Kort Utrechts Popnieuws Week 50

FC BAARD, Tweetakt, StropStrikkers, Cultfest, Krayons, Knalland en meer

Tekst: Redactie 3voor12/Utrecht ,

De redactie van 3voor12/Utrecht wordt overstelpt met muzieknieuws, persberichten, nieuwtjes, releases en wat dies meer zij – te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week weer een volle editie met nieuws over onder andere FC BAARD, Tweetakt, StropStrikkers, Cultfest en Knalland.

Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl

Mannen met baarden maken muziek en kunnen voetballen
Ardahanspor is een Utrechtse voetbalclub met een Turkse naam. Er spelen alleen maar Turkse spelers op zestien kaaskoppen na: FC BAARD. Tussen die kaaskoppen zitten er een paar uit het Utrechtse creatieve circuit: Matthijs Mom en Spencer Griët (HAL16), Boy-Jimmy Engelkes (Boze Buren), Onno Splinter (Slapfunk) en Jelmer Melinga en Lex van Dalfsen (Losse Schroeven). In een YouTube-serie van vier afleveringen volgen we het team op weg naar hun streven om kampioen te worden. Hieronder deel drie, de twee eerdere delen staan op het YouTube-kanaal van de KNVB.

Tweetakt en KAAP gaan samen
Festival Tweetakt en Kaap worden in 2014 ineengevlochten tot één groot avontuurlijk kunstenfestival voor alle leeftijden in Utrecht. In alle theaters van de stad én op de groene buitenlocatie Fort Ruigenhoek is een programma te zien met nationale en internationale theater- en dansvoorstellingen, locatietheater, muziekoptredens, cabaret, games en (interactieve) beeldende kunst. Tweetakt en Kaap tonen werk van jonge, talentvolle én meer ervaren theatermakers en kunstenaars uit Nederland en het buitenland. Zij maken nieuw, verrassend en avontuurlijk werk voor kinderen, jongeren en volwassenen. Tweetakt zorgt ’s avonds ook altijd voor een fijn muziekprogramma op de Neude. Tweetakt loopt van 4 tot en met 21 april. Kaap begint ook op 4 april en loopt tot 29 juni 2014 in de weekenden door met verschillende activiteiten op het Fort.

Nieuwe clip voor StropStrikkers
Goed om te zien dat StropStrikkers weer bezig is. Een paar weken geleden stonden ze al op Utregse Unie en afgelopen week zorgden ze voor een avond vol harde hiphop in EKKO. Check ook de nieuwe clip 'RauwalsNeuk'.

Cult Dealer Enzo organiseert Winterveiling ten behoeve van Cultfest 2014
Het Utrechtse culturele collectief Cult Dealer Enzo organiseert op woensdag 18 december 2013 een Winterveiling ten behoeve van de derde editie van Cultfest. In Galerie Jaap Sleper worden talloze artikelen geveild, waarvan de opbrengst gebruikt wordt voor de financiering van het werfkelderfestival. De artikelen zijn beschikbaar gesteld door enthousiaste partners van Cult Dealer Enzo, ondernemers, vrijwilligers en culturele liefhebbers. Er zullen onder andere producten van De Rode Winkel, Centraal Museum Utrecht, Puha, restaurant Vis en Meer, ijssalons Roberto Gelato en Venezia en kunstenaars Wordbites en John Noy geveild worden. Tijdens de veiling maakt de organisatie de datum voor 2014 bekend. De Winterveiling vindt plaats van 20.00 tot 23.00 uur, maar Galerie Jaap Sleper is al om 19.00 uur open. Entree is gratis.
Amber Arcades en Ode to the Quiet op 14 december in EilandHart Kanaleneiland
Het bruist van de activiteiten in het EilandHart op Kanaleneiland. Op zaterdag 14 december openen Soundlings, Knalland en the Bakery Club de deuren voor een avond vol spannende muziek. Er zijn optredens van Ode to the Quiet (één van de eerste optredens) en Amber Arcades. Daarnaast is er een meer experimenteel gedeelte met Requiem For Capitalism ('music for an empty planet') en een noise/ambient/sample-based trio dat je meeneemt naar een theatrale en poëtische klankwereld. Vanaf 20.15 uur, in het EilandHart.

Single 'Sodium Amytal' gaat nieuw album KhaoZ vooruit
De zeskoppige death/trash metalband KhaoZ uit Amersfoort heeft haar eerste single 'Sodium Amytal' uitgebracht via Bandcamp, Soundcloud en YouTube. De single komt van hun tweede album I, Creator of Damnation, dat in januari 2014 verschijnt.

Southern Sunrise in pop-up shop Let’s Swim To The Moon
Na het uitbrengen van haar debuut-EP Brighton heeft Southern Sunrise hard aan de weg getimmerd. Zo stond de band onder andere op het Bruis Festival in Maastricht en openden ze voor Ozark Henry en Douwe Bob. Meest recente wapenfeit is de release van de nieuwe single 'Elspeth' op 11 november. Op maandagavond 16 december speelt Southern Sunrise op het openingsfeest van de pop-up shop van sieradenlabel Let's Swim To The Moon.
De pop-up shop is van 16 t/m 21 december elke dag van 11.00 uur tot 18.00 uur geopend, met op 16 december vanaf 18.00 uur het openingsfeest met live muziek van Southern Sunrise en DJ Akula (Luka van de Poel - DeWolff). Het bezoekadres van de shop is: Oudegracht 333 aan de werf, 3511 PC Utrecht.

aMAZE: a music performance installation
aMAZE is een muziek performance installatie van vijf HKU-studenten: vier studenten Musician 3.0 aan het Utrechts Conservatorium en één student Schone Kunsten. Zolang dingen ontwikkelen, ziet aMAZE ze als ‘nieuw’. Ze geloven erin dat ‘er tussenin’ zijn het dichtste is dat je bij nieuw kunt zijn. Vaag? Misschien. Maar ga vooral zelf kijken op donderdag 19 december om 16.00 uur op het grote veld van het University College Utrecht, voor ‘an expedition to a place we've never been before’. Mogelijk krijg je antwoorden na de performance van Nina van der Leest, Remco Jacobs, Lisanne Vermeulen, Stef Veldhuis and Tami Harmony Panik Vibberstoft.

Verbaasd presenteert bass-heavy avond in HAL16
Na eerdere edities presenteert collectief Verbaasd een nieuwe bass-heavy avond in HAL16 in Utrecht. Deze editie is nieuw voor beide partijen; niet eerder sloegen zij de handen ineen. Op deze avond duistere, diepe platen gericht op de dansvloer, uiteenlopend van UK bass/garage tot house en techno. De line-up bestaat uit Martijn 'Balou' Arendshorst en The Kinetic Movement (twee resident DJ's van Zonsverduistering Amsterdam),Vincent (Met De Deur In Huis) en natuurlijk de resident-DJ's van Verbaasd: Fetus, Monzenhauer en Thune. Verbaasd.net staat vol met mixen en radio-uitzendingen van zowel Verbaasd-residents als gast-DJ's. De vierde editie van Verbaasd begint om 23.00 uur. Entree is € 6,40 en om binnen te komen moet van te voren gereserveerd worden via de agenda van www.hal16.nl.

Krayons releast Sweetest Thing EP in Studio Ayqido
Vrijdag 13 december presenteert Heroic Recordings ‘Sweetest Thing’, de nieuwe EP van Krayons. Dat doen ze in Studio Ayqido, een nieuwe art/fashion concept-store aan het Jansveld in Utrecht. Tijdens de party wordt de videoclip van Sweetest Thing vertoond en draait Karyons plaatjes. Je bent vanaf 19.00 uur welkom.