Vandaag vindt de vijftigste editie van Club 3VOOR12/Utrecht plaats. We hebben de programmeurs van de afgelopen 49 edities gevraagd de optredens te noemen die ze zichzelf het beste herinneren. Kijk naar twaalf memorabele club momenten in video's. Deel 2: 2007 – 2010.

Vandaag vindt de vijftigste editie van Club 3VOOR12/Utrecht plaats. Op de maandelijkse avond, die in januari 2005 startte met optredens van SneakerFreak, Pondertone en Vladimir, hebben in vijf en een half jaar zo’n 150 bands of artiesten gespeeld. Daar zaten heel wat mooie optredens tussen. Sommige van die bands zijn daarna doorgegroeid naar de (sub-)top van de Nederlandse popmuziek, terwijl andere veelbelovende artiesten weinig meer van zich lieten horen.

We hebben de programmeurs van de afgelopen 49 edities gevraagd de optredens te noemen die ze zichzelf het beste herinneren. Zo’n vraag levert vaak een leuk lijstje op waarbij het ‘je had erbij moeten zijn’ gevoel toch ook niet helemaal onderdrukt kan worden. Gelukkig kunnen we in digitale vorm aan dat gevoel beantwoorden, de meeste optredens tijdens Club 3VOOR12/Utrecht zijn namelijk vastgelegd op video. Daarom hieronder: twaalf memorabele club momenten op video volgens Peter Bijl, Gerben Schmidt, Sven Schlijper, Sebastiaan Janssen, Jelte Heringa en Joram Tornij.

Deel 2: 2007 - 2010 (deel 1 vind je hier, deel 3 hier).

Ondanks het ontbreken van een drummer slaagt This Leo Sunrise er knap in om een melancholische sfeer te creëren.

2007 was het topjaar van de Utrechtse hiphopcrew StropStrikkers. Een paar maanden voor hun optreden tijdens de Club wonnen ze overtuigend The Clash of the Titans en aan het eind van het jaar gingen ze er ook nog met de Utracks Award vandoor. Deze opname van ‘De Pit’ is typerend voor de shows van het drietal.

Het allereerste publieke optreden van I am Oak ooit! Anno 2010 is de band het met het erg goed ontvangen album On Claws genomineerd voor een 3VOOR12 Award, spelen ze bijna elk weekend ergens in het land en zijn ze vaste gasten op de middelgrote festivals. Sebastiaan over dat optreden van I am Oak: “Inmiddels meestal met band, maar destijds nog solo. In een muisstille zaal, de plankenkoorts met veel moeite onderdrukkend om die uiteindelijk te overwinnen.”

In oktober 2009 stond Moss op de planken van dB’s. Hun tweede album was net uit. Veel mensen vonden het een toffe plaat maar weinigen hadden waarschijnlijk verwacht dat het zo hard met de band zou gaan als daarna gebeurde. Minder dan een jaar later heeft het album bijna alleen maar juichende recensies gekregen, hebben ze een succesvolle clubtour achter de rug en heeft de band op bijna alle grote festivals gespeeld. En afgelopen maand hebben ze ook nog even de 3VOOR12 Award gewonnen.

Joram: “Ik vond het heel erg tof dat Moss kwam spelen, nog voordat ze echt groot werden. Dat was een hele, hele goede show.”

Joram: “Ik stond te stuiteren. En een mooi decor bovendien.”

Op de Nieuwjaarsduik editie begin dit jaar speelden alle bands (semi-)akoestisch. Joram: “Hoogtepunt van die editie was Eefje, en een kersverse Grote Prijs winnaar bovendien!.”

Nog eentje uit de mooie Nieuwjaarsduik editie. Jelte: “Joram noemde Eefjes optreden op die middag al als hoogtepunt. Ik wil daar graag de show van Skiggy Rapz aan toevoegen. Hij wist met zijn fantastische begeleiders de ultieme balans van energie en emotie te bereiken.”

Meer video-opnames uit het archief van Club 3VOOR12/Utrecht zijn te vinden op 3VOOR12/Utrecht TV en Zomp TV.