Woot! Woot! Woolf, Knalland en Snowstar Records over hun 2013

Interview met genomineerden 'Beste Initiatief' 3voor12/Utrecht Awards 2013

Tekst: Kelly Leeuwis ,

Naast het selecteren van de meest opvallende muzikanten, kijkt 3voor12/Utrecht met de Awards ook terug op een jaar vol muzikale initiatieven. In die categorie steken de drie genomineerden van dit jaar met kop en schouders boven de rest uit, door hun bijzondere missie en visie op hun eigen plek binnen het Utrechtse culturele landschap. We praten met de mannen achter Woot! Woot! Woolf, Knalland en Snowstar Records over hun bijzondere initiatieven.

Hoe is het initiatief ontstaan en wat is de missie?

Bregtje Bos, Woot! Woot! Woolf: "Woot! Woot! Woolf begon als een huisfeestje aan de Wolvenstraat. De eerste editie hebben we bevriende bands in de woonkamer laten optreden, daarna zijn we met onze ideeën naar het StayOkay Hostel in Rhijnauwen gegaan. Missie? We willen gewoon een aantal keer per jaar een goed en laagdrempelig festival aanbieden op een niet alledaagse locatie."

Tommy Ebben, Knalland: "Het is begonnen met het idee om met zo veel mogelijk muzikanten uit de Utrechtse wijk Kanaleneiland een aantal liedjes te maken. Onze missie is het realiseren van kwalitatief hoogwaardige kunst- en muziekprojecten en het stimuleren van creatief ondernemerschap. Onze oorsprong en basis ligt in Kanaleneiland, maar wat betreft reikwijdte en draagvlak willen we ver daarbuiten treden."

Cedric Muyres, Snowstar Records: "Snowstar Records is tien jaar geleden ontstaan om muziek waar ik mee in aanraking kwam een podium te bieden. Ik hou er van om nieuwe muziek te ontdekken, en als ik ergens enthousiast van word, wil ik dat meer mensen dat ontdekken. Ik wil de mensen die deze muziek mooi zouden kunnen vinden, bereiken."

 

Wat maakt het initiatief zo bijzonder?

Bregtje Bos, Woot! Woot! Woolf: "De combinatie tussen locatie, programmering en ticketprijs. Je stapt op de fiets naar Rhijnauwen, daar krijg je een avond met goede live acts (van indie tot noise tot electro tot italo) voorgeschoteld, je slaapt daarna in een oud landhuis en de volgende morgen ontbijt je met z’n allen tijdens een ochtendconcert. Wij proberen met Woot! Woot! Woolf in een sprookjesachtige omgeving een festival neer te zetten dat een beetje schuurt."


Tommy Ebben, Knalland: "Knalland combineert op een unieke manier kunst, cultuur en ondernemerschap. Het is een collectief en een gemeenschap waar in principe iedereen met een goed idee of de juiste skills kan aansluiten. Knalland is een mix tussen professionals en talent en is constant in ontwikkeling. Het is ontstaan uit goodwill en daar drijft het ook op."

Cedric Muyres, Snowstar Records: "Ik denk dat ik al tien jaar, maar met hulp van velen, alleen de muziek uitbreng die ik fantastisch mooi vind, en daar een heel indrukwekkende catalogus mee heb opgebouwd. Artiesten als I am Oak, Kim Janssen en Town of Saints, maar ook grote namen zoals Kensington hebben eerst een EP op Snowstar Records uitgebracht."
 

 Als je terugkijkt op dit jaar, waar ben je dan het meest trots op?

Bregtje Bos, Woot! Woot! Woolf: "De realisatie van een goede en herkenbare huisstijl en het feit dat de editie in februari van dit jaar uitverkocht was, ondanks het heftige winterweer. Mensen namen de moeite met de fiets de sneeuwstorm te trotseren. Veel van onze bezoekers waren tot Woot! Woot! Woolf nog nooit in het bosrijke Rhijnauwen geweest, terwijl het maar tien minuten fietsen vanaf de Uithof is."


Tommy Ebben, Knalland: "Natuurlijk zijn we trots op de uitverkochte release-show in Tivoli de Helling, onze optredens bij De Wereld Draait Door, 3FM en op verschillende festivals en het organiseren van een eigen bijzondere-plekkenfestival (Knalland's Kwartiertje). Maar we ziijn het meest trots op het creëren van een community waarbij veel mensen zich betrokken voelen en de nieuwe samenwerkingsverbanden en concepten die daaruit ontstaan zijn en nog kunnen ontstaan.

Cedric Muyres, Snowstar Records: "Dit was het jaar om terug te kijken, vanwege het tienjarig jubileum. Dat is bijzonder, en een mooie gelegenheid om te vieren wat er allemaal gebeurd is in de afgelopen jaren. Dat doen we 13 december in Tivoli Oudegracht met een heel bijzonder feest, waar veel van onze artiesten spelen, maar nog veel meer gaat gebeuren.

Wat is jouw persoonlijke favoriet van alle genomineerden?

Bregtje Bos, Woot! Woot! Woolf: "Eefje de Visser."

Tommy Ebben, Knalland: "Sofie Letitre!"

Cedric Muyres, Snowstar Records: "Bart van der Lee! Hij heeft een prachtig album gemaakt. De eerste keer dat ik het hoorde was ik helemaal flabbergasted. Ik vind de groei sinds zijn vorige album bijna onvoorstelbaar. En de video voor 'A Mothers Song' is inderdaad heel mooi. Ik houd van video's waar je ziet dat er veel handenarbeid in zit. Fijn dat je dat tegenwoordig nog ziet."