Kort Utrechts Popnieuws Week 49

SHMLSS, Cosmo V, MTT, Sneeuw en Ruis, Blaudzun, The Bakery Club en meer

Tekst: Redactie 3voor12/Utrecht ,

De redactie van 3voor12/Utrecht wordt overstelpt met muzieknieuws, persberichten, nieuwtjes, releases en wat dies meer zij – te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week weer een volle editie met nieuws over onder andere SHMLSS, Cosmo V, MTT, Sneeuw en Ruis, Blaudzun en The Bakery Club.

Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl

SHMLSS op 6 december weer eens in Utrecht
Het is alweer even geleden dat de dj’s van SHMLSS in Utrecht stonden. Ze zijn net terug van een tour door Amerika en het afgelopen jaar hebben ze op talloze festivals en in veel clubs in het land gestaan. Op vrijdag 6 december hosten ze voor het eerst sinds lange tijd weer een avond in Utrecht, in Club Lux. Iedere editie wordt een DJ uitgenodigd die SHMLSS zelf tof vindt en die lang de tijd krijgt om te laten horen wat hij of zij in huis heeft. Deze editie is dat Melon, die je onder andere kunt kennen van zijn lange sets in Trouw. Natuurlijk draaien de gastheren zelf ook. Speciaal voor deze avond opent Club Lux de deuren een uur langer: van 23.00 uur tot 6.00 uur.


Nieuwe videoclip van Cosmo V: ‘Darklands’
Na het verschijnen van de No Name Street-EP, in april van dit jaar, is het even stil geworden rond de Utrechtse zangeres Cosmo V. De tussentijd is onder andere gebruikt voor de opnames van een videoclip voor het nummer ‘Darklands’, dat overigens niet op de EP staat. In de video zie je bos, bloemblaadjes, rook, vuur, wolfshonden en Cosmo V zelf.


Minus
 The Tiger lekt nieuw nummer en verandert naam in MTT
Op 1 april verschijnt het nieuwe album van MTT (voorheen Minus The Tiger). Met 
de opvolger van het titelloze debuut heeft de Utrechtse band besloten haar naam af 
te korten naar MTT. Voor het te verschijnen album werkten zangeres Anne Broekman, drummer Jos Terlingen en producer Maarten Besseling samen met Bo Menning (Aestrid), Joris van Grunsven (Kramphaft), Thanos Fotiadis (Bodypolitics) en Ronald Straetemans (Tududuh, Unterwelten). Die laatste twee gaan vanaf nu ook de band versterken, respectievelijk op gitaar en bas/synth. De releaseshow is op 27 maart in EKKO en in mei tourt de band door Canada, waarbij onder andere op Canadian Music Fest in Toronto wordt gespeeld.
Luister hier alvast 'Years From Now', een eerste track van het album.

Sneeuw en Ruis festival: een
bijzondere avond met experimentele muziek en beeldende kunst
In samenwerking met Subbacultcha! presenteert Tududuh op zaterdag 21 december het 'Sneeuw en Ruis festival' in EKKO. Een bijzondere avond met experimentele muziek en beeldende kunst. De zaal en het café worden omgetoverd tot een grote speeltuin vol vervreemdende geluiden en beelden. Met twee EP-presentaties, van respectievelijk Tududuh en Big Hare, en een hoop bijzondere acts belooft dit een zeer bijzondere avond te worden. Tududuh presenteert nog geen driekwart jaar na debuutalbum Storm Murale alweer nieuw werk, ouderwets op cassette. Elektronisch duo Big Hare speelde in september nog op Club 3voor12/Utrecht en presenteert op deze avond de 10" 'Evening Rites'. Verder zijn er optredens van Ode to the Quiet (extensie van Mary Had a Little Band maar dan drastisch anders), Bismuth (ritmische mix van experimentele noise rock, dance tot aan gamelanmuziek) en Wouter van Veldhoven (muziek op tweedehands verzamelde materialen, ergens tussen stoffige lo-fi ambient en minimal techno in). Tot slot draait Minus the Tiger, of MTT zoals ze inmiddels heten (zie ook het vorige item), hun favoriete plaatjes. Tickets zijn te krijgen via de site van EKKO en kosten 8 euro.

Nieuw album Blaudzun in 2014
Deze hebben jullie vast al gezien maar voor de zekerheid delen we hem toch nog even. In maart 2014 verschijnt het nieuwe album van Blaudzun, de releaseshow is op 7 maart in Tivoli Oudegracht.

APRIL zoekt percussionist en ableton/synth-wizard
De Utrechtse band APRIL is bezig met de opnames van het debuutalbum dat volgend jaar moet verschijnen. Om de nummers live te kunnen spelen is het duo nog op zoek naar “twee supergemotiveerde muzikanten”: een percussionst en een ableton/synth-wizard. Uw redacteur valt af (want ook “geen baard” is een criterium) maar jij komt misschien wel in aanmerking. Meer info vind je hier.

Bodypolitics, Small Supernova en meer op de tweede editie van The Bakery Club
In oktober vond de eerste editie plaats van The Bakery Club, een initiatief van muziekplatform The Bakery in samenwerking met Eiland8 waarbij muziek, bourgondisch genieten en het huiskamergevoel centraal staan. Op de tweede editie, die plaats vindt op woensdag 11 december in het Utrechtse Kanaleneiland, spelen onder andere Bodypolitics, Small Supernova en Elvin Usidame (frontman van groovy indierockband Hunting the Robot). Bij The Bakery Club kun je in een comfortabele huiskamersfeer genieten van muziek. Dat betekent overigens niet dat er alleen maar akoestisch wordt gespeeld: er is ook ruimte voor kleine elektrische sets (een simpel drumstel, een synthesizer en elektrische gitaar). Verder word je van begin tot eind voorzien van verse hapjes en drankjes en als je er op tijd bij bent ligt er zelfs heerlijk koud speciaalbier op je te wachten. The Bakery Club vindt plaats op het EilandHart, Marshalllaan 279 (Utrecht), en is open vanaf 19.30 uur. Entree gaat volgens het ‘pay-what-you-want’-systeem.

Deelnemers cursus popjournalistiek interviewen Jacco Gardner
Voor de derde keer organiseert de Fontys Hogeschool Journalistiek (FHJ) samen met muziektijdschrift OOR een cursus popjournalistiek. De nieuwe reeks van acht bijeenkomsten start op maandagavond 17 maart 2014 in poppodium EKKO in Utrecht, de vaste thuishaven van de cursus. Ervaren popjournalisten zoals Leo Blokhuis, Menno Pot, Leon Verdonschot, Tom Engelshoven en Erik van den Berg delen tijdens de cursus opnieuw hun kennis en ervaringen. 3voor12’s Atze de Vrieze en hiphopkenner Saul van Stapele zullen voor het eerst een bijdrage aan de cursus leveren. Deze journalisten vertellen over verschillende disciplines van hun vak. Maar de cursisten gaan zelf natuurlijk ook schrijven. Ze gaan op pad voor een reportage, schrijven cd- en concertrecensies en krijgen de kans om een bekende Nederlandse artiest te interviewen. Eén van de muzikanten die inmiddels heeft toegezegd is Jacco Gardner. Meer informatie over (inschrijving voor) de cursus popjournalistiek is te vinden op: http://popjournalistiek.wordpress.com/

Zwarte Poëzie releast met ‘De Laatste Dagen’ nog een NDW-cover
In december 2012 bracht Zwarte Poëzie een videoclip uit van 'Het Model’, een hertaling van Kraftwerknummer en onderdeel van een hele reeks met Neue Deutsche Welle-covers. Exact een jaar later verschijnt nog een extra nummer uit die reeks: 'De Laatste Dagen', een cover van de band Drahtkur.