Kort Utrechts Popnieuws Week 10

Een propvolle editie met nieuws over onder meer deBeschaving, Lofriday, Cosmo V, Lilian Hak, Sunwriters Songday en Amariszi.

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

De redactie van 3voor12/Utrecht wordt overstelpt met muzieknieuws, persberichten, nieuwtjes, releases en wat dies meer zij – te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week een propvolle editie met nieuws over onder meer deBeschaving, Lofriday, Cosmo V, Lilian Hak, Sunwriters Songday en Amariszi.

Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl

deBeschaving maakt eerste namen bekend
Deze week heeft festival deBeschaving de eerste namen bekend gemaakt. Op het festival, dat net als voorgaande jaren plaats vindt in de Botanische Tuinen, spelen onder andere Andy Burrows, Laura Jansen, Kensington, The Family Rain, China Rats, The 1975 en Nobody Beats the Drum 333”. Behalve muziek presenteert deBeschaving ook wetenschappelijk talent. Op het kennispodium vertellen wetenschappers en andere denkers wat hen bezighoudt door het geven van korte talks over de laatste wetenschappelijke inzichten en interactieve experimenten. deBeschaving vindt plaats op zaterdag 6 juli van 12.00 tot 23.00 uur en de voorverkoop is inmiddels begonnen. Tickets kosten 28 euro (student/CJP 25 euro).

Nieuwe programmeur voor Lofriday
De Lofriday-editie van vrijdag 8 maart is de eerste voor de nieuwe programmeur Danielle van Kempen. Ze volgt daarmee Joni Prescher en Daniël Apituley op. Van Kempen is verantwoordelijk voor de organisatie en coördinatie van Lofriday; van het invullen van de programmering en het verzorgen van de promotie tot het begeleiden van de vrijwilligers en artiesten op de avond zelf. Op de editie van aanstaande vrijdag spelen Homemade Empire, Here Come the Wolves en The Circumstances. De Kargadoor gaat vrijdag om 20.00 uur open, de eerste band speelt om 20.30 uur.

Debuut-EP van Cosmo V in april
Hij stond al lang in de planning maar in april verschijnt dat eindelijk de debuut-EP van Como V. Nou ja debuut? Eerder heeft ze al EP’s op bandcamp uitgebracht. No Name Street is echter de eerste release die ook fysiek verschijnt. Zoals we van Comso gewend zijn mengt ze op de EP lo-fi pop met drumloops, gitaar en bas en haar eigen dromerige zang.

Lilian Hak op Lentebock Festival 2013
Op 5, 6 en 7 april staat het Ledig Erf voor de tweede keer het in het teken van het Lentebock Festival. Drie dagen lang kunnen de bezoekers meer dan 15 verschillende Lentebockbieren proeven. Tussendoor treden ook artiesten op. Op het programma staan onder andere Lilian Hak (waarvan je hieronder de nieuwe video ziet), zangeres Susan Jane, de funk- en soulformatie Pure!Soul!Power!, DJ Dab & The Shake, El Salvo & Jay Baron en The Process.

Moira Takes Off!
Een nieuw feest in Moira. Geen idee wat de functie van het vliegconcept is, maar daarvoor moeten we misschien eerst gaan kijken. Wat je dan krijgt: stand-up comedy om 20.00 uur van "The Killing Joke", volgens de organisatoren de beste stand-up comedy rond Utrecht. Vanaf 22.30 uur is het tijd voor de Moira DJ's. Dat zijn James Babbytraxx (old school electro hiphop), Belha dj (jazz/funk/latin/african/world/bossa), JotaJuan (new disco groove/afrobeat/house), Fuser (uplifting house to pounding techno) met live-percussie van Diego Mocci. Moira Takes Off! vindt plaats op zaterdag 23 maart van 20.00 tot 6.00 uur en tickets kosten € 5 in de voorverkoop en € 7,50 aan de deur. Je vindt Moira aan de Wolvenstraat 10.
 
Nieuwe single voor Amariszi
Het festivalseizoen staat voor de deur en een band die dit jaar wel eens zou kunnen opvallen is de balkanpopband Amariszi. Dit jaar staan ze in ieder staan ze in ieder geval al op Paaspop (31 maart). De band heeft een nieuwe single gemaakt met Irieginal Abraham, de gitarist/zanger van Beef. 'Banana' wordt 27 maart gepresenteerd in de Sugarfactory in Amsterdam. Ook de gitarist van Amariszi, Niels Onstenk haalde deze week het nieuws ...
 
Niels Onstenk 'Beste gitarist van Nederland'
De Utrechtse gitarist Niels Onstenk (o.a. Amariszi) heeft de titel 'Beste gitarist van Nederland' in de wacht gesleept. De aan de Jazz & Pop afdeling van het Utrechtse Conservatorium afgestudeerde Onstenk bleef daarmee drie andere finalisten voor in de door Radio 2’s AVRO Roodshow en Gitarist georganiseerde wedstrijd. Hij wint heeft een jamsessie gewonnen met Dire Straits gitarist Mark Knopfler en daarbovenop mag hij een gesigneerde gitaar van Knopfler mee naar huis nemen. De jamsessie is in mei in de Ziggo Dome. De jury van de wedstrijd bestond uit de gitaristen Jan Akkerman, JB Meyers en Rob Winter en Mark van Schaik, hoofdredacteur van tijdschrift Gitarist.

Aafke Romeijn, Marlon Penn en Qeaux Qeaux Jones op Sunwriters Songday
Op zondag 17 maart is er weer een nieuwe editie van Sunwriters Songday in Café de Stad. Op deze editie spelen Aafke Romeijn, Marlon Penn en Qeaux Qeaux Jones. De Stad gaat om 14.00 uur open. De toegang is gratis.

Grafjammer in halve finale metal battle

De Metal battle is – verrassend - een bandwedstrijd voor Metal bands. De Utrechtse band Grafjammer (“Nederlandsch Primitief Svart Metael.....Geboren anno MMVII.....Nu herboren.......”) heeft in januari de battle van de provincie Utrecht gewonnen en gaat op zaterdag 16 maart in Estrado in Harderwijk de strijd aan met de winnaars van Flevoland, Gelderland en Limburg.