deBeschaving 2013 voorbeschouwd

Vijf tips van 3voor12/Utrecht

Tekst: Iris van Korven ,

Festival deBeschaving vindt op 6 juli wederom plaats in de Botanische Tuinen; één van de meest bijzondere locaties waar je een festival zult beleven. Wat het affiche ons dit jaar laat zien? Wel, we kunnen er vooral uit opmaken dat Utrecht rijk aan goede popmuziek is, van Beatle-eske feelgoodpop tot techno en electro omgeven door een visueel spektakel: je maakt het mee op deBeschaving. En dan hebben we het nog niet eens over de internationale namen die er hun opwachting maken gehad. 3voor12/Utrecht viste de mogelijke krenten uit de muziekpap.

Om dan maar meteen op die internationale namen in te gaan: Andy Burrows is er één van. De voormalige drummer van Razorlight maakte samen met Editors-zanger Tom Smith al een kerstplaat en bracht eind 2012 alweer zijn tweede soloalbum uit. Daarmee wist de singer-songwriter zich definitief op de kaart te zetten als soloartiest, hetgeen hem onder meer een optreden op Pinkpop opleverde.


Adam & The Relevants
bracht eerder dit jaar zijn debuut-EP uit en vierde de release tijdens een optreden op Club3voor12/Utrecht. In de tussentijd weet de band steeds beter zijn weg naar het grote publiek te vinden. De single 'Live Forever' kon al op wat airplay op 3FM rekenen en Adam & The Relevants werd niet alleen uitgeroepen tot de Selecteert van de maand april, maar ook tot Hollandse Nieuwe. Bovendien wist de band middels een wedstrijd eigenhandig een plekje op het affiche van deBeschaving te veroveren.

Het Utrechtse drietal Nobody Beats The Drum heeft reeds zijn sporen verdiend in de internationale electro- en technoscene. Ze zijn deze zomer weer even in Nederland voor optredens op deBeschaving en Solar Weekend, maar vertoeven regelmatig elders op onze wereldbol. Met 333” beloven ze een audiovisueel spektakel van jewelste, met een installatie met maar liefst negen videoschermen.


Het Deense Kashmir is niet vies van een flinke portie stonerrock op zijn tijd, maar laat ook een stevige dancebeat niet achterwege. Die combinatie pakte op de eerste editie van het Best Kept Secret Festival goed uit. Naar verwachting gaat de band dat op 6 juli allemaal nog eens dunnetjes overdoen op deBeschaving.


Je kunt 2013 gerust een bewogen jaar voor de heren van Kensington noemen, maar eigenlijk zeg je daarmee nog te weinig. Het viertal toerde onlangs door Indonesië en brak een paar weken eerder vakkundig het hoofdpodium op Pinkpop af. Je zou bijna vergeten dat het slechts vier maanden geleden is dat gitaristen Eloi en Casper als duo een akoestische set op de 75e editie van de Club speelden.

 

Te zien: deBeschaving 2013 met o.a. Andy Burrows, Adam & The Relevants, Nobody Beats The Drum, Kashmir en Kensington, zaterdag 6 juli 2013 @ Botanische Tuinen (Uithof), Utrecht