De beste optredens in 2013 volgens redactie 3voor12/Utrecht

Amenra en Thee Oh Sees meerdere keren genoemd

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Onze redacteuren zijn voornamelijk bezig met het vastleggen van het Utrechtse muziekleven. Daarvoor zijn ze regelmatig te vinden in podia als Tivoli, EKKO, dB’s, ACU of De Kelder. Heel soms komen ze ook nog buiten de grenzen van onze provincie. Net als vorig jaar vroegen we een aantal van hen naar het beste optreden dat ze in 2013 zagen. Niet per se een show waar ze waren om verslag te doen (hoewel dat wel mocht), maar gewoon wat hen persoonlijk het meest raakte. Soms was dat meer dan één optreden…

Wouter Bal (redacteur)
Thee Oh Sees, Le Guess Who? May Day, 18 mei 2013
"Het afgelopen jaar waren er vele hoogtepunten: onder andere Allo Darlin' in Paradiso, Moonface in Leeuwenbergh, Laura Marling in Ancienne Belgique en Sam Baker in de Amstelkerk. Er was echter één optreden dat er met kop en schouders bovenuit stak: Thee Oh Sees in De Helling tijdens Le Guess Who? Mayday. Een optreden als een orkaan, waarbij je als toeschouwer niets anders restte dan opgaan in de kolkende massa. Wat een energie! Wat een liveband! Ook een mooi voorbeeld waarom het zo leuk is om te schrijven voor 3voor12/Utrecht: je ziet acts waar je anders misschien nooit zou zijn gekomen. Dit bijzondere optreden had ik gemist als ik zelf mijn schema had gemaakt, want dan had ik bij Unknown Mortal Orchestra gestaan."

Eelco van Berkel (eindredacteur)
Verschillende
"1. Lumerians in dB's (geen woorden voor, fantastisch)
2. Speeldoos in EKKO (thuiswedstrijdje, goed warm gespeeld en briljante opmaat voor een paar dagen later op Vlieland)
3. Forest Swords, EKKO tijdens LGW? (muzikaal, mooi, trippy)
4. Braids, EKKO tijdens LGW? (bezwerend, inspirerend, mooi, wordt groot als Braids zelf wil)
5. Jacco Gardner in dB's (eigenlijk te groot ervoor, bijna geen mensen die ik ooit eerder gezien had daar aanwezig, grappig)."

Joyce Brouwer (fotograaf)
The Opposites, Luxor Live (Arnhem), 28 november 2013
"Het was dezelfde show als op Lowlands heb ik van insiders begrepen. Maar het lijkt niet uit te maken of ze de Alpha op zijn kop moeten zetten of een handjevol oosterlingen: ze doen het met enthousiasme en het lukt! Zelfs de 'niet-zo-die-hard'-nederhopfan staat enthousiast mee te tappen. En een moshpit verbroedert, dat is wel duidelijk."

Paul van Dorsten (fotograaf)
Studio Stekker / Stekker in het Park, juli 2013
"Er sprong één ding uit dit jaar dat zelfs optredens van Leftfield, Prodigy of System 7 (Steve Hillage) deed verbleken en waarbij de camera eigenlijk op de tweede plek bleef. De hele week live jams van T-Raumschmiere, Colin Benders, Fransziska (Pentatones) en Tim Exile staat in mijn geheugen gegrift als één van de meeste bijzondere muzikale orgasmes ever. De eindshow was daarbij slechts het kersje op de taart."

Eric Duijvestijn (fotograaf)
Mister and Mississippi, cd release in Tivoli de Helling, 25 januari 2013
"De eerste kennismaking met Mister and Mississippi was tijdens de Popronde 2012 in Amersfoort bij een soort huiskamerconcert met een ander sfeertje maar heel muzikaal. Later heb ik ze gezien in De Kelder in Amersfoort waar het dak eraf ging. Bij de cd-releaseshow maakte ik foto’s en schreef Erwin van der Laan de volgende tekst:
‘Na de eerste drie nummers is de hele zaal al volledig plat gespeeld en hoeft de band geen enkele moeite meer te doen om enkele laatste der Mohikanen in de zaal nog te overtuigen. De grote kracht van de muziek ligt in de opbouw van de nummers en de sfeervolle galm die overal overheen is gelegd, waarbij de kraakheldere, postrock-achtige gitaren en de zoetgevooisde koortjes een onderscheidende rol spelen. De opbouw en spanningsboog van een nummer als 'Same Room, Different House', dat eindigt met hyperactieve percussie en een aanstekelijk koortje, zorgt er voor dat de dynamiek in de muziek eveneens altijd aanwezig blijft. Bij 'Bon Vivant', een relatief simpele Franse chanson, wordt het publiek gevraagd de ogen te sluiten om de muzikale schoonheid nog beter de ziel te doen binnendringen. Bij 'Running' speelt de bevriende Blaudzun als gastmuzikant een paar noten en vocalen mee, maar de extraatjes zijn eigenlijk overbodig: de band is al lang en breed binnen'."

Arnold le Fèbre (redacteur)
Pura Fé Trio, RASA, 2 februari 2013
"Krachtig en inspirerend optreden van de native American singer-songwriter Pura Fé en haar band in een (helaas) voor de helft gevuld RASA. Zo'n concert waarvan je pas na afloop denkt: wow, wat was dit?!"

Rik de Graaf (coördinator evenementen)
Thee Oh Sees, Le Guess Who? May Day, 18 mei 2013
"Een prachtige avond in Tivoli de Helling met o.a. Mikal Cronin en Bass Drum of Death, met als hoogtepunt Thee Oh Sees die De Helling in een kolkende massa omtoverde met een harde en strakke live-set."

Harold van de Kamp (fotograaf)
Town of saints + Ian Fischer and the past, Rasberry Sessions, 20 oktober 2013
"Bij het soundchecken maakte ik al vast wat foto's en kwam zo in gesprek met Harmen (zanger Town of Saints). Ik beloofde dat als ze me weg zouden spelen ik de plaat zou aanschaffen. 'Something to Fight With' (op vinyl) ging onder m'n arm mee naar huis."

Wouter van de Kamp (fotograaf)
Karnivool in The Garage, Glasgow, Schotland
"Nadat het Engelse Tesseract een weergaloze show heeft weggegeven lijkt het in de volle popzaal The Garage schier onmogelijk om het publiek nog te overdonderen. Het Australische quintet dat schuil gaat achter de nogal vreemde naam Karnivool weet hun complexe progmetal/progrock echter met een dusdanige strakheid en overtuiging te brengen, dat de monden alsnog openvallen. Stilstaan is heiligschennis. Zanger Ian Kenny, met zijn typerende moves, heeft het publiek in zijn greep en met geweldige vertolkingen van nummers als 'We Are', 'New Day' en 'Asymmetry' is de band heer en meester in de zaal. Rock on!"

Ronald Klarenbeek (eindredacteur)
Amenra, Summer Darkness, 27 juli 2013
Nadat hij eerst een andere show heeft genoemd: "Nee wacht, meest indrukwekkende optreden BY FAR: Amenra, Tivoli Oudegracht, Summer Darkness."

Iris van Korven (redacteur)
Roos Rebergen en Torre Florim (De Tweede Speeldoos), EKKO, 31 augustus
"Met voorlopig één van hun laatste shows stonden Roos Rebergen en Torre Florim op zaterdag 31 augustus in een volgepakte EKKO in Utrecht. Begeleid door leden van De Staat en Roosbeef bewezen de twee eigenzinnig te noemen muzikanten met het project De Tweede Speeldoos een muzikaal droomkoppel te zijn waarvan je stiekem zou willen dat het eigenlijk nooit meer muziek maakte zonder elkaar. De vrijheid die Rebergen en Florim voor de tweede keer met dit project hebben willen en durven nemen is bewonderenswaardig en heeft er wederom toe geleid dat de twee een bijzonder verdienstelijke bijdrage hebben geleverd aan het hedendaagse Nederlandstalige muziekaanbod en de Nederlandse popmuziek in het algemeen."

Lisa Kuijvenhoven (coördinator eindredactie)
verschillende
"Het beste optreden...moeilijk! Ik heb tijdens alle festivals en concerten veel goede dingen gezien. De optredens die zijn blijven hangen waren vooral dingen die nieuw, verrassend of dronend waren. Met dit laatste bedoel ik dat ik vanaf het eerste nummer meteen in een soort trance raak en dat gebeurde tijdens The Soft Moon bij Summer Darkness in Tivoli Oudegracht, en recentelijk bij Follakzoïd tijdens Le Guess Who? in Tivoli de Helling. Waar ik blij door verrast was, was door Savages in EKKO, stoere vrouwen op naaldhakken. Nog iets op Le Guess Who? maar dan de May Day was Mikal Cronin in De Helling. Het was een erg aangename en prettig uitgevoerde show. Een paar fijne shows op een rij, ik ben benieuwd naar volgend jaar!"

Erwin van der Laan (redacteur)
Dub Trio, dB’s, 9 juli 2013
"Dit is natuurlijk een clichématig moeilijke vraag. Er waren een paar concerten die echt de bom waren in 2013 en dan moet ik die van het (onbekende!) eclectische Duitse indierocktrio Artwon Artown Artnow in ACU zeker noemen, dat in december voor slechts een mannetje of 25 zo'n ontzettend vette scheurende sound mét melancholie wist neer te zetten dat geen nerf in je lijf dat kon weerstaan. Eveneens in ACU was daar Aedi, een Italiaanse, totaal originele band die de onderkaak van de bezoekers het grootste deel van de tijd omlaag wist te houden. Werkelijk overrompelend, verbazingwekkend en tranentrekkend waren ook de vrouwelijke singer-songwriters Kaki King (Tivoli) en Zoë Bikharie - zangeres van Go Go Kill - in een kleine huiskamer in Utrecht. Qua bekendheid en locatie totaal verschillend, maar niet qua intensiteit. Maar de allergrootste vuistslag in het gezicht, schop onder de kont en ultieme combinatie van technisch vernuft, gedrevenheid en muzikaliteit kwam wat mij betreft van Dub Trio in dB's. Hoe moet je keihard rocken en dan ook nog ontzettend dubby grooven? Nou, zo dus."

Marc van der Laan (hoofdredacteur)
Amenra, Summer Darkness, 27 juli 2013
"De shows van Tape Cuts Tape (dB’s), Atlantis (dB’s), Mirroring (Muziekgebouw) en Braids/Forest Swords (EKKO, tijdens Le Guess Who?) staan in de top tien (als ik die had moeten maken), maar het optreden van het jaar was voor mij Amenra tijdens Summer Darkness. De uitgesponnen mix van post-hardcore, post-metal en sludge van de Belgen is zowel een heftig fysieke als louterende ervaring."

Lotte van Leengoed (video-coördinator)
Built to Spill, Incubate, 22 september 2013
"Het optreden dat de grootste indruk op me maakte dit jaar is Built to Spill tijdens Incubate in Tilburg. Ik hoopte hen al jaren een keer live te zien. Mijn verwachtingen waren hooggespannen. Ze oogden wat moe, en terecht: er waren tijdens hun tour slechts vijf dagen in september waarop ze niet speelden. Deze doorgewinterde muzikanten speelden desondanks een erg indrukwekkend optreden."

Kelly Leeuwis (eindredacteur/redacteur)
Yori Swart, Tivoli Spiegelbar, 26 april 2013
"De albumrelease van Yori Swart in Tivoli Spiegelbar vind ik het beste optreden van 2013 waar ik ben geweest. Ik vond het concert bijzonder, omdat Yori zich zo openhartig opstelde, waardoor ze het publiek echt meetrok in haar emoties en de breekbare liedjes die daaruit voortvloeien. Ze wist daarmee mijns inziens een zeer sterke live act neer te zetten die haar muziek niet beter had kunnen complementeren."

Joris Postulart (coördinator Amersfoort)
Into the Woods, Openluchttheater te Amersfoort,14 september 2013
"Als rocker en bandjesman kan ik dit niet maken, maar ik ga toch voor Into The Woods in Amersfoort, misschien wel het vetste dancefestival van Nederland. In ieder geval van onze provincie. Topkwaliteit techno, een prachtige boslocatie en één grote euforische bedoening. Hier bewaar ik de beste live herinneringen van 2013 aan. Uitschieters die dag waren Egbert en Worakls. Die laatste (Fransman) draait ook met oud & nieuw weer in Amersfoort (KRAFT)."

Joost Schreurs (redacteur)
Nick Cave & The Bad Seeds, HMH, 17 november 2013
"Het beste optreden van een Utrechtse band vond ik Mary Fields op 10 maart in de Spiegelbar tijdens Warzone Metalfest. Ik kende de band op dat moment niet, maar ik werd totaal weggeblazen door snoeiharde, freaky metal. In september kwam Mary Fields ook nog eens met een uitstekend debuutalbum (Flawless Victory Over Movement), dus stiekem misschien wel de Utrechtse band van het jaar voor mij. Het beste optreden op Utrechtse bodem werd gegeven op 11 juni door Ghost in Tivoli Oudegracht. Door velen gezien als een circusact met gekke maskers en kostuums, maar muzikaal wel ijzersterk met onwijs catchy nummers. Het beste optreden van heel 2013 was voor mij Nick Cave & The Bad Seeds op 17 november in de Heineken Music Hall: hypnotiserend, magnifiek, geniaal! Wat een artiest is die man."

Niels Spinhoven (redacteur)
Sam Amidon, Le Guess Who? May Day, 18 mei 2013
"Te weinig gehoord, maar Sam Amidon tijdens LGW? May Day is me wel bijgebleven - en Poppy Ackroyd ook - op dat festival."

Marieke Steijvers (eindredacteur, redacteur, radiomaker)
Miles Kane, Paradiso, 25 oktober 2013
"Bij een goed concert heeft de artiest het publiek op tweederde van zijn set in zijn broekzak. Bij Miles Kane ging na twee superstrakke en superenergieke nummers het dak er al vanaf. Aan het eind scandeerde het publiek nog vijf minuten lang Oh, don't forget who you are; de titelplaat. Hij liet een dampend Paradiso achter. Heerlijk."

Michiel van de Weerd (redacteur)
Volcano Choir, Paradiso Amsterdam, 16 november 2013
"Tijdens dit concert laten de steengoede muzikanten (collections of colonies of bees) en zanger Justin Vernon (Bon Iver), zien waarom zij muziek maken: omdat het voor hen de belangrijkste manier is om vrijheid te ervaren en dat te delen met anderen. Dat geldt misschien voor alle muzikanten/kunstenaars, maar zelden zag ik het een band zo doorleven op het podium als Volcano Choir dat deed. Met een zeer gevarieerde set, van zeer intiem tot postrockish tot dansbaar, verrast Volcano Choir het hele optreden lang. De band geeft zich volledig over aan haar eigen muziek en laat zien dat deze diep in het hart zit. Het publiek mag mee op deze muzikale reis en stapt gretig in wat ertoe leidt dat de band Paradiso volledig overneemt. De sfeer die dan heerst is prachtig mooi."

Roy Wolters (fotograaf)
Ólafur Arnalds, Le Guess Who?, 30 november 2013 en openingsfeest Vrede van Utrecht, dak van de A2, 13 april 2013
"Het was toch weer een mooi jaar. Ik heb drie activiteiten van de Vrede van Utrecht gefotografeerd en daar zat wel een hele bijzondere bij deze keer: de openingsact, het concert van het Metropole orkest samen met Junkie XL op het dak van de A2. Een bijzondere locatie met eveneens een wel heel bijzondere combinatie aan muzikanten, acteurs, kinderkoor en het leger. We waren aanwezig met twee fotografen, twee filmers en een schrijver. Het hele verslag van de dag bevatte alles wat er zich afspeelde, van de generale repetitie tot het echte concert en zelfs een interview met Tom die maar liefst acht maanden aan het stuk had gewerkt. Het thema was het ontstaan van de vrede van Utrecht in 1713, uitgebeeld in een klassieke setting met een modern jasje. Alles werd uit de kast gehaald en met 15.000 mensen aanwezig werd het een indrukwekkend spektakel waar ik met recht trots op was om verslag van te doen.
       Tweede indrukwekkende concert vond ik Ólafur Arnalds op Le Guess Who?. Ik had werkelijk nog nooit van de man gehoord en had geen idee wat me te wachten stond. Reden waarom ik het wilde fotograferen was puur en alleen de locatie, te weten de Janskerk. Het is altijd een leuke uitdaging om op bijzondere plekken te fotograferen. Toen het eenmaal begon, was ik met stomheid geslagen. Zelden heb ik een concert gezien wat zo puur en sereen was. Je kon een speld horen vallen in de afgeladen kerk. Het was zelfs zo stil dat ik bang was om te klikken met mijn camera… Gelukkig kwam er op een gegeven moment een zachte beat uit de iPad die op de vleugel lag. Op dat moment kon ik op de beat van de muziek een paar foto’s maken waarvan er een aantal meer dan bruikbaar waren. Kortom een mooie uitdagende avond op Le Guess Who?!"