Skate, dans en muziek op Cross Culture Skate, dans en muziek op Cross Culture

Eerste editie Cross Culture smeedt brug tussen jeugdculturen

, Tekst: Redactie 3voor12/Utrecht / Foto’s: Roy Wolters

Skate, dans en muziek op Cross Culture

Eerste editie Cross Culture smeedt brug tussen jeugdculturen

Tekst: Redactie 3voor12/Utrecht / Foto’s: Roy Wolters ,

Het Utrechtse Griftpark vormde afgelopen weekend het decor van Cross Culture. Oftewel: twee dagen lang muziek (van onder anderen Skip&Die, DJ Shadow en Fresku), dans en skate battles. 3voor12/Utrecht was erbij, genoot van het zonnetje en maakte de volgende sfeerreportage.

Cross Culture is een samenwerkingsverband tussen Vrede van Utrecht, Culturele Zondagen en theatergroep DOX. Het tweedaags festival vormde de opmaat voor het European Youth Olympic Festival, dat zondag van start is gegaan in Stadion Galgenwaard onder het motto High Five Celebrating Talent. 2300 jonge sporters uit 49 landen zullen vanaf dat moment op diverse plekken in de stad een week lang met elkaar ‘battlen’ in negen Olympische sporten.

Cross Culture ontstak de Olympische vlam al zaterdag in het Griftpark met optredens van DJ Shadow, Fresku, Soskop, Bombay Show Pig, Skip & Die en Boemklatsch Equalizer. Verder waren er sets van dj’s als Kypski, Pace, Kramphaft en Cutnice te horen, vonden er skate battles plaats en konden de bezoekers zich vergapen als optredens van dansgroepen iLL Skill Squad en Pop’arazzi. En wie liever zelf aan de slag ging, kon een workshop beatmixen en scratchen van DJ School Utrecht. 

Werd voor de zaterdag nog 15 euro entree gevraagd, de daaropvolgende zondag was gratis toegankelijk. Deze dag – die beduidend beter werd bezocht dan de zaterdag – stonden NEOBASH!, Schoppenheer, Arts The Beatdoctor, Broken Brass Ensemble en DJ DNA op het programma, aangevuld met onder meer skatewedstrijden en een Silent Disco.

Cross Culture is meer dan een ‘gewoon’ muziek- of dancefestival: “We wilden graag een festival organiseren met een mix van jeugdculturen, waarbij die culturen elkaar ook ontmoeten: rap, hiphop, skate, dance en urban/indie”, vertelt programmeur Frank Los. “Zoiets was er nog niet in Utrecht. het Griftpark leent zich daar uitstekend voor, mede dankzij de ramps. We willen mensen bijeenbrengen die elkaar normaal gesproken niet zomaar zullen ontmoeten.”

Los: “We hebben zoveel mogelijk geprobeerd om artiesten van eigen bodem en met name ook uit de Utrechtse scene te programmeren. Host is bijvoorbeeld rapper Pax. Maar er staan ook enkele internationale artiesten, zoals DJ Shadow. Voor ons is het zeker voor herhaling vatbaar, en dan zo mogelijk met een nog bredere programmering. We gaan proberen volgend jaar een tweede editie te organiseren. Daarvoor zijn we al in gesprek met de partijen die nu Cross Culture organiseren.”

Fotograaf Roy Wolters liep rond in het Griftpark en schoot de onderstaande foto’s.

 

Gezien: Cross Culture Festival, zaterdag 13 juli 2013 @ Griftpark, Utrecht

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht