Skileraren en dinosaurussen maken er een Smeerboel van

Techno, hiphop en feestknallers op een uitverkocht Kerstfestival

Tekst: Menno de Meester / Foto's: Gerard Kollaard ,

In Papendorp vond zaterdag de eerste kersteditie van het Smeerboelfestival plaats. Sinds 2009 wordt er elk jaar in september een Smeerboel festival georganiseerd. Dit eerste kerstfestival is meteen uitverkocht en trekt 4000 enthousiaste bezoekers. Opvallend veel festivalgangers hebben hun skipak, kersttrui of dinosauruspak uit de kast getrokken. Er zijn drie grote overdekte podia: de techno-stage, de hiphop-stage en de Los-stage (met van alles en nog wat); elk met een volledig Nederlandse line-up. De podia bevinden zich rondom een veld met Duitse eetstandjes, hottubs, een schaatsbaan, de Hakkuhzerne en verschillende kleine Ker(st)misattracties, zoals eendjes vissen en kerstballen gooien.

De meeste bezoekers zoeken snel één van de tenten op, omdat het regenachtig en koud is. Rond twee uur ’s middags gaat het bij de Los-stage al lekker los. De blonde dj Cleavage strijkt door zijn wilde krullen en draait vrolijke house hits van Storm Queen en Detroit Swindle. De konijnen en herten in het publiek stampen lustig tussen de skileraren in deze après-ski-achtige hut. De Sluwe Vos maakt deze beestenboel nog bonter met een funky house set met behoorlijk diepe bassen.

Ondertussen lost Egbert in de techno-stage Joran van Pol af. Dit is met ruimte voor 2500 man veruit de grootste tent op het festival. Het podium ziet er fantastisch uit met enorme lichtinstallaties. Egbert bouwt rustig op, maar krijgt in de loop van zijn set steeds meer de smaak te pakken. Zoals te verwachten bij een technofeest dreunt de beat constant door tot de dj de bas wegdraait, een effect aanzwengelt en de bas onder luid gejuich weer laat vallen.

De kerstgedachte is ver te zoeken in de hiphop-stage als Steen begint te rappen. De Utrechtse 'kadaverrapper' is nog steeds elke dag bezopen en rapt met zijn kompaan Spinal over seksslavinnen, pits bouwen en naar de kanker zijn. "Waar zijn de pillenslikkers en heroïnegebruikers?" Een handje vol mensen reageert enthousiast. De beats van Steen hebben hardcore en dubstep-invloeden, maar Steen weet zichzelf wel goed verstaanbaar te maken. Zijn raps zitten ontzettend goed in elkaar en hij weet het publiek voor zich te winnen. Er wordt gehakt en een kleine pit gebouwd, terwijl Steen met een kerstboom op het podium danst. "Kankerbedankt! Smeer jezelf maar vol met boel."

Na Steen is het de beurt aan de Utrechtse debutanten De Voorhoede. "Niet fresh en clean, maar vintage" rappen de heren uit liefde voor oldskool hiphop. Ze brengen met vele straatnamen uit Utrecht een ode aan de stad , maar zijn helaas niet altijd even verstaanbaar omdat ze hun microfoon met hun hand bedekken. Bij de track 'Akke de Cowboy' komt er een mondharmonicaspeler meedoen. Enkele fans doen gezellig mee met cowboydansjes.

Terug naar de Los-stage waar 'Disco Dinosaur' Joost van Bellen gaat beginnen. Hij draait een 25 jaar oude house-set met classics van Basement Jaxx, The Jungle Brothers en Daft Punk. De sfeer zit er goed in, maar we gaan toch weer terug naar de hiphop-stage want we hebben gehoord dat er een verrassingsoptreden gaat komen.

Generaal Winne treedt aan met bekende tracks zoals 'Nieuwe dag' en 'Pomp die shit'. Bij 'Lotgenoot' gooit iedereen zijn 1'tjes in de lucht. We zien Dr. Moon als dj achter de decks staan. Hij start de beat van 'Superster' en Jiggy Djé betreedt het podium. We missen dan nog één man van rapgroep Great Minds. Bij 'Ik heb je' kondigt Jiggy de beste zanger van Nederland aan: het is Sticks die Great Minds compleet maakt. De heren vieren hun succes van het afgelopen jaar en laten weer eens zien dat ze ontzettend goed op elkaar ingespeeld zijn. Na de hit 'Doag' verlaten Sticks en Jiggy het podium en sluit Winne af met 'Geef 8'.

Terug bij Joost van Bellen horen we nog een paar classics zoals 'It’s like that' van Run DMC en 'The Funk Phenomena' van Armand van Helden. Het vormt een groot contrast met de urban-après-ski-flügel-step die volgt van de meest geboekte dj van Nederland: FeestDJRuud. Hij staat garant voor totale escalatie: iedereen gaat los. Hij piekt erg vroeg met zijn eigen happy hardcore remixen van Mr. Polska en The Opposites en stapt vervolgens over op hele platte moombahton. De sets van Ruud zijn intens en geven je geen moment rust. We besluiten terug te gaan naar de hiphop-stage voor Fresku.

Fresku gaat qua performance verder dan zijn voorgangers. Hij laat mensen uit het publiek over zijn bolle buik wrijven, spartelt over het podium en doet de 'Lintworm' (rechtop op en neer springen met je armen langs het lichaam en zo idioot mogelijk met je hoofd schudden). De Eindhovense rapper gaat altijd volledig op in zijn nummers. Van alle gekkigheid schakelt hij moeiteloos over op zijn doorbraakhit 'Twijfel', waarbij het licht uitgaat en iedereen zijn aansteker en telefoon tevoorschijn haalt.

Bij de Los-stage worden ook een hoop telefoons gepakt: alle dames willen met Ruben Nicolai op de foto. Ook hij heeft een verrassingsoptreden verzorgd: als Marcelino, de Duitse schlagerzanger uit het BNN-programma Ruben vs Katja. De Amsterdamse dj’s Kristof & Cursed P zwepen het publiek weer op met een stevige set op het snijvlak van house en techno.

De techno-stage gaat nog steeds steady. De tent is helaas maar voor tweederde gevuld en dat terwijl de grootste namen van het festival hier staan. De Rotterdammer Benny Rodrigues aka Rod staat intens te genieten van zijn eigen set. Dit werkt erg aanstekelijk. Stadsgenoot Speedy J sluit hier af met een twee uur durende set. De routinier weet precies hoe hij de grote mensenmassa bezig moet houden. We besluiten nog eenmaal terug te gaan naar de Los-stage waar dj Gizmo na een paar hiphopclassics overgaat op happy hardcore. Gizmo scratcht, lacht en pakt zijn moment.

De los-stage was de hele dag overvol. Helaas werd het nooit echt druk in de techno- en de hiphop-stage. Het lijkt erop dat er toch een aantal mensen thuis is gebleven vanwege het slechte weer, anders hadden alle tenten gemakkelijk gevuld kunnen worden. Toch kan Smeerboel terugkijken op een prima eerste kerstfestival met genoeg variatie in de programmering en een prima sfeer, mede dankzij het vrolijk verklede publiek.

Gezien: Smeerboel, zaterdag 21 december 2013 @ Papendorp, Utrecht