Eins Zwei & the Parallel Cinema

Onstuimige mix van rock en Bollywood

Tekst: Eva Assink Beeld: Eins Zwei Orchestra ,

Eins Zwei Orchestra is niet meer. Huh? Wat? Die hebben toch juist een nieuwe plaat? Ja, en daarmee gaat de shoegazeformatie verder als Eins Zwei & the Parallel Cinema, naar het gelijknamige nieuwe album. Geïnspireerd op Bollywood is Eins Zwei & the Parallel Cinema een energieke pop/rockplaat die live zeker voor vuur gaat zorgen. Op 28 maart is de releaseshow in Tivoli de Helling.

De kakofonie van kleuren en lijnen in het werk van de Oostenrijkse kunstenaar Hundertwasser: dat was de inspiratiebron voor Eins Zwei Orchestra bij de oprichting van de band in 2010. Op debuutalbum 100 Colors vertaalde zich dat in een veelkleurig en gelaagd muzikaal palet met een vlotte, poppy sound. Bij opvolger Eins Zwei & the Parallel Cinema is de vlotheid gebleven. En ook het kleurrijke van de band is nog steeds prominent aanwezig, getuige de keuze voor thema Bollywood. De plaat, in feite een hommage aan het honderdjarige bestaan van de Indiase filmindustrie, geeft de luisteraar een kijkje in de Bollywood-keuken. Voorbij komen scènes uit films, alternatieve soundtracks en aan lager wal geraakte acteurs. Muzikaal doet de plaat sterk denken aan How To Throw a Christmas Party, de wervelende, gekostumeerde muziekshow rond het kerstverhaal waarmee bandleiders Stefan en Lydia van Maurik en gastmuzikanten vorig jaar voor de tweede maal langs Nederlandse zalen toerden.

Eins Zwei & the Parallel Cinema geeft datzelfde wervelende gevoel. Het gevoel dat India ook moet geven: veel, vol, kleur, een rush waarin je belandt en waarin je niet anders kunt dan meegaan met de flow. De pop/rocknummers op de plaat zijn veelal uptempo met een volle en wat gruizige instrumentatie en koor- en solozang. Sitar en viool geven de nummers het originele Indiase cachet. Het maakt nieuwsgierig naar de liveshow, die ongetwijfeld net zo uitbundig aangekleed zal zijn als How To Throw a Christmas Party. Dat de band met Eins Zwei & the Parallel Cinema op het podium tot grote hoogten gaat stijgen is duidelijk. Al zou de plaat gebaat zijn geweest met iets vaker een stille tempel middenin het Indiase straatgewoel.

Te zien: Releaseparty Eins Zwei & the Parallel Cinema @ Tivoli de Helling, donderdag 28 maart

Het album Eins Zwei & the Parallel Cinema ligt vanaf vrijdag 22 maart in de winkels en is nu te beluisteren op de 3voor12-luisterpaal.