Zon meermaals geprezen tijdens festival deBeschaving

Muziek, techniek en wetenschap in de Botanische Tuinen

Tekst: Wilke Wittebrood, Mike van Dooyeweert / Foto’s: Sanne Lagerberg, Annemiek Haandrikman ,

Andy Burrows, Mister And Mississippi en China Rats; het zijn slechts een aantal muziekacts die dit jaar optreden op festival deBeschaving. Maar laten we die andere belangrijke hoofdact niet vergeten: tijdens deze kwakkelzomer laat de zon zich eindelijk weer eens zien. En hoe! Het is dan ook niet verwonderlijk dat vele bands en acts de kans niet laten liggen om even te roepen hoe mooi de dag is toch is. En ja, de dag is mooi, maar dat komt zeker niet alleen door het weer.

Mister And Mississippi

Vele bezoekers strijken neer in het gras bij de 3FM Serious Talent Stage en deBevlieging, de zonnebrand in de aanslag. Mister And Mississippi trapt af en trakteert het publiek op een frisse (rivier)duik vanaf het 3FM Serious Talent Podium. Het viertal is pas geleden afgestudeerd aan de Herman Brood Academie en nu helemaal klaar voor het festivalseizoen. Dat blijkt, want de band krijgt het ontspannen zittende publiek fijn aan het meezingen.

Adam & The Relevants
Warm weer of niet, bij Adam & The Relevants komen de eerste voetjes van de grond. De half-Ierse singer-songwriter Adam Quann en zijn band, zorgen met hun energieke britpopachtige muziek alvast voor een waar feestje.

Andy Burrows

Even later stroomt de grote tent van deBekroning vol voor het optreden van Andy Burrows. Ditmaal zit hij niet achter het drumstel –zoals normaal gesproken, als drummer van We Are Scientists- maar staat hier met zijn succesvolle singer-songwriter act. Op deBeschaving brengt hij zijn nummers af afwisselend van achter zijn piano en zijn gitaar. Tot hilariteit van het publiek zingt een van de bandleden ook nog even een stukje in het Nederlands.

Dwalen
Net als voorgaande jaren, is er ook dit jaar een belangrijke rol weggelegd voor de randprogrammering op dit festival universalis. De Cirque de la Science-tent is het terrein voor voordrachten van onder andere Joost Zwagerman en Ingmar Heytze en lezingen en discussies over wetenschap en social media. In de speciale CampusDoc-tipi zijn documentaires te bewonderen die zijn gemaakt door studenten van de School voor Journalistiek in Utrecht. De voorstellingen trekken veel bekijks; regelmatig zit de tent afgeladen vol.

Maar zelfs wie zijn weg vervolgt over de vele paden op het terrein, en misschien zelfs eigenlijk aan het verdwalen is, komt leuke, aparte dingen tegen. Zo kunnen mensen hun eigen flessenpost schrijven, staan er muziekinstallaties langs het pad, kunnen gezichten beschilderd worden en kunnen mensen op grote hoogten overzichtelijke gesprekken voeren.

Sweet Bamboo

Terug aangekomen bij deBevlieging, komen we ook gelijk op het terrein van de verrassend leuke buitenlandse acts. Om te beginnen met Sweet Bamboo uit Wales, met als drijvende kracht achter de band de solo-muzikant Stephen Black. Black laat zien van alle markten thuis te zijn. Hij klinkt bij vlagen melancholisch en schotelt zijn publiek vervolgens een aantal ‘danceable songs' voor. Een tiental festivalgangers schopt de sandalen uit en danst op blote voeten door het gras. Het overgrote deel laat zich echter niet opjagen, bestelt nog een biertje en blijft zitten waar het zit. Hoe graag Sweet Bamboo het publiek ook aan het dansen ziet, de vrolijke en melodieuze liedjes over de liefde en de zee doen het beter als muzikale begeleiding van een van de eerste fatsoenlijke zomerdagen.

China Rats

China Rats heeft even later meer succes met het in bewegen laten komen van het publiek. Het is dan ook moeilijk om stil te blijven zitten bij de britpunk van deze Engelse band. China Rats, afkomstig uit Leeds, stond al eerder op London Calling en het Amerikaanse showcasefestival SXSW.

En zo komt de middag van deBeschaving bijna tot zijn einde. Maar de avond van deze broeierige festivaldag heeft nog veel meer voor ons in petto. Dat is echter weer een heel ander verhaal... 

Gezien: Festival deBeschaving, zaterdag 6 juli 2013 @ Botanische tuinen, Utrecht