Kort Utrechts Popnieuws Week 9 Kort Utrechts Popnieuws Week 9

Nieuws over o.a. Outsider Music festival, Kypski, Het Nachtspoor, My Blue Van, Gaudeamus Sessies.

, Tekst: redactie 3voor12/Utrecht

Kort Utrechts Popnieuws Week 9

Nieuws over o.a. Outsider Music festival, Kypski, Het Nachtspoor, My Blue Van, Gaudeamus Sessies.

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

De redactie van 3voor12/Utrecht wordt overstelpt met muzieknieuws, persberichten, nieuwtjes, releases en wat dies meer zij – te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week een propvolle editie met nieuws over onder meer Outsider Music festival, Kypski, Het Nachtspoor, My Blue Van en Gaudeamus Sessies.

Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl

dB’s presenteert Outsider Music festival
“Moeilijke muziek bestaat niet, wel muziek die buiten de lijntjes gaat en daarom jammer genoeg wel eens te ver onder de radar blijft hangen. Geen hapklare brokken pop, rock, soul of funk, maar een palet van stijlen, stemmingen en muzikale interpretaties.” Dat zeggen de mensen van dB’s over het Outsider Music festival dat daar op zondag 10 maart plaatsvindt. Vanaf 16.00 uur staan de volgende acts op het podium: Hemtoe, het nieuwe project van de Utrechtse geluidskunstenmaker Jan Schellink, Jozef van Wissen, de Nederlands/Amerikaanse luitist die met elektronica en zijn luit fantastische vervreemde klankkastelen bouwt en Eugene Chadbourne, snarenwonder en levende legende die moeiteloos een brug slaat tussen free jazz en folkblues. En alsof dat nog niet genoeg is, is er ook nog Tape Cuts Tape, de band van dEUS-oprichter en cultheld Rudy Trouvé, die altijd net even verder gaat dan de (alternatieve) mainstream kan verteren. Met Lyn Cassiers op zang en Belgisch beste avantgarde jazzdrummer Eric Thielemans op slagwerk. Zij die er geweest zijn kunnen beamen dat hun optreden begin 2012, ook in dB’s, één van de muzikale hoogtepunten van dat jaar was. Naast de muziek serveert dB’s ook een lekker soepje met brood. En dat alles voor een schamele € 10.

Kypski’s en Sjammie’s scratchtool ‘The Clocktave’ digitaal beschikbaar
Herinner je je de toonladderplaat Clocktaves van scratchers Sjam en kypski nog? Een vinylplaat die alleen maar bestaat uit toonladders, en waarmee een scratcher elke noot kan kiezen die hij wil en zo composities kan maken? Antwoord maakt ook eigenlijk niet uit, want in beide gevallen is er goed nieuws. Na bijna acht jaar is het beruchte scratchtool weer te krijgen, maar nu in digitale vorm. Voor deze uitgave heeft Kypski’s label Kypksi Music een deal getekend met het fameuze scratch-platform Thudrumble.com, waarmee Kypksi en Sjammie tussen grootheden als D-Styles (low end theory) en DJ Q-Bert komen te staan. Eén waarschuwing: The Clocktave is dus geen gewone plaat. Het is het eerste en enige digitale scratchtool dat gebaseerd is op een enkele toonladder en waarmee je op een intuïtieve manier melodieën en nummers kunt scratchen. Nog niet duidelijk? Check dan de Clocktave instructievideo die Sjam & Kypski’s hebben gemaakt.

AVANT GARDE: nieuw feest in Winkel van Sinkel
Vrijdag 1 maart geven Apollo Events en KRANCK een nieuw feest in de Winkel van Sinkel: AVANT GARDE. Overkoepelend thema is alles dat kunst gerelateerd of experimenteel van aard is. Verwacht een overdosis aan muziek, film, mode, kunst, show. Deze avond wordt één grote voorstelling van de entree tot het afsluiten van de avond. Naast een breed assortiment aan live- acts en kunstenaars staan de volgende artiesten geprogrammeerd: Melon (Trouw-Amsterdam), Larry de Kat & Anil Aras (Slapfunk), Mike Ravelli & Miss Melera, Wouter de Moor, Brand en meer.

Het Nachtspoor: nieuwe creatieve avondparade van Utrecht
Op vrijdag 15 maart verzorgt een scala van jonge Utrechtse muzikanten, DJ’s, kunstenaars en creatievelingen een mix van interactieve ervaringen, nachttheater, installaties, performances, beats en visuele projecties op één van de meeste unieke locaties in Utrecht: het Spoorwegmuseum. De naam van deze creatieve avondparade? Het Nachtspoor! Van 17.00 uur tot middernacht wordt ieder hoekje van het Spoorwegmuseum gevuld met creativiteit. Antieke treinstellen worden levende kunstwerken en perrons worden podia. Op perron 1 en 2 stoppen de muzikale acts. Het zijn voornamelijk Utrechtse DJ’s: SHMLSS, Bakermat, Pitto en Nuno Dos Santos. Maar ook de band Pubelle, die alle muziekstromingen in een vuilniszak gooit, en cabaretière Carolien Borgers die op akoestische wijze happy hardcore nummers uit de jaren negentig vertolkt. Spoor 1 tot en met 10 is ingeruimd voor de creatieve uitspattingen van Vers Vermaak. Al trappend op een hometrainer art films kijken met Cirque du Cynth, treinen onder handen nemen met een graffiti bus met Digifitti en interactief op oorlogspad gaan met Tijmen Rockt. Ook doet MC Kapabel een show. Op De Zelfgemaakte Markt en in De Tijdelijke Kunstwinkel kun je losgaan op interieur, mode, sieraden en kunst. En er is eten en drinken van de Tapas Train en Railway Appetizers. Tickets zijn verkrijgbaar voor € 17,50 exclusief toeslag via www.hetnachtspoor.nl.
 
Huiskamerconcert My Blue Van en Yori Swart
Yori Swart en My Blue Van geven op woensdag 27 maart een huiskamerconcert in Utrecht. Iedereen is welkom vanaf 20.00 uur. Vanwege beperkte capaciteit moet je wel even reserveren via mgkamphuis@gmail.com. De toegang is 5 euro en gaat volledig naar de artiesten. De Amsterdamse singer-songwriter Yori Swart studeerde af aan het Conservatorium van Amsterdam, was 3FM Serious Talent, won de Grote Prijs van Nederland, Amsterdamse Popprijs, NH Pop Live én Sena Performers POPnl Award. En ondertussen deed ze ook mee aan de Popronde, leverde een bijdrage aan de DWDD Recordings en heeft haar eigen platenmaatschappij Ysplaat Recordings. Het Utrechtse My Blue Van presenteerde onlangs het debuutalbum in een uitverkocht EKKO en speelde ook driemaal in een propvolle studentenkamer tijdens Stukafest Utrecht. Het drietal won in 2012 de publieksprijs bij De Utrecht Popprijs. De muziek van het trio wordt vaak beschreven als een mooie mix van blues, rock en soul.

Gaudeamus Sessies opvolger van Proeflokaal
Eind vorig jaar kwam er na 100 edities een einde aan Proeflokaal, de muzikale proeftuin voor experiment en elektronica. Maar gelukkig creëert Gaudeamus nog steeds een plek in Utrecht voor het experiment. Op zondag 21 april vindt namelijk de eerste editie plaats van de Gaudeamus Sessies. Tijdens de Gaudeamus Sessies is er plaats voor voorproefjes uit het Gaudeamus Muziekweek programma, werk van (nog) onbekende componisten en jonge ensembles die vlieguren willen maken met werk van jonge componisten. De Sessies vinden niet plaats op een vast moment, maar worden geprogrammeerd rondom een work-in-progress presentatie van een eigen Gaudeamus productie. De sessies vinden plaats in Muziekhuis Utrecht, (Loevenhoutsedijk 301, Utrecht). Uitvoerenden voor de eerste editie zijn: The Julie Mittens, Gareth Davis, Brendan Faegre Edge Ensemble, Christina Oorebeek, Karl Klomp.

Albums van Walker Diver digitaal beschikbaar
Terwijl Stefan ’t Hooft bezig is aan een nieuw Walker Diver-album, komt ook de back-catalogue langzaam maar zeker digitaal beschikbaar. Om te beginnen met het album Junior Blues uit 2007 dat te vinden is op iTunes, Spotify, Bandcamp etc. Voor de niet-kenners: Walker Diver speelt een combinatie van alt. country, rock, americana en indie.

Tweede helft voorrondes Clash Of The Titans van start
Vrijdag 1 maart begint in ACU de tweede helft van de voorrondes van bandwedstrijd Clash of the Titans. In totaal zijn er ook dit jaar weer tien voorrondes waaraan elke keer vijf bands meedoen. Per voorronde wordt er een winnaar gekozen door een vakkundige jury. De eerste vijf voorrondes zijn inmiddels achter de rug en hebben de volgende winnaars opgeleverd: Strolling the Yards, Paper Doll Decay, Status Aparte, Woods on Fire en Adam & the Relevants. Zij zullen allemaal op één van de twee halve finales te zien zijn. Daarnaast zijn er tot nu toe twee wildcards uitgedeeld aan AliasTheBand en Professor Menneer. Op 12 april is de eerste halve finale in ACU. Vervolgens is op 19 april de Wildcard-ronde in EKKO en op 26 april de tweede halve finale in dB’s. De finale zal op zaterdag 25 mei plaats vinden in Tivoli de Helling. In dB’s en ACU start de eerste band om 21.00 uur. In EKKO is dit al om 20.15 uur in verband met curfew. Voor alle voorrondes geldt €3 entree. Meer informatie over de bands is te vinden op de Facebook pagina van Clash of the Titans: www.facebook.com/theclashofthetitans.

Tweede Utrechtse editie Popquiz Marathon
Op woensdag 8 mei vindt er weer een Popquiz Marathon plaats. Tijdens deze uitgebreide popquiz kun je op twaalf locaties verspreid door de stad meespelen met verschillende rondes die allemaal een eigen thema hebben. Dus of je nu een metalhead bent of alleen van Nederlandstalige muziek houdt, er is altijd ergens een ronde waarin je kunt uitblinken! De eerste 100 teams die een kaartje kopen (en zich daarmee aanmelden) hebben een groot voordeel: die krijgen namelijk een week voor de start van de marathon een overzichtje van alle verschillende rondes met daarbij een duidelijke uitleg wat de verschillende thema’s inhouden. Alle andere teams moeten het alleen doen met de omschrijving op het blokkenschema. De deelnemende locaties zijn dit jaar: Tivoli Oudegracht, Lebowski, De Vingerhoed, Van Velsen, Stairway to Heaven, ’t Hoogt, Broers, De Stad, Jij & Wij, De Stadsgenoot, Ekko en Weerdzicht. De kaartverkoop start op 1 maart. Op de agendapagina van Tivoli vind je hier meer informatie over. Benieuwd wat je kunt verwachten? Neem een kijkje op de website van de Popquiz Marathon voor een oefenquiz!
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht