50 edities Club 3VOOR12/Utrecht: 14 memorabele momenten in video's

Deel 1: 2005 – 2007

Tekst: Redactie 3VOOR12/Utrecht ,

Aanstaande donderdag vindt de vijftigste editie van Club 3VOOR12/Utrecht plaats. We hebben de programmeurs van de afgelopen 49 edities gevraagd de optredens te noemen die ze zichzelf het beste herinneren. Kijk naar twaalf memorabele club momenten in video's.

Aanstaande donderdag vindt de vijftigste editie van Club 3VOOR12/Utrecht plaats. Op de maandelijkse avond, die in januari 2005 startte met optredens van SneakerFreak, Pondertone en Vladimir, hebben in vijf en een half jaar zo’n 150 bands of artiesten gespeeld. Daar zaten heel wat mooie optredens tussen. Sommige van die bands zijn daarna doorgegroeid naar de (sub-)top van de Nederlandse popmuziek, terwijl andere veelbelovende artiesten weinig meer van zich lieten horen.

We hebben de programmeurs van de afgelopen 49 edities gevraagd de optredens te noemen die ze zichzelf het beste herinneren. Zo’n vraag levert vaak een leuk lijstje op waarbij het ‘je had erbij moeten zijn’ gevoel toch ook niet helemaal onderdrukt kan worden. Gelukkig kunnen we in digitale vorm aan dat gevoel beantwoorden, de meeste optredens tijdens Club 3VOOR12/Utrecht zijn namelijk vastgelegd op video. Daarom hieronder: twaalf memorabele club momenten op video volgens Peter Bijl, Gerben Schmidt, Sven Schlijper, Sebastiaan Janssen, Jelte Heringa en Joram Tornij.

Vandaag deel 1: 2005 - 2007 (deel 2 vind je hier, deel 3 hier).

Het Utrechtse podiumdebuut van de zojuist naar Utrecht verhuisde postrock-sensatie Vladimir: Ingehouden, traag opgebouwde nummers waarbij alle bandleden precies wisten wat ze wel en vooral wat ze níet moesten doen.

De Amersfoortse rappers van D.A.C. bliezen de Club, mede dankzij hun enthousiaste following, bijna omver.

Een bijzonder moment voor organisatoren Peter Bijl en Gerben Schmidt: op een decemberavond staat jeugdheld Henk Koorn, frontman van Hallo Venray, zomaar op een editie van Club 3VOOR12/Utrecht.

Vlak na het winnen van de Grote Prijs stond Roosbeef op het podium van dB’s. Op dat moment woonde ze nog in Duiven maar door een uitwisseling met 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen kon Utrecht al vroeg kennismaken met de liedjes met grappige onderwerpen en dito teksten van Roos.

Op dezelfde editie als Roosbeef stond ook Signe Tollefsen. Peter: “Een heel mooi en goed optreden. Het publiek was zo stil dat je deur van de zaal kon horen kraken.”

Uit het fotoverslag van die editie: “Vol energie wist Der Tante Renate met zijn stuiterende en catchy electro het publiek massaal aan het dansen te krijgen. Tijdens de toegift beklom de halve zaal zelfs het podium van euforie. Iets wat Der Tante in zijn carrière tot nu toe zelfs nog nooit had meegemaakt. Een prachtig einde van een gedenkwaardige avond.”

Een energiek optreden van de voormalige Grote Prijs winnaars die op dat moment net hun naam hebben moeten wijzigen in Little Things That Kill en zich meteen maar een rauwere sound hebben aangemeten.

Meer video-opnames uit het archief van Club 3VOOR12/Utrecht zijn te vinden op 3VOOR12/Utrecht TV en Zomp TV.