Jongerius Live komt met zomerfestival Jongerius Live komt met zomerfestival

Bombay Show Pig, El Pino & the Volunteers en I Am Oak naar Festival Jongerius

, Tekst: Maaike van Dam

Jongerius Live komt met zomerfestival

Bombay Show Pig, El Pino & the Volunteers en I Am Oak naar Festival Jongerius

Tekst: Maaike van Dam ,

Muzikale stijlen ontmoeten elkaar tijdens intieme huiskamerconcerten in een historische villa, dat is Jongerius Live. Naast deze maandelijkse optredens komt Jongerius Live nu met een buitenfestival. 3voor12/Utrecht blikt met oprichter Quinten Peelen terug op de live sessies en vooruit op het festival.

Gelegen aan de Kanaalweg 64 staat Villa Jongerius. Dit unieke gebouw werd in 1938 gebouwd door zakenman Jan Jongerius die er zijn autobedrijf vestigde. In 1955 ging de firma failliet en nam het Ministerie van Defensie er zijn intrek. Tegen het eind van de twintigste eeuw vertrok het Ministerie en raakte het gebouw in verval. Het pand werd gekraakt en de toekomst van dit unieke gebouw was onzeker.

 

Quinten Peelen is directeur van het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours en woont in de omgeving van de Croeselaan. Hij fietste regelmatig langs Villa Jongerius en bedacht dat er iets met deze speciale locatie moest gebeuren. “Anderhalf jaar geleden bedacht ik dat dit een mooie locatie zou zijn om een concertserie te organiseren. De timing bleek perfect, want familie Jongerius was juist op dat moment op zoek naar een nieuwe bestemming voor de net gerenoveerde villa. Ze waren gelijk enthousiast over mijn idee.”

 

Peelen nam contact op met Maarten Besseling, eigenaar van studio The Green Motel, en jazzdrummer Bob Roos. Zij zagen ook wel wat in zijn idee om een concertserie te organiseren. Omdat ze alledrie een andere muzikale achtergrond hebben, bleek dit een mooie combinatie om verschillende muzikalestijlen te combineren. “We willen niet in hokjes denken en proberen zo stijlloos mogelijk te programmeren. De kern ligt vooral bij een mix tussen pop, jazz en klassieke muziek. En dat met allemaal geweldige Utrechtse musici.” Tijdens Jongerius Live ontstaan er combinaties die je niet snel zult bedenken. Zo gaf singer-songwriter Tommy Ebben, die zelf in het pand heeft gewoond, het openingsconcert. Daar tegenover stond een barokformatie geprogrammeerd. Samen gaven zij twee toegiften en dat is vervolgens een traditie geworden; alle muzikanten spelen ook altijd samen.

 

Na vijf van deze concertsessies is de tijd nu rijp voor een festival, in de tuin van de villa. Hoewel er maar plaats is voor zo'n tweehonderd bezoekers, pakt de organisatie groots uit. Zo zullen Bombay Show Pig, El Pino & The Volunteers en I Am Oak neerstrijken op het terrein. Met Fablewright en Neobash! is de programmering compleet.

 

Hoewel Jongerius Live nu elke keer uitverkocht is, wordt het waarschijnlijk niet vaker gehouden. “We hebben onze handen al vol aan deze ene keer per maand. Het is elke keer weer een uitdaging om het rond te krijgen. Maar wie weet wat de toekomst brengt. Eerst maar eens het festival goed van de grond krijgen.”

 

Het Jongerius Live Zomerfestival is op zaterdag 11 augustus in de tuin van Villa Jongerius. Kaarten kosten in de voorverkoop € 12,50 en kunnen via Facebook gekocht worden. Op de dag zelf kosten de kaarten € 15.

 

Te zien: Jongerius Festival, 11 augustus bij Villa Jongerius

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht