75 edities Club 3voor12/Utrecht: 21 memorabele optredens in beeld 75 edities Club 3voor12/Utrecht: 21 memorabele optredens in beeld

Deel 3: 2011 - 2013

, Tekst: redactie 3voor12/Utrecht

75 edities Club 3voor12/Utrecht: 21 memorabele optredens in beeld

Deel 3: 2011 - 2013

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Donderdag 28 februari vindt de 75e editie plaats van Club 3voor12/Utrecht. Op de maandelijkse avond, die in januari 2005 startte met optredens van SneakerFreak, Pondertone en Vladimir, hebben in acht jaar tijd zo’n 250 bands en een kleine 1.000 muzikanten gespeeld. Daar zaten heel wat mooie optredens tussen. Sommige van die bands zijn daarna doorgegroeid naar de (sub-)top van de Nederlandse popmuziek, terwijl andere veelbelovende artiesten weinig meer van zich lieten horen. We hebben de programmeurs van de afgelopen 74 edities gevraagd de optredens te noemen die hen het beste zijn bijgebleven.

Zo’n vraag levert vaak een leuk lijstje op waarbij het je had erbij moeten zijn-gevoel toch niet helemaal onderdrukt kan worden. Gelukkig kunnen we in digitale vorm aan dat gevoel beantwoorden, de meeste optredens tijdens Club 3voor12/Utrecht zijn namelijk vastgelegd op video. Ten tijde van de 50e editie hebben voormalige programmeurs Peter Bijl, Gerben Schmidt, Sven Schlijper, Sebastiaan Janssen, Jelte Heringa en Joram Tornij veertien video’s genoemd uit de jaren 2005 tot en met 2010. Aan Myrthe Braam, Jarl Hector en Ronald Straetemans hebben we dezelfde vraag gesteld, maar dan voor de twee jaar dat zij de club hebben geleid: van februari 2011 tot en met januari 2013. Dus: zeven memorabele club-momenten uit die periode.

De delen over 2005 – 2007 en 2007 - 2010 vind je respectievelijk
hier en hier.

Hij was de allereerste 3voor12/Utrecht Selecteert in de geschiedenis, maar live wisten we niet zo goed wat we konden verwachten. Inmiddels is overduidelijk dat Polska op elke plek en elk tijdstip een feestje bouwt. “Die plafon is niet zo laag dus jullie kunnen best springen man. Doe desnoods een polonaise, maakt me helemaal niet uit!"
 

Rats on Rafts speelde in 2011 op de Le Guess Who?/Hollande Nieuwe-editie van Club 3voor12/Utrecht. Programmeur Jarl Hector: “Zelden een rammel-bandje zo'n strak optreden zien geven.”
 

In maart 2012 stond Mister and Mississippi bij ons op het podium. Op dat moment werd duidelijk dat we waarschijnlijk nog veel van de band zouden gaan horen. Nog geen jaar later heeft de debuutplaat het geschopt tot 3FM album van de week en is de band zelf bestempeld als een van de 12van3voor12 voor 2013. Hector: “Mister & Mississippi leverde al vroeg in hun carrière een sterk staaltje dream folk met deze live uitvoering van Nemo Nobody.”

Jarl Hector: “AFKA is naast muzikant ook performance kunstenaar. Dit optreden was niet alleen muzikaal van grote klasse.”

Kort voor de release van hun tweede album Iterum stond Daily Bread op een speciale female-fronted editie van de Club. Daar presenteerde de band op overtuigende wijze het nieuwe, door electro gedomineerde geluid.

Tijdens de halve finale van het EK voetbal 2012 gaf Lucas Hamming een uitzonderlijk intiem optreden. Niet, zoals gebruikelijk, in de zaal van dB's maar in de naastgelegen galmbak die NUtrecht heet.

In november 2012 speelde The Fire Harvest op de Le Guess Who?/Hollandse Nieuwe-editie van Club 3voor12/Utrecht. Ronald Straetemans: “Gedreven set met sterke nummers die uitstekend tot hun recht kwamen in de rookruimte.”

Meer video-opnames uit het archief van Club 3voor12/Utrecht zijn te vinden op 3voor12/Utrecht TV en Zomp TV.

Dat hier had je bij moeten zijn-gevoel liever vermijden in de toekomst? Dat kan! Iedere laatste donderdag van de maand: Club 3voor12/Utrecht in dB's.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht