Kort Utrechts Popnieuws Week 4 Kort Utrechts Popnieuws Week 4

Een volle editie met o.a. APRIL, HAL16, U Are Here magazine, Rood|Noot, LiveBuild en Sunwriters Songday.

, Tekst: redactie 3voor12/Utrecht

Kort Utrechts Popnieuws Week 4

Een volle editie met o.a. APRIL, HAL16, U Are Here magazine, Rood|Noot, LiveBuild en Sunwriters Songday.

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

De redactie van 3voor12/Utrecht wordt overstelpt met muzieknieuws, persberichten, nieuwtjes, releases en wat dies meer zij – te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week een propvolle editie met nieuws over onder meer APRIL, HAL16, U Are Here magazine, Rood|Noot, LiveBuild en Sunwriters Songday.

Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl

Nieuwe single voor APRIL
In de tweede helft van februari verschijnt een nieuwe single van APRIL. ‘The Rise And Fall Of A Beautiful Bird’ komt uit op 7" vinyl bij het fijne Subroutine Records (o.a. Homemade Empire en The Fire Harvest). De release wordt gevierd met een optreden op zaterdag 23 februari 2013 in EKKO. Naast APRIL zijn er optredens van The T.S. Eliot Appreciation Society, Bodypolitics en Kids With Guns die ook allemaal vanuit Utrecht opereren.

HAL16 heropent met The Beginning
Het oude gebouw van de Utrechtse lerarenopleiding aan de Archimeduslaan 16 doet alweer een tijdje dienst als uitgaansgelegenheid, café-restaurant en studentenhuisvesting. Momenteel wordt de begane grond van HAL16 omgebouwd tot één van de creatieve middelpunten van Utrecht waar binnenkort de meer alternatieve en tofste evenementen van Utrecht te vinden zijn. Met de verbouwing hebben de initiatiefnemers beoogd om Berlijn naar Utrecht te halen: stalen hekwerken en naakte betonnen muren geven de locatie een industriële sfeer die nieuw is voor Utrecht. Of zoals ze zelf zeggen: “geen gelikte uitgaansgelegenheid, wel een bijzondere locatie met een rauw, minimalistisch uiterlijk en een breed scala aan mogelijkheden. Het nieuwe uitgaan, recht voor zijn raap, waarbij gedacht kan worden aan het Amsterdamse Roest, Trouw en de Rotterdamse Maassilo.” Op 26 januari gooien Avondklok en Boze Buren de deuren van het nieuwe HAl16 open, met The Beginning. Van 23.00 tot 6.00 uur kun je in twee zalen terecht. Entree aan de deur is €15. Early birds zijn goedkoper uit.

Lancering U Are Here magazine
Mooi initiatief van Habek en Staplab. Met U Are Here magazine lanceren ze een tijdschrift dat de inwoners en bezoekers van onze mooie stad laat zien wat de tofste plekken zijn om te bezoeken. En dan niet de standaard meuk die ze in elke andere stad ook hebben maar juist die fijne koffiebars, kledingwinkels, muziekzaken en dansgelegenheden die het karakter van Utrecht bepalen. De officiële presentatie van het magazine is op zaterdag 26 januari van 19.00 tot 22.00 uur in de Kargadoor. Het magazine wordt gratis verspreid bij de deelnemende ondernemers en is verkrijgbaar op de avond van de lancering en vanaf maandag 28 januari in de winkels/cafés zelf.

The New Rope String Band in De Parel van Zuilen
Maandag is niet de meest voor de hand liggende dag om naar een optreden te gaan. Maar op maandagavond 28 januari moet je misschien toch even in De Parel van Zuilen gaan kijken. Daar speelt dan namelijk de Engels-Schotse formatie The New Rope String Band. Deze ‘manic minstrels’ doen een kleine Europese tour en zijn zo vriendelijk om ook Utrecht aan te doen. Mail vooraf op info@deparelvanzuilen.nl, en dan hoor je of er nog kaarten zijn en worden ze gereserveerd. Ben je (bijna) te laat, betaal dan gewoon aan de kassa.

Cabaret Voltaire in Rood|Noot
Dit Cabaret Voltaire is niet de experimentele electro-wave band uit de jaren tachtig. Maar wel een hedendaagse variant van het nog steeds bestaande, gelijknamige café in Zürich. Dat café heeft op haar beurt de naam weer afgeleid van het avant-gardistische gezelschap dat op 5 februari 1916 werd opgericht door de schrijver/dichter Hugo Ball en zijn minares Emmy Hennings. Een datum die veelal als begin van het dadaïsme wordt gezien. Bijna honderd jaar na dato brengt Rood|Noot een lofzang op de Zotheid, Ontregeling & Tegendraadsheid in de vorm van een filosofisch muzikaal literair theatraal café. In de maanden februari, maart en april vinden in Rood|Noot elke eerste vrijdag van de maand avonden plaats met klassieke, nieuw ontdekte en speciaal geschreven teksten en muziek. In ‘gemoedelijke’ café-sferen worden teksten gelezen en delen van nieuwe muziek- en toneelstukken uitgeprobeerd. Op de eerste editie staan Peter Kolpa, Wout de Boer, Kirsten Roosendaal, Jasper le Clerq, Andreas Suntrop, e.v.a. De avonden beginnen om 20.30 uur.

24 uur LiveBuild afterparty
Het eerste weekend van februari vindt de derde editie plaats van LiveBuild. Utrecht staat dan 24 uur lang op zijn kop om zoveel mogelijk geld op te halen voor een school in Nkeng (Kameroen). Met verschillende acties probeert LiveBuild op 1 en 2 februari het grootste gedeelte van het project te financieren. Er is onder meer een Tijdelijke Kunst Winkel in Hoog Catharijne en een Ratrace langs de Utrechtse grachten. De dag wordt afgesloten met een fijne afterparty waarvoor Bright, Cultfarm, Stekker, Triomf, Volle Bak en Losse Schroeven hun krachten bundelen. De top uit het Utrechtse nachtleven gaat er één grote beestenboel van maken met een, naar eigen zeggen, te gekke line-up van Utrechtse helden, die ze voor nu nog even geheim houden. Via de voorverkoop betaal je 6 euro om binnen te komen en dan steun je ook nog het goede doel. Aan de deur betaal je ook nog maar 9 euro, maar let op! Vol = Vol. De gehele entree gaat naar het schoolproject van LiveBuild in Nkeng! Tickets zijn op de site van Tivoli te bestellen. De eerste 50 donateurs die zich melden via info@livebuild.org krijgen een gratis kaartje! Meer informatie over de 24 uur LiveBuild vind je op de website van LiveBuild.

Sunwriters Songday
Zondag 3 februari biedt café De Stad in Lange Jufferstraat een nieuwe editie van het periodieke Sunwriters Songday. Vanaf 15.00 uur kun je luisteren naar Bluebird Bakery, Amber Arcades (soloproject van Annelotte de Graaf van Oh, Brave Wide Eyes) en Arthur Adam, die recent met Pulse een erg fijn album heeft gemaakt. Entree is gratis, zoals altijd.

This Routine is Hell releast voorproefje nieuw album
Met de video voor 'Asleep' geeft de Utrechtse hardcore-formatie This Routine Is Hell een voorproefje voor het nieuwe album, dat de band afgelopen zomer heeft opgenomen. De band heeft 50 unieke cassettes gemaakt met alleen dit nummer. De cassettes zijn alleen te krijgen bij optredens van de Europese tour die loopt van eind januari tot en met begin februari.

Festivalnieuws: nieuw internationale podiumkunstenfestival gaat Spring heten / Wereldfeest niet meer apart gevierd
Het nieuwe internationale podiumkunstenfestival waarin Festival a/d Werf en Springdance in opgaan gaat Spring heten. De naam van het festival is bekend gemaakt in de Winkel van Sinkel tijdens de Culturele Zondag Nieuwjaarsduik. De eerste editie vindt plaats van 16 t/m 26 mei 2013.

Afgelopen weken werd ook bekend dat het Wereldfeest niet meer apart gevierd wordt. Diversiteit in cultuur, het thema van het feest, wordt onderdeel van twee tot drie Culturele Zondagen. Volgens Wereldfeest en Cultuurpromotie Utrecht is het niet meer van deze tijd om apart voor doelgroepen van etnische komaf te programmeren. Het feest werd tien jaar gehouden.

De Geurten: Carnaval in Crisistijd
Recessie, depressie; er lijkt geen eind aan die somberheid te komen. Er is dringend behoefte aan een beetje optimisme in barre tijden. En gelukkig weten de immer positieve Geurten daarin te voorzien. Want wat hebben we eigenlijk te klagen zolang een vakantie naar Griekenland geen cent meer kost en we altijd nog kunnen eten uit de muur? Met Ouzo Crisis? en FF Trekkuh brengt het trio, met zanger Theo Storm, twee onvervalste vrolijke carnavalskrakers van boven de rivieren. Volgens De Geurten kan het altijd slechter… maar het smaakt naar meer.

Rachèl Louise, Our Minor Fall en Oh, Brave Wide Eyes op openingsfeest concept store Fred & Guus
Frederieke en Guusje zijn twee meiden uit Utrecht die onder de naam Fred & Guus kunst, jong design en vintage aanbieden in uiteenlopende stijlen en prijscategorieën. Ze hebben al een webshop, maar openen op vrijdag 1 februari ook een eigen concept store in Utrecht aan de Van Brammendreef 159. Op het openingsfeest spelen Rachèl Louise, Our Minor Fall en Oh, Brave Wide Eyes en wordt geëxposeerd door een groot aantal kunstenaars. Ook is er live-art, een creatieve kapster en ander spannend vermaak tijdens de opening. Vrijdag 1 februari is iedereen tussen 17:00 en 23:00 welkom in de nieuwe concept store.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht