een etentje in de oude 4 Apostelen Kerk in Eindhoven, waar het atelier van Mike Roelofs is gevestigd. Dezelfde avond zal Roelofs een eerste edit van de muziekvideo tonen, waar 3voor12/Utrecht bij aanwezig zal zijn. “Het is een opmaat naar de lancering van de video en daar betrekken we 3voor12/Utrecht natuurlijk graag bij. We zijn zelf al erg enthousiast over wat we tot nu toe gezien hebben.”

Op donderdag 28 maart treedt My Blue Van op tijdens Club 3voor12/Utrecht. Als dit
optreden net zo veel belangstelling trekt als de releaseshow, dan staat dB’s tot de nok toe vol. Maar ook in dit geval is Beenackers hier niet zo heel erg mee bezig. “De aandacht vinden we natuurlijk erg leuk, maar we hebben geen verwachtingen. We doen wat we doen.”

Te zien: Club 3voor12/Utrecht met My Blue Van, Double G, The Frowning Clouds en dj-set Kids With Guns, donderdag 28 maart 2013 @ dB's, Utrecht