COPPERSKY wint 3voor12/Utrecht Award voor meest veelbelovende Utrechtse act

Ook prijzen voor My Blue Van, Eefje de Visser, Snowstar Records en Sofie Letitre

Tekst: Kelly Leeuwis / Foto: Wouter van de Kamp ,

In een feestelijk en vol EKKO werd zaterdag 14 december bekendgemaakt wie er met de felbegeerde 3voor12/Utrecht Awards naar huis zijn gegaan. Met een glas rose bubbels in de hand, wachtte de crème de la crème van de Utrechtse muziekscene tussen de optredens van The Medics, Sofie Letitre en Diggy Dex geduldig tot host Waldo Volmer de winnaars bekendmaakte.

De prijs waar steeweg de meeste belangstelling naar uit gaat, is die voor Meest Veelbelovende Act. Dit jaar gaat indierockband COPPERSKY er met deze felbegeerde award vandoor. De band laat daarmee singer-songwriters Sofie Letitre en The T.S. Eliot Appreciation Society achter zich. Nieuw voor de 3voor12/Utrecht Awards is de categorie ‘Beste Video’. My Blue Van en regisseur Mike Roelofs kregen de eer om de eerste Beste Video-Kraakbox in ontvangst te nemen, vanwege de video voor ‘Bumpy Road’. My Blue Van ging er zelfs met twee awards vandoor, zij wonnen namelijk ook de Award voor Beste Live-act. Andere winnaars zijn Eefje de Visser (Beste Utrechtse Album) en Snowstar Records (Beste Utrechtse Initiatief).

De jury van dit jaar bestond uit Ingmar Griffioen (3voor12), Pien Feith (muzikante en muziekprogrammeur Tweetakt) en Joris van Welsen (boeker Earth Beat en programmeur Grasnapolsky).

Beste Utrechtse video: My Blue Van – Bumpy Road
De jury: “Deze clip klopt mooi bij de tekst en muziek van het nummer. De art direction en casting zijn goed gedaan. Dit is de clip die het meest dwong om door te kijken naar wat er zou gebeuren en de verrassende wending aan het eind is ook wat deze clip bijzonder maakt.”

Beste Utrechtse album: Eefje de Visser – Het Is
De jury: “Volgens de jury de moeilijkste categorie. Het winnende album is dat van een kwalitatief goede act met een herkenbaar geluid, maar laat ook een andere kant van deze artiest horen. De jury is benieuwd welke kant deze artiest op gaat met het volgende album.”

Beste Utrechtse live-act: My Blue Van
De jury: “Deze act is erg overtuigend. De band speelt volledig in dienst van de sterke frontman die zowel een bluesy als souvolle kant in zijn stem heeft. Volgens de jury is dit een act die breed publiek kan aanspreken, ook als ze de band nog niet kennen.”

Beste Utrechtse initiatief: Snowstar Records
De jury: “Het winnende project is in de laatste periode van het bestaan de stad uitgekomen en heeft daarmee een heel zichtbare bijdrage een de Utrechte muziekscene geleverd. Ondertussen is het initiatief een kwaliteitskeurmerk geworden en heeft het ook een aanwijzende functie gekregen. Een niet te onderschatten rol is daarbij volgens de jury weggelegd voor de gerespecteerde en gewaardeerde spilfguur die alleen dingen doet die hij zelf tof vindt. Dit initiatief heeft een mooie ontwikkeling doorgemaakt zodat misschien wel van een ouevre-prijs kan worden gesproken.”

Meest veelbelovende Utrechtse act: COPPERSKY
De jury: “Deze act gaat al even mee maar heeft met de laatste release een opmerkelijke stap van een popgeluid naar een moderner geluid gemaakt, dat nog wel iets meer eigenheid mag krijgen. De releaseshow heeft een behoorlijke buzz gecreëerd en ervoor gezorgd dat mensen de act nu gaan tippen. Wanneer je er niet bij was heb je door de goede verhalen alsnog spijt. Volgens de jury kan deze act er in slagen om de buzz in het komende jaar ook buiten Utrecht te verzilveren.”

Publieksprijs: Sofie Letitre
Het publiek kon via een online poll kiezen op hun Meest Veelbelovende Act van 2013. Onder de deelnemers hebben we een huiskamerconcert van de publieksprijswinnaar verloot. De winnaar van die prijs is Frank Lambalgen.

NB: met de categorie meest veelbelovende Utrechtse artiest kijken we vooruit naar wat nog komen gaat, de andere categorieën zijn een bekroning van een mooi muzikaal jaar. Alle categorieën – behalve Beste album en Beste video – zijn maar één keer door een artiest/act/initiatief te winnen.