The Apologist presenteert zichzelf aan Amersfoorts publiek

Live-debuut met gevarieerde avond die stijf staat van onvervalste rock

Tekst: Michiel van de Weerd / Foto’s: Linda Bouritius ,

De naam van The Apologist zingt al een tijdje rond. De Amersfoortse formatie plaatste vorig jaar hun eerste single Wasted Time online, waarna die meteen een plek kreeg op de Hollandse Nieuwe-compilatie van 3voor12. Inmiddels is de video voor 'The Lesser Gods' uit en zijn ze geselecteerd voor de Popronde. Hoog tijd dus voor een live-debuut in hometown Amersfoort. 3voor12/Utrecht is erbij en spreekt met de bandleden.

“Toen wij ‘Wasted Time’ op internet verspreidden, was dat het enige nummer dat helemaal af was. Het is het eerste nummer dat we in de huidige formatie hebben geschreven en opgenomen. De vuurdoop van The Apologist dus”, vertelt zanger Waldo Volmer. “We merkten dat The Apologist echt wat anders is dan 50 grams of violence, de band waar The Apologist uit voortgekomen is. De sound is anders; meer rock en minder stoner, van nummers die voornamelijk om één rif draaien naar songs met een meer uitgebalanceerde structuur”, zegt Sander van der Hoorn. Van der Hoorn begon als producer van de band, speelde wat gitaarrifs in en is vervolgens nooit meer weggegaan. 

Naast Volmer en Van der Hoorn spreken we met Stefan Kemp en Jeroen van den Broeke. De mannen lachen veel, maken geintjes en ogen ontspannen, maar de band nemen ze heel serieus. Volmer: “Kijk, we brengen wat dingen online uit, wat goed gewerkt heeft. Maar nu is het tijd om het verhaal over The Apologist verder te gaan schrijven. We willen zoveel mogelijk live spelen, meters maken op het podium en nieuw materiaal schrijven.” Alle bandleden knikken instemmend. The Apologist staat voor iemand die voor zijn geloof staat, iemand die doet wat hij echt wil. De naam past helemaal bij de gedrevenheid die de mannen uitstralen.

In Café Onder de Linde, de plek waar de mannen hun debuut hebben georganiseerd, wordt ons duidelijk gemaakt waarvoor we hier zijn: een Titty twisted experience. Dat staat op de posters, frontman Volmer roept het door zijn mic en de entourage is er naar; er is een vuurspuwer, schaars geklede dames delen sterke drank uit en het café is tot de nok toe vol. Klaar voor een avondje stampende rock van Amersfoortse bodem. The Apologist begint met Wasted time en dat hakt er gelijk goed in. Het is onmogelijk om bij deze muziek je hoofd stil te houden. Er zit een constante, lekkere, ritmische drive in verzorgd door drummer Oscar Paur en bassist Van den Broeke, die een zalig klinkend basgeluid uit zijn materiaal weet te toveren. Over die basis leggen de beide gitaristen een dikke saus van laag gestemde, ronkende klanken neer, die overigens best wat harder mogen. Daar weer overheen schreeuwt Volmer zijn teksten door de microfoon, terwijl de man geen seconde stilstaat.

Maar The Apologist is meer dan alleen dat. Er is een goede samenzang waarbij Van der Hoorn de tweede stem zingt, en er zijn meerdere nummers met subtiele breaks die strak worden uitgevoerd. En dat vindt het Amersfoorts publiek een topcombinatie. Al gauw wordt er gedanst en geschreeuwd. Alle nummers worden met gul applaus onthaald en als Volmer vraagt een reffrein mee te zingen, dan doet iedereen dat ook meteen. The Apologist mag tevreden zijn. De uitdaging voor de band zit hem erin om hun onvervalste rock fris te houden door uitstapjes te blijven maken, The Lesser Gods is een goed voorbeeld van een nummer waar die afwisseling erg fijn is.

Na The Apologist speelt het voor deze gelegenheid samengestelde FC Amersfoorts Allstars, bestaande uit louter Amersfoortse muzikanten, nog een rits lekkere rockcovers en gaat het feest door. Dj Hector Heclectic draait tussendoor lekker vuige platen. Café Onder de Linde is helemaal in de ban van de rock en blijft dat tot in de vroege uurtjes.

De eerste indruk die The Apologist heeft achter gelaten is een goede. De set is nog niet lang, maar daar wordt aan gewerkt, is ons verzekerd. Nu door naar de Popronde en nieuwe nummers schrijven. We zijn benieuwd waar dit allemaal toe gaat leiden, de eerste kennismaking smaakt in elk geval naar meer. Rock on The Apologist!

Gezien: The Apologist, zaterdag 1 juni 2013 @ Café Onder de Linde, Amersfoort