Non-stop muziek op juni-editie Club 3voor12/Utrecht Non-stop muziek op juni-editie Club 3voor12/Utrecht

Verslag van een ramvolle minifestivalavond

, Tekst: Marc van der Laan en Niels Spinhoven, Foto's: Eline de Ridder

Non-stop muziek op juni-editie Club 3voor12/Utrecht

Verslag van een ramvolle minifestivalavond

Tekst: Marc van der Laan en Niels Spinhoven, Foto's: Eline de Ridder ,

Traditiegetrouw trekken de programmeurs nog graag een eindsprintje voor de laatste Club 3voor12/Utrecht voor de zomerstop. Om het grote vakantieseizoen goed te starten telde de line-up van deze juni editie maar liefst zeven bands die zorgden voor een niet aflatende volksverhuizing tussen popzaal en rokersruimte van dB’s.

Stillwave

Stillwave opent het programma. Het geval wil dat dit drietal al was geboekt voor deze club-editie voordat ze bandwedstrijd The Clash of the Titans wonnen. De prijs? Een optreden op Club 3voor12/Utrecht. Het kan haast niet anders dan dat dit optreden was voorbestemd door hogere machten. Dat betekent dan ook, interessant genoeg, dat hogere machten houden van shoegaze, post-punk en new wave, want dat zijn de referenties die het eerste te binnen schieten als je Stillwave aan het werk hoort. De donkerbruine stem van zanger Marcel Jongejan brengt vooral herinneringen boven aan de mompelende Stuart A. Staples (Tindersticks) in het pastorale ‘Kingdom in a Cage’ of aan Matt Berninger (The National) in de fel uithalende afsluiter ‘Blue Sons & Daughters‘. Stillwave bewijst met hun spannend opgebouwde set opnieuw dat de jury van de Clash het bij het rechte eind had.

Taste Of Cinnamon

Snel door naar de intieme rokersruimte waar Taste Of Cinnamon al is begonnen met hun set. Taste Of Cinnamon is Renée Lepoutre en Robin Poort. Zij zingt en speelt akoestische gitaar. Hij bast, verzorgt de pompompomkoortjes en maakt grappige ritmische geluidjes met zijn mond. Zoet, schattig, jazzy en behoorlijk laid-back, ’t is allemaal waar. Maar wat daarnaast opvalt is het spelplezier, het voortdurende contact met het publiek en de frisse benadering van de liedjes die eigenlijk allemaal wel één of andere twist hebben. Een raar koortje, een pakkend refrein of een bijzondere a-capella uitvoering om maar wat te noemen. De liedjes van Taste Of Cinnamon vallen in goede aarde bij de toehoorders in het rookhok, wat wel blijkt aan het proppen bij de ingang bij het afsluitende walsje ‘It’s coming ‘round’.

The Maureens

De 3voor12/Utrecht Selecteert van juni is aan het warmlopen voor hun nazomeroffensief. De release van het debuutalbum van The Maureens staat in september gepland, maar de single ‘Outta Sight’ is de wereld al ingestuurd om zijn missiewerk te verrichten. Voor deze clubshow werd niets aan het toeval overgelaten. Onder leiding van bandleider Hendrik-Jan de Wolff werden de o zo essentiële koortjes nog even stevig gerepeteerd. Ook werd het plotselinge vertrek van Jos Mans ogenschijnlijk rimpelloos opgevangen met de komst van toetsenist JP. En om vanavond een beetje fris te blijven tussen de oren is voor elk bandlid onstage een anderhalve literfles Spa Blauw beschikbaar. Alles onder controle dus. Het zichtbare resultaat is een band die optimaal geconcentreerd en in vlot tempo van opener ‘Outta Sight’ tot afsluiter ‘Early June’ een dwarsdoorsnede laat horen van wat een zonovergoten album lijkt te gaan worden. Hoewel wij al onder de indruk waren, kan het volgens bassist Ben Kalb nog veel beter. We gaan het zien, zaterdag 14 september in EKKO.

verborgenBende

We krijgen een flashback in de rookruimte. Eén van de frontmannen van de verborgenBende staat met een peuk in zijn mondhoek te spelen. En we horen Nederlandstalige raps over vette funky gitaarhooks. De teletijdmachine heeft ons naar de jaren ’90 geteleporteerd. Die mooie nineties toen rookverboden zich nog beperkten tot longafdelingen van ziekenhuizen en we dit soort muziek cross-over noemden. De verborgenBende is een Utrechtse vriendengroep van ongeveer 15 man. Daarvan zien we vanavond een selectie van zes, want het collectief treedt op in wisselende samenstellingen. Dat lijkt ontspannen en zo klinkt het ook. Het optreden ademt de sfeer van een jamsessie en het spelplezier is zo aanstekelijk dat je je het liefst meteen bij de bende zou aanmelden als lid #16. De verborgenBende is daarmee de aangenaamste verrassing van de avond.

Suit And Tie Johns

Geen enkel zichzelf respecterend festival – mini in dit geval – kan zonder een garageband. Op deze extra grote editie van Club 3voor12/Utrecht is die eer weggelegd voor Suit And Tie Johns. Rond deze half Nijmeegse, half Amersfoorste band ontstond aan het begin van dit jaar vanuit het niets een behoorlijke buzz. En dat terwijl er live nog geen noot was gespeeld en er maar één nummer op internet stond. Inmiddels zijn we ruim drie maanden verder, is debuutalbum Paul verschenen en heeft het viertal met een behoorlijk aantal shows ook de nodige live-ervaring opgedaan. In de zaal van dB’s legt de ritmesectie een straffe basis waarop de beide gitaristen lekker rocken en grooven: soms punky, soms garage, soms psychedelisch maar altijd rock ‘n roll.

Let’s Go Eskimo

Het is alweer even geleden dat we Let’s Go Eskimo hebben gezien. Het laatste grote wapenfeit van de Utrechtse garagepunks is de EP Stepping In Line uit begin 2012. Wat niet veranderd is, is het elan die het trio op het podium brengt. Zanger/gitarist Sander van Grootheest kan nog steeds geen seconde stilstaan en zou waarschijnlijk, als hij niet af en toe zou moeten zingen, liever in de zaal te vinden zijn dan op het podium. De band lijkt beter dan eerder in staat om de energie ook in goede muzikale banden te leiden en vooral drummer Max Laane valt op met een paar indrukwekkende kunststukjes. De set bestaat uit een mix van oud en nieuw materiaal waarbij in sommige nummers het gas iets wordt teruggenomen maar meestal een hoog punktempo wordt aangehouden. Sommige van de nieuwe liedjes kunnen nog wel een extra catchy refreintje gebruiken, maar de energie blijft vintage Let’s Go Eskimo.

GardenFest

Het is inmiddels rond half één wanneer GardenFest als laatste band deze Club-editie af mag sluiten. Geen ideaal tijdstip maar het drietal laat er geen gras over groeien en gaat onverstoorbaar aan de slag. Jurgen van Harskamp – die ook zingt bij Woods On Fire - zorgt met synthesizer, sequencers en goed geplaatste elektronische drums voor een lekker dansbaar geluid, waarover Niels Vermeulen zingt. Maar het zijn de strakke live-drums van Jeroen van de Putte die de indie dance van de band een fijn organisch geluid geven en met de extra energie die zo los komt de die-hards op de dansvloer soepel laten bewegen. Het iets rustigere ‘Spacebar’ vormt een welkom intermezzo. Zo gebruikt het trio de zelfverklaarde ‘ontmaagding’ in thuisstad Utrecht als een goede generale voor de releasehow van single ‘Lick My Frog', op vrijdag 5 juli in ditzelfde dB’s

Gezien: de 79ste editie van Club 3voor12/Utrecht met The Maureens, Suit And Tie Johns, Stillwave, verborgenBende, Gardenfest, Taste Of Cinnamon en Let’s Go Eskimo, donderdag 27 juni 2013 @ dB’s, Utrecht.

In september is Club 3voor12/Utrecht weer terug.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht