Kort Utrechts Popnieuws Week 13

deBeschaving, Snowstar Records, Mary Fields, Woods on Fire, Smal Water en Soeplabel

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

De redactie van 3voor12/Utrecht wordt overstelpt met muzieknieuws, persberichten, nieuwtjes, releases en wat dies meer zij – te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week een korte editie met nieuws over deBeschaving, Snowstar Records, Mary Fields, Woods on Fire, Smal Water en Soeplabel.

Nieuwe namen voor deBeschaving
Festival deBeschaving heeft afgelopen week weer nieuwe artiesten bevestigd. De Jeugd van Tegenwoordig, Alphabeat, Kashmir, Friska Viljor en Sweet Baboo zijn toegevoegd aan het muziekprogramma van het festival dat op zaterdag 6 juli plaatsvindt in de Botanische Tuinen van Utrecht. Al eerder werd bevestigd dat onder andere Andy Burrows, Laura Jansen, Kensington, The Family Rain, China Rats, The 1975 en Nobody Beats the Drum 333” op deBeschaving optreden. Met de toevoeging van de nieuw bevestigde namen krijgt het festivalprogramma meer vorm. Naast het muziekprogramma bevat het festival ook korte talks van wetenschappers en andere denkers over hun laatste inzichten, en is er een creatief veldprogramma.


Snowstar Records viert tienjarig bestaan
Het Utrechtse indielabel Snowstar Records viert dit jaar zijn 10-jarig jubileum. Het label van artiesten als I am Oak, Herrek en Kim Janssen brengt op 20 april (Record Store Day) een gratis compilatie-album uit met nieuw materiaal van al zijn artiesten. Snowstar Records werd in 2003 opgericht door Cedric Muyres en staat inmiddels bekend als een ontdekker van kwalitatieve, vaak kalme, indiefolk en -pop. Het 10 Year Anniversary Compilation-album bevat uitsluitend nieuwe nummers en geeft Snowstar Records cadeau aan de eerste 5000 mensen die op deze dag iets aanschaffen in de onafhankelijke Nederlandse platenzaken. Het album dient als opmaat voor een groot jubileumfeest dat op 13 december 2013 plaatsvindt in Tivoli Oudegracht.


Mary Fields presenteert eerste single
De Utrechtse metalband Mary Fields plaatste afgelopen maandag zijn eerste single online. Het nummer ‘Hoax a Spocus, Please Remain Focused’ is gratis te streamen en te downloaden op de Facebook-pagina van de band. De single is een voorproefje op de debuut-EP Flawless Victory Over Movement, die Mary Field momenteel opneemt in de Mailmen Studio en binnenkort zal uitbrengen. Anders dan de vriendelijke bandnaam misschien doet vermoeden, speelt Mary Fields stevige metalcore, vermengt met een flinke dosis funk- en jazzinvloeden. Stel je Rage Against The Machine en Faith No More voor, maar dan met de snelheid en het beukwerk van Suicide Silence en Lamb Of God.
Eerder deze maand liet Mary Fields nog een uitstekende indruk achter tijdens Warzone Metalfest in de Spiegelbar, waar ze als winnaar van de band contest mochten optreden met onder andere Purest Of Pain. Wie ze toen gemist heeft, kan woensdag 24 april in de herkansing, als Mary Fields met de Griekse sludge/stonerbands Planet Of Zeus en 1000mod in ACU speelt. Goede kans dat dit niet het laatste is wat we van Mary Fields zullen vernemen de komende tijd.

Nieuwe gitarist bij Woods on Fire
Woods on Fire heeft een nieuwe gitarist. Vincent van Haperen vervangt Rien Bakker, die zich vooral op werk en studie wil gaan richten. De keuze voor Van Haperen als gitarist ligt voor de hand, omdat hij een vriend van de band is en al eerder met sommige bandleden heeft samengespeeld. Vincent van Haperen speelt ook bij Peter Beeker & Ongenode Gaste en was voorheen actief bij Pitch Blond en Arts the Beatdoctor. Als gitarist van Woods on Fire kon je hem al zien tijdens de, door hen gewonnen, voorronde van bandwedstrijd Clash of the Titans. Woods on Fire, dat een alternatieve mix maakt van noise, postrock, pop, electronica en shoegaze, is druk met het afronden van hun debuutalbum, waarvoor de band de basistracks heeft opgenomen in Berlijn, met Bakker nog op gitaar. De band heeft de opnames afgemaakt met het nieuwe lid Van Haperen. Het album wordt in april gemixt en komt later dit jaar uit. Op vrijdag 26 april is Woods on Fire te zien tijdens de tweede halve finale van de Clash of the Titans.

Dixie-delta-country-blues-duo Smal Water komt met debuut-EP
Het Amersfoortse Smal Water speelt vuige dixie-delta-country bluesnummer in het Nederlands. Hun liedjes gaan over liefde, angst, feesten en alleen zijn. Deze week heeft het duo in eigen beheer een eerste EP uitgebracht. ‘Dit is’ is te verkrijgen als zelf gebrande mini-cdr maar ook digitaal te beluisteren.

Tweede editie van Soeplabel
Na de succesvolle editie van januari vindt op woensdag 24 april de tweede editie plaats van mini-festival/labelnight Soeplabel in EKKO. Drie onafhankelijke labels leveren ieder twee bands en één soort soep. Dat maakt zes bands en drie verschillende soepen. Op deze editie staan de volgende labels en bands: Whipping Post Music (Richie Dagger, Dead Neanderthals), Geertruida (Those Foreign Kids, Sexton Creeps) en Goomah Music (Tommy Ebben, Giant Tiger Hooch).