deBeschaving wil op termijn meerdaags festival worden

Met meerdere dagen en camping naar maximaal 10.000 bezoekers per dag

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

De editie van 2013 moet nog plaatsvinden, maar festivaldirecteur André Baars van deBeschaving denkt al vooruit. In het AD/UN laat hij weten dat zijn festival over twee jaar een meerdaags evenement moet zijn.

Dit jaar lijkt deBeschaving definitief uit het dal waarin het festival na de editie van 2008 en het daaropvolgende faillissement van partner The Entertainment Group terecht was gekomen. Na het niet doorgaan van de edities in 2009 en 2010 vindt het festival nu voor het derde achtereenvolgende jaar plaats op dezelfde locatie, de Botanische Tuinen, en met dezelfde partners: hogeschool en Universiteit Utrecht, het UMC en de Vrede van Utrecht.
 
Festivaldirecteur André Baars durft dan ook al vooruit te kijken. De ambitie om van deBeschaving het gezichtsbepalende festival van Utrecht te maken heeft hij nog steeds. Daarvoor zou het festival moeten groeien. Tegen het AD/UN vertelt Baars: "We willen maximaal uitgroeien tot 10.000 bezoekers per dag. Uitbreiding zit in een meerdaags evenement, een festival van twee of drie dagen vol met activiteiten en met een camping. Dat hopen we mogelijk over twee jaar te realiseren." In 2012 trok deBeschaving rond de 4.000 bezoekers. Voor zaterdag rekent Baars op 5.000 bezoekers. Het verwachte weer kan in ieder geval geen roet in het eten gooien.
 
Op het programma van deBeschaving staan naast headliners De Jeugd van Tegenwoordig, Andy Burrows en Laura Jansen ook een behoorlijk aantal acts uit Utrecht, met onder andere Kensington (ook een headliner), Knalland, Mister and Mississippi en Sunday Sun. Wie zin heeft in ander vermaak kan terecht bij het uitgebreide randprogramma met veel kunst en wetenschap, en niet te vergeten het Nederlands Kampioenschap luchtgitaarspelen. Ook is er ruimte voor vertier en elektronische muziek in het 'Vers Vermaak Village'. Het Utrechtse collectief  brengt onder andere Nuno Dos Santos, Atomsk (live) en T. Raumschmiere op het podium.


Te zien: deBeschaving 2013 met o.a. Andy Burrows, Adam & The Relevants, Nobody Beats The Drum, Kashmir en Kensington, zaterdag 6 juli 2013 @ Botanische Tuinen (Uithof), Utrecht