The Maureens broeden op een groeidiamant The Maureens broeden op een groeidiamant

“Dit is nog maar het begin.”

, Tekst: Chantal van der Leest

The Maureens broeden op een groeidiamant

“Dit is nog maar het begin.”

Tekst: Chantal van der Leest ,

Hun Westcoast indie-debuut is nog niet uit, of The Maureens zijn alweer bezig met nieuwe nummers en dromen. Maar, alles op zijn tijd. Eerst wachten tot 14 september, dan lanceren ze hun naamloze debuut in EKKO. 3voor12/Utrecht belde zanger-gitarist Hendrik-Jan de Wolff op in Brussel.

Het is kort dag, maar De Wolff maakt, ondanks dat hij een weekendje weg is, een gaatje voor ons. Het zegt iets over hoe serieus hij bezig is met The Maureens. Volop spannende toekomstplannen. Maar dat komt later. Eerst naar het begin.

Jij zat in Silence is Sexy andere bandleden komen uit bands als Brown Feather Sparrow en Mr Love and the Stallions. Geen uitgesproken vrolijke bands. Hoe komen jullie dan ineens aan een zonnige Westcoast indieband?
“Nou, op zich was de laatste plaat van Silence is Sexy al een stuk optimistischer dan het eerdere werk. Op een gegeven moment speelde ik in een Beach Boys-coverband en ik wilde gewoon heel graag zoiets zelf ook maken. Vervolgens leerde ik Bas (van de Looy, red.) kennen op zijn eigen bruiloft. Hij had gevraagd of we er met Silence is Sexy konden spelen. Eigenlijk kenden we elkaar niet zo goed, maar op het feest kwamen we op het idee om samen een band te beginnen. En ik merk dat ook de andere bandleden zich erg kunnen vinden in deze muziek. Eigenlijk is er nauwelijks discussie over de stijl.”

Jullie hebben wat bandwisselingen gehad. Waar moet een ‘Maureen’ aan voldoen?
“Ten eerste is het belangrijk dat onze bandleden kunnen zingen. We zijn veel bezig met koortjes en meerstemmigheid, dus een goede stem is een vereiste. Maar verder is ook de toewijding belangrijk. We repeteren elke week, dus is het belangrijk dat de bandleden die tijd vrij kunnen maken.”

Als inspiratiebronnen noemen jullie Big Star, The Posies, Daryll Ann en The La’s. Zijn jullie niet bang om alleen de wat oudere luisteraars aan te spreken?
“Ik denk dat we met deze namen onze liefde voor goede gitaarmuziek laten zien. Natuurlijk kun je ons plaatsen in een bepaalde stijl, maar we brengen het wel in een fris jasje. Maar we pinnen ons niet vast op een bepaald tijdperk. Meerstemmigheid is van alle tijden.”

De plaat is opgenomen door Remko Schouten die ook gewerkt heeft met Betty Serveert en Stephen Malkmus van Pavement. Hoe was dat?
“Remko heeft veel ervaring met het opnemen van platen en maakt ze niet te gepolijst, maar lekker rauw. Zijn handelsmerk is dat hij muziek ruimte geeft om te ademen. We hadden echt een muzikale klik en hebben zoveel mogelijk in één keer opgenomen, zodat de spontaniteit behouden blijft. Via onze oude drummer Guy Bours kwamen we ook in contact met Carol (van Dijk, red.). Zij was ook aan het opnemen in de studio en heeft de tweede stem van 'Ohio Landscapes' ingezongen. Het is een zonnige popplaat geworden met puntige liedjes. Ik ben vooral trots op de energie die er in zit, het klopt helemaal met wat we aan het doen waren.”

Als ik naar een concert van The Maureens ga, wat neem ik dan mee naar huis?
“Een goed gevoel, maar dan wel met een melancholisch randje. We maken niet alleen maar blije muziek, er zit ook  een hang naar nostalgie in. Voor deze plaat hebben we gekozen om instrumenten als harpsichord, tamboerijn en Hammond veel terug te laten komen. We willen wel een gevoelige snaar raken met onze melodieën en zanglijnen. Mensen moeten het nog een keer willen horen.”

Op naar Lowlands dan maar?
“Dat zou natuurlijk fantastisch zijn, maar we hoeven niet snel te pieken. Haasten zou zonde zijn, dan doen we onszelf tekort. We willen een zo groot mogelijk publiek bereiken en denken liever op de langere termijn. Over platen heen. We hebben samen zoveel verschillende ervaringen opgedaan in de muziekwereld, we maken liever goede plannen en wachten ons moment af.
Daarom brengen we ook pas na de zomer het debuut uit. We wilden genoeg tijd hebben voor de promo en dat was voor de zomer niet gelukt. Tegen die tijd komt ook de tweede single 'Early June' uit, doen we mee met de Popronde en staan we op een paar festivals, zoals Magneetfestival. Dan kunnen we hopelijk volgend jaar meer festivals meepikken.”

Wij wachten op het debuut, maar jullie zijn alweer verder? Wat kunnen we in de toekomst van The Maureens verwachten?
“Geen nummers schrijven is voor ons geen optie. Ondertussen ligt er alweer een liedje of acht op stapel. We hebben het idee om meer de kant van Crosby, Stills, Nash & Young op te gaan, meer Neil Young. We zullen in de tijd dat we veel optredens doen het schrijven niet platleggen. We krijgen zoveel energie van nummers schrijven en muziek maken, dat loopt altijd parallel.”

Te zien: The Maureens zijn, naast anderen, te zien tijdens Club 3voor12/Utrecht, donderdag 27 juni 2013 @ dB’s, Utrecht

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht