Interview met genomineerden 'Beste Video' 3voor12/Utrecht Awards 2013

Join the Cavalry, Bart van der Lee en My Blue Van over hun video

Tekst: Kelly Leeuwis ,

Dit jaar is er een splinternieuwe categorie toegevoegd aan de 3voor12/Utrecht Awards. Namelijk die van Beste Video. Met deze categorie zetten we videomakers ook eens een keer in het Utrechtse zonnetje. Want ook al zijn er geen vj’s meer die videoclips op televisie aankondigen, video’s blijven nog altijd een onmiskenbare rol spelen binnen de muziek. We spreken met Join the Cavalry, Bart van der Lee en My Blue Van, de genomineerden voor Beste Video 2013.

Hoe zijn de video’s ontstaan en door wie zijn ze gemaakt?

Jasper Gielkens van Join The Cavalry: "We wilden onze single 'Rosie' op een mooie, toepasselijke manier visueel ondersteunen. We kwamen in contact met het Utrechtse filmcollecief Moeders Mooiste en regisseur Anne van Schijndel, waarmee we samen tot een script zijn gekomen. Er was echter (te) weinig budget voor handen vanuit de band, dus zijn we een crowdfundingsactie begonnen. In ruil voor onder andere huiskamerconcerten en gesigneerde cd’s, doneerden fans en bekenden geld. De actie ging boven verwachting goed en na een week of vijf hadden we 4.000 euro 'verzameld' om de clip te draaien."

Bart van der Lee: "De video voor 'A Mothers Song' is tegelijkertijd ontstaan met het albumontwerp, alleen is de video wat later in productie gegaan. Dit is gedaan door illustrator Job Kind en grafisch ontwerper Nick Liefhebber. Dit zijn twee geweldige ontwerpers die ik met het vormgeven van mijn album heb gevraagd in dezelfde stijl/samenwerking een video te maken die zou passen bij het album."

Dennis Wechgelaar van My Blue Van: "Fotograaf/filmmaker Mike Roelofs wilde graag een video voor ons maken. Bij het beluisteren van de masterversie van ons debuutalbum As Colours Change had Mike het sterkste gevoel bij het nummer 'Bumpy Road'. Hij schetste ons een beeld van wat hij in zijn hoofd had en daar is hij mee aan de slag gegaan. De video is in één dag opgenomen. Voor ons was het een magistrale ervaring om bij aanwezig te zijn. Een professioneel team inclusief stagiaires, styliste en uiterst goed gecaste acteur spendeerde uren lang in een koude trailer, met dit als resultaat."

Wat maakt de video bijzonder?

Jasper Gielkens van Join The Cavalry: "We hebben de clip in twee nachten gedraaid, waarvan de eerste op een heel bijzondere locatie: een spiegeltent. Hierin zijn in één nacht meerdere sets opgebouwd door een geweldige crew en dat is wat ons betreft in het eindresultaat te zien!"

Bart van der Lee: "De video is bijzonder omdat hij helemaal met de hand gemaakt is. Daarnaast heb ik nog nooit een video gezien die hier op lijkt qua techniek, uitvoering en/of uitstraling. Job Kind heeft een zomer lang bijna niets anders gedaan dan figuren tekenen, uitsnijden en monteren, zodat deze konden bewegen. In bijna iedere shot worden wel andere figuren gebruikt. Nick Liefhebber heeft de achtergronden gemaakt, zoals de bomen, de luchten en de stellage. Door de gekleurde luchten is het een waanzinnig mooie, sfeervolle video geworden. Met rauwe, zwarte grafische vlakken, vlekken en figuren die er contrasterend een verhaal uitbeelden.”"

Dennis Wechgelaar van My Blue Van: "We vinden de muziek en de video mooi in elkaar overlopen en elkaar versterken. Daarnaast is er veel oog voor detail en is de belichting prachtig. De acteur lijkt zijn rol te belichamen in plaats van te spelen. Het is een grote eer voor ons om samengewerkt te hebben met Mike Roelofs en de rest van het team."

Welke rol speelt video binnen jullie muziek?

Jasper Gielkens van Join The Cavalry: "De clip is niet direct een afspiegeling van de band, we zien het eerder als mooie toegevoegde waarde. Als een goed liedje een bijzondere visuele ondersteuning krijgt, kan dat de muziek naar een hoger niveau brengen. We zijn er als band van overtuigd dat een zekere mate van kwaliteit, of het nu visueel of anderzijds is, belangrijk is voor het imago van de band."

Bart van der Lee: "Videowerken zijn een heel mooie manier om ander publiek je muziek te laten leren kennen. Maar daarnaast vind ik het ook fascinerend hoe een ander jouw nummer interpreteert en daar zijn verbeelding/visie aan geeft. Zo krijgt het nummer eigenlijk twee verschillende verhalen en krijgt het nog meer leven ingeblazen."

Dennis Wechgelaar van My Blue Van: "Het geeft een extra dimensie aan onze liedjes en het biedt weer nieuwe mogelijkheden om onze muziek aan het publiek te presenteren. Hetzelfde geldt voor de videomakers die op hun beurt weer onder de aandacht komen met hun creatieve uitspattingen. Het is een mooie collectieve samenwerking en we zijn van plan nog veel meer clips te gaan schieten."

Wat zal het winnen van deze prijs voor jullie betekenen?

Jasper Gielkens van Join The Cavalry: "Het winnen van een award (het überhaupt genomineerd zijn) ervaren we vooral als een bevestiging dat we iets moois, opvallends en bijzonders hebben gemaakt. Het is voor de hele crew, iedereen die kosteloos heeft meegewerkt aan deze video, een heel mooie erkenning en waardering voor het werk dat geleverd is. Dat vinden we heel fijn!"

Bart van der Lee: "Dit is een prijs die Nick Liefhebber en Job Kind meer verdienen dan ik voor dit originele idee en al het werk wat ze hierin hebben gestoken. En voor mijzelf zou het een waanzinnige veer in mijn reet zijn."

Dennis Wechgelaar van My Blue Van: "De credits gaan bij deze prijs volledig uit naar Mike Roelofs en zijn team. Wij hebben niks anders gedaan dan onze muziek beschikbaar stellen. We hopen dat hij hierdoor meer erkenning krijgt als videomaker en nog vaker door bands benaderd zal worden. Voor ons betekent deze prijs dat we blijven samenwerken met creatieve filmmakers die de aandacht verdienen.”"


Wat is jullie persoonlijke favoriet van alle genomineerden?

Jasper Gielkens van Join The Cavalry: "De beide andere genomineerden zijn op een andere manier indrukwekkend. De mooie filmische video van My Blue Van en het mooie grafische script van Bart van der Lee zijn eigenlijk onvergelijkbaar."

Bart van der Lee: "Dat is uiteraard mij eigen video! Want hij is waanzinnig bijzonder. Maar dat mag ik natuurlijk niet zeggen, want dat is veel te voorbarig en arrogant. Dus dan zeg ik; My Blue Van – Bumpy Road, omdat ik de fotografische shots, de acteur, de sets en de traagheid in de video erg mooi vind."

Dennis Wechgelaar van My Blue Van: "We dragen Sofie Letitire graag een warm hart toe. We hebben al eens het podium met haar gedeeld en zijn alle drie erg gecharmeerd van haar prachtige stem. Wat ons betreft verdient zij de award voor meest veelbelovende artiest van Utrecht."
 

Te zien: 3voor12/Utrecht Awards 2013 met The Medics, Sofie Letitre en Diggy Dex, zaterdag 14 december, 19.30 uur @ EKKO, Utrecht.
Kaarten kosten € 5 of 3 voor € 12 en zijn te koop via EKKO