Bart van der Lee, The Maureens en Eefje de Visser over hun album

Interview met genomineerden Beste Album 3voor12/Utrecht Awards 2013

Tekst: Kelly Leeuwis ,

Menig muziekliefhebber is momenteel druk in de weer met het maken van… lijstjes. Zoals die van beste album van 2013. Ondanks dat die mensen nog bezig zijn met de punten en komma’s, kan er al wel met zekerheid gesteld worden dat de albums van deze drie genomineerden tot de top van de Utrechtse releases van 2013 behoren. We spreken Bart van der Lee, Eefje de Visser en The Maureens over hun album.

Waar en met wie is het album opgenomen?
Bart van der Lee: "We hebben het album Ballads For The Heathens or Dying voornamelijk in de oefenruimte opgenomen, die we ook als studio zijn gaan gebruiken. Een enkele keer hebben we daarbuiten opgenomen, zoals bij onszelf thuis als we Anne-Fleur gingen opnemen voor alle vrouwelijke tweede stemmen. Dan lag onze zoon te slapen, of ik ging met hem spelen in de woonkamer, zodat zij haar partijen kon inzingen.
Stefan Breuer was net als bij mijn vorige album Between Tall Pine Trees (Sadness & Thunder) degene met wie ik het meest heb samengewerkt om dit album tot stand te laten komen. Hij heeft de arrangementen en de productie op zich genomen en heeft ook veel van de extra instrumenten ingespeeld."

The Maureens: "Ons debuut The Maureens is opgenomen in de IJland studio in Amsterdam met producer Remko Schouten. Schouten is vooral bekend als geluidsman van Pavement, maar daarnaast is hij ook producer van onder andere Bettie Serveert en het nieuwe album van Stephen Malkmus. De studio zit in de kelder onder café De Cantine waar onze toenmalige drummer Guy Bours werkte. Heel praktisch en altijd de befaamde 'dubbele jetsers' (een uit de kluiten gewassen koffie verkeerd) bij de hand."

Eefje de Visser: "Ik heb het album Het Is samen met mijn band en mijn geluidsman Thomas Koopmans opgenomen in het Mirliton Theater. Thomas Koopmans doet normaal gesproken mijn live-geluid, nu vroeg ik hem om engineer te zijn voor mijn tweede plaat. Het Mirliton Theater is een klein theater in Hoog Catherijne in Utrecht, boven de Zeeman om preciezer te zijn."

Hoe verliep het opnameproces?
Bart van der Lee: "Het opnameproces zag eruit als een soort gatenkaas, en dan met name de gaten en niet de kaas. Want naast mijn normale werk, vaderschap, muziek en het in de studio krijgen van iedereen met een soortgelijk schema, was het voornamelijk avond- en weekendwerk. Ik denk dat het totale opnameproces totdat de master klaar was, een klein half jaar heeft geduurd.”

The Maureens: "Dat was flink doorwerken. Om al die meerstemmige koortjes erin te krijgen waren we dagenlang in de vocal booth te vinden. Ook bestaat elk nummer uit enorm veel sporen die uiteindelijk kleine details zijn geworden in een mooie compacte mix. We hebben zeventien nummers opgenomen waarvan er dertien de plaat hebben gehaald. De overige liedjes bewaren we voor de special-edition die over 30 jaar gaat uitkomen in combinatie met een reünietour, haha!"

Eefje de Visser: "Ik nam eerst al mijn eigen partijen op, dus gitaren, zang, koortjes en wat toetsen. Daarna kwamen mijn bandleden één voor één langs om hun partijen in te spelen. Een wat aparte volgorde om de band er later bij te vragen, maar ik wilde dat ik zou zingen en spelen alsof ik alleen was. Als ik over een drum- en baspartij heen speel en zing, wat gebruikelijker is, geeft dat een andere klank en een ander gevoel."

Waar ligt de kracht van het album?
Bart van der Lee
: "De kracht ligt voor mijn gevoel voornamelijk in de verhalen, de emotie die de verhalen uitdragen en hoe dit mensen kan raken."

The Maureens: "Het is een warm, toegankelijk album geworden met genoeg toffe details om de kritische luisteraar te blijven boeien. Maar het belangrijkste is, wat we in veel recensies ook teruglezen, dat 'de zon gaat schijnen'. Dat was ook precies onze bedoeling, het is een plaat waar je een postief gevoel van krijgt.”

Eefje de Visser: "Ik denk in de rust, sereniteit en warmte van zowel de liedjes als de sound van de plaat. En ik denk ook door de persoonlijke teksten. " 

Wat zal het winnen van deze prijs voor je betekenen?
Bart van der Lee
: "Dat zou echt fakking bruut zijn!"

The Maureens: "Super leuk, uiteraard! Al is de concurrentie binnen onze categorie niet mis. Dat wordt nog spannend. Als we winnen zouden we dit een dikke eer vinden."

Eefje de Visser: "Utrecht is onze thuisstad en Het Is is hier opgenomen en gepresenteerd. Om hier ook de prijs voor beste album te winnen zou ik natuurlijk te gek vinden, een heel mooie afsluiting van 2013, maar vooral ook een mooie begin van 2014. De plaat is immers nog maar drie maanden uit, er staat nog veel te gebeuren." 

Wat is je persoonlijke favoriet van alle genomineerden?
Bart van der Lee
: "My Blue Van – Bumpy Road, omdat ik de fotografische shots, de acteur, de sets en de traagheid in de video erg mooi vind.

The Maureens: "We vinden het heel knap wat Eefje de Visser weet te bereiken met haar plaat, ondanks dat we in dezelfde poule zitten en ze daarom dus eigenlijk een concurrent is."

Eefje de Visser: "Sofie Letitre. Mooie diepe stem en mooie donkere sounds!" 

Te zien: 3voor12/Utrecht Awards 2013 met The Medics, Sofie Letitre en Diggy Dex, zaterdag 14 december, 19.30 uur @ EKKO, Utrecht.
Kaarten kosten € 5 of 3 voor € 12 en zijn te koop via
EKKO.