Kort Utrechts Popnieuws Week 3

Met o.a. Jacco de Jager, Argibald, Minus the Tiger, Supplies, Aafke Romeijn, La Corneille en Rosa Ensemble.

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

De redactie van 3voor12/Utrecht wordt overstelpt met muzieknieuws, persberichten, nieuwtjes, releases en wat dies meer zij – te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week een propvolle editie met nieuws over onder meer Jacco de Jager, Argibald, Minus the Tiger, Supplies, Aafke Romeijn, La Corneille en Rosa Ensemble.

Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl! De illustratie is gemaakt door Jacco de Jager voor Kort Utrechts Popnieuws 17 uit april 2012.

Jacco Jager exposeert in dB's
Tekenaar Jacco de Jager is de eerste exposant in dB's van het nieuwe jaar. De tekeningen en schilderijen van De Jager, die in april 2012 het Kort Utrechts Popnieuws voor 3voor12/Utrecht heeft geïllustreerd, gaan altijd over mensen. Willekeurige personen, die in zijn werk een eigen leven gaan leiden. Zijn werken zijn aangenaam dubbelzinnig. Het werk moet voor zichzelf spreken, het moet niet uitgelegd hoeven worden. De schilderijen en tekeningen van De Jager krijgen vaak een dubbele betekenis. De beklemming is overduidelijk, vormen en kleuren zijn dreigend en de mond is steeds prominent aanwezig: zwart, schreeuwend, getralied door tanden, maar meestal geblokkeerd. De dubbele betekenis van zeggingskracht en niet kunnen zeggen krijgt zo een extra lading. De opening van de expositie is op zaterdag 19 januari om 17.00 uur in dB's.

Expositie Argibald in Averechts
Vanaf zondag 20 januari 2013 exposeert Argibald in café Averechts. Argibald, een pseudoniem van Willem Bentvelzen, werkte als illustrator en cartoonist onder meer voor Rails Magazine, De Leeuwarder Courant, Zone 5300 en ook voor 3voor12/Utrecht. Momenteel verschijnen zijn cartoons met enige regelmaat in o.a. Propria Cures, Van Speijk, Bionieuws, en digitaal op o.a. De Speld en de blogs van FOK! en Studio Noord. Daarnaast tekent en schildert Argibald in zijn vrije werk op alles wat los en vast zit en geeft hij workshops strip- en cartoontekenen. Tot nu toe verschenen vier cartoonbundels van zijn hand. Naast de met Oost-Indische inkt en ecoline vervaardigde tekeningen en cartoons zullen er tijdens de expositie in café Averechts ook een aantal korte teksten en verhaaltjes van de tekenaar worden tentoongesteld.

Arthur Adam verlaat Minus the Tiger
Na ruim een jaar met de band te hebben gespeeld is Arthur Adam gestopt als gitarist van Minus the Tiger. Adam, die recent met Pulse een nieuw album heeft uitgebracht, wil meer tijd besteden aan zijn eigen muziek. Tijdens het optreden bij de releaseshow van Aestrid (donderdag 24 januari in Ekko) speelt Marty Zwart van COPPERSKY mee met Minus the Tiger. De band gaat ondertussen op zoek naar een nieuwe vaste gitarist.

Nieuw single en clip voor La Corneille
Deze week is de nieuwe single met bijbehorende clip van La Corneille verschenen. 'The Light Brigade' is gebaseerd op gebeurtenissen tijdens de Krimoorlog. De bijbehorende clip is een re-edit van de Oscarwinnende film The Charge of the Light Brigade uit 1936. Bandleden Guy Corneille, Daan Crone en Hans Vermunt hebben de single en bijbehorende videoclip thuis opgenomen en gemaakt. De single kun je gratis downloaden via Bandcamp. La Corneille werkt ondertussen hard aan hun debuutalbum. Maar eerst speelt het trio op 8 februari in EKKO. Samen met Oh, Brave Wide Eyes verzorgen ze dan het voorprogramma bij de releasehow van My Blue Van.

Nieuw bandcollectief Supplies
Zo maar uit het niets is Utrecht een nieuw bandcollectief rijker: Supplies. Alhoewel, met bands als Shuriken, Here Come the Wolves en Ulysses & the Squares komen ze natuurlijk niet helemaal uit het niets. Volgens de Facebook-pagina van Supplies kunnen we "goede muziek, hoogdravende levenslessen, nutteloze parafernalia, grappen zonder clou, esthetische versnaperingen en levensveranderende ervaringen" verwachten. In ieder geval willen ze door samen te werken gezamenlijke optredens regelen en daar de promotie voor doen. Op vrijdag 22 februari wordt het collectief gepresenteerd met een show in dB's, waar de drie initiatiefnemers op zullen treden. In ieder geval een goede aanleiding om Shuriken's Apologies For The Drones nog maar eens op te zetten.

Aafke Romeijn
Onder de zinnenprikkelende naam CHIN. IND. SPEC. REST. heeft Aafke Romeijn deze week een nieuw nummer uitgebracht. Ergens in 2013 moet er een heel album onder die naam verschijnen. Niet helemaal duidelijk is of dat het nieuwe album van Aafke Romeijn de singer-songwriter is, of dat het gaat om een geheel nieuw project. Op 'Verdwijn' combineert Romeijn haar van eerder werk bekende pianospel met scherpe maar toch subtiele beats en Nederlandstalige zang.

Sofie Letitre vervangt Sur Nilsson op Stukafest Utrecht
Sofie Letitre is toegevoegd aan het programma van Stukafest Utrecht, dat donderdag 7 februari plaats vindt. De singer-songwriter speelde afgelopen weekend nog viermaal in Groningen tijdens Eurosonic Noorderslag en afgelopen zondag speelde ze een mooie set tijdens de Nieuwjaarsduik-editie van Club 3voor12/Utrecht. Letitre neemt op het studentenfestival de plek in van Sur Nilsson. Omdat de drummer is gestopt, heeft de Utrechtse indierockband alle geplande optredens afgelast.

Nieuwe EP Baby Face Nelson
Op 12 januari is Death at the Mustang Ranch verscheden, de tweede EP van de Utrechtse band Baby Face Nelson. Baby Face Nelson speelt een mix van country en punkrock, zoals je hebt kunnen zien en horen tijdens de april–editie van Club 3voor12/Utrecht. Death at the Mustang Ranch is eind 2012 is opgenomen in een koude koelcel op een Zeeuwse boerderij. De EP is gratis te downloaden op de Bandcamp-pagina van de band. Wat wij er van vinden? Dat kun je lezen in onze recensierubriek 3voor12/Utrecht recenseert.

Rosa Ensemble viert 15-jarig bestaan in RASA en NASA
Het Rosa Ensemble viert deze maand haar 15-jarig bestaan. Sinds de oprichting in 1997 door een groep muzikanten van het Utrechts Conservatorium heeft de Utrechtse groep zich ontwikkeld tot een aansprekend en toonaangevend muziekgezelschap. Het ensemble blinkt uit in het mixen van hedendaagse muziekklanken met popmuziek en wonderlijke theatervormen. Ter viering van het 15-jarig bestaan is de Anticantate, een van hun meest succesvolle programma's, alsnog in kleine oplage op cd geperst. Ook verschijnt er een "greatest hits"-CD met als titel Shortbread & Outcakes. Daarnaast zijn er in samenwerking met de Gaudeamus Muziekweek twee jubileumavonden gepland. Hier zullen speciale gasten Eefje de Visser en F* een aantal nummers (mee)spelen.
Op 30 januari wordt het jubileum gevierd met ROSA HITS BACK in RASA (Utrecht) en op 8 februari in de zaal van NASA (het voormalige Smart Project Space, Amsterdam). In oktober 2012 sprak 3voor12/Utrecht met artistiek leider Daniel Cross over 15 jaar ontregelend muziektheater.

Azari & III dj set toegevoegd aan Symphonica Elektronica Freeze Festival
Buiten is het onder 0, maar binnen is het lekker behaaglijk. Perfecte omstandigheden voor het winterfestival Symphonica Elektronica Freeze, dat op 23 februari plaats vindt in De Fabrique en het gebied daaromheen. Deze week heeft de organisatie een drietal namen toegevoegd aan de line-up. "Azari & III komt over uit het winterse Canada en nodigt je uit voor een stevige electrostamppot. Utrechts eigen The Planty Herbs neemt je mee naar de tropen met een liveset. Discokoning Marcel Vogel zal de discodagen van weleer doen herleven!"

Debuutalbum NY Fan
Reinvent. Zo heet het 5 nummers tellende mini-album van de electro-pop formatie NY Fan. Met dit debuut zet de Utrechtse singer-songwriter Fanny Bartels haar eerste stappen op het gebied van elektronische pop. Bartels begon haar carrière met gitaargebaseerde folksongs. Na een ontmoeting met Roger van der Zwan (Rogerseventytwo, and member TWR72) is ze begonnen om haar songs te mixen met elektronische producties. Reinvent bevat een combinatie van melodische popsongs met elektronische accenten, die naar eigen zeggen geïnspireerd zijn door disco, eighties synthpop en moderne varianten daarvan, zoals Franse electro. Namen als Daft Punk, Grace Jones, Roisin Murphy en zelfs David Bowie zijn al genoemd. In december 2011 debuteerde Bartels met een live-band en vorig jaar speelde ze op Popronde. In het najaar moet er een volledig album van NY Fan verschijnen.