Aestrid, My Blue Van en The T.S. Eliot Appreciation Society over hun live-act

Interview met genomineerden 'Beste live-act' 3voor12/Utrecht Awards 2013

Tekst: Kelly Leeuwis ,

Wanneer een band niet enkel goede nummers maakt, maar ook nog eens live een strakke set neerzet, dan is dat op zich wel indrukwekkend te noemen. Zonde dus, als je de drie genomineerden voor Beste live-act 2013 nog niet live hebt gezien. Wat maakt de live-acts van deze bands afzonderlijk zo sterk? We vragen het Aestrid, My Blue Van en The T.S. Eliot Appreciation Society graag even zelf.

Wat is de kracht van jullie live performances?

Aestrid: "Op het moment dat we het podium op klimmen wordt die plek een plaats waar niets meer uitmaakt. Alle shit die je hebt meegemaakt, herinneringen die je hebt, de toekomst waar je bang voor bent... We zetten al die dingen om in een muur van melodie, ruis en geluid. Een moment waar het er even niet toe doet wie je bent of wat je doet. We zeggen niet veel op het podium, maar in die muur van geluid voelen wij de connectie met het publiek en het publiek de connectie met ons."

My Blue Van: "Wat wij over het algemeen van bezoekers horen, is dat ze erg gecharmeerd zijn van ons samenspel en de manier waarop wij opgaan in onze muziek. Ik denk dat dat onze kracht moet zijn. We doen op het podium ook niet veel meer dan onze liedjes spelen."

T.T.S.E.A.S.: "Ik schreeuw hard. De strategie is dat het publiek door louter stemvolume geïntimideerd genoeg raakt om te blijven staan en luisteren. Optredens van TTSEAS zijn dan ook altijd van korte duur – anders loop je het risico dat mensen hun moed bijeen rapen en hun jas gaan halen. Ook wordt er bij ons niet veel gepraat tussen de nummers door. Ik vind het onaangenaam als mensen op het podium de onbedwingbare aandrang voelen om hun levensverhaal te delen met de toehoorders. Als ik gezwets wil horen zet ik 3FM wel aan."


Als jullie terugkijken op dit jaar, op welk optreden zijn jullie dan het meest trots?

Aestrid: "Dat waren eigenlijk wel de shows in Canada. We hadden nooit durven denken dat Aestrid ons helemaal daar zou kunnen brengen."

My Blue Van: "Dat is by far onze album release party in EKKO. Voor een uitverkochte zaal met twee andere heel toffe bands je album presenteren; we konden ons geen betere release wensen. Een show om nooit te vergeten."

T.T.S.E.A.S.: "Als ik kijk naar optredens waar ik zelf bij betrokken was, dan kom ik toch weer terug op de avond dat A New History werd gepresenteerd in de Spiegelbar. Er waren wonderwel veel mensen komen kijken – zelfs mensen die ik niet persoonlijk ken, wat me verbaasde. Ook had ik niet gefaald in de voorbereidingen voor de avond – de CD's werden weliswaar middels een koerier een uur voor aanvang van de show geleverd, maar dat beschouw ik als goede timing. Bovenop dat alles speelden we ook nog eens goed. Voorwaar een bijzondere avond."


Wat zal het winnen van deze prijs voor jullie betekenen? 

Aestrid: "Het zal een beloning zijn voor het afgelopen jaar en de nominatie alleen al geeft ons het gevoel dat we niet ongezien zijn gebleven."

My Blue Van: "Heel veel. Het is een bekroning op wat we met deze band het allerliefst doen. De nominatie vinden we al een hele eer. Blijkbaar is er een zekere waardering voor wat wij op het podium laten zien en daar kunnen we alleen maar heel trots op zijn."

T.T.S.E.A.S.: "In het eerdere interview sprak ik al over de Vockingworst en andere acts die in voorafgaande jaren hebben gewonnen. Met die woorden ben ik het nog steeds eens, dus dat antwoord kan hier ook gegeven worden. Het winnen in de categorie beste live-act zou ik als een grote eer beschouwen, daar er veel Utrechtse acts actief (en minder actief) zijn die live grote indruk maken."


Waar zouden jullie nog graag willen optreden?

Aestrid
: "Er zijn nog zoveel plekken waar we willen spelen, nog meer in Canada, USA, Zuid-Amerika, Groenland... Overal waar men toffe nieuwe muziek wilt horen."

My Blue Van: "Er zijn nog zoveel zalen en festivals die we graag aan zouden willen doen, maar als we toch mogen fantaseren, dan headliner in Paradiso. Dat is en blijf toch een van de mooiste zalen van Nederland."

T.T.S.E.A.S.: "Er staat een video online van Fugazi waar ze 'Waiting Room' spelen in wat lijkt op een kelder van een middelbare school. Ik zou graag op die plek met exact hetzelfde publiek willen spelen, nog nooit heb ik dergelijk enthousiaste toehoorders gezien. Ik weet nog niet zeker of ze ook zo enthousiast op mij reageren, maar dat zien we dan wel weer. Desnoods trek ik ook mijn shirt uit."


Wat is jullie persoonlijke favoriet van alle genomineerden?

Aestrid
: "Tom van The T.S. Eliot Appreciation Society."

My Blue Van: "We dragen Sofie Letitire graag een warm hart toe. We hebben al eens het podium met haar gedeeld en zijn alle drie erg gecharmeerd van haar prachtige stem. Wat ons betreft verdient zij de award voor meest veelbelovende artiest van Utrecht."

T.T.S.E.A.S.: "Vandaag wil ik gaan voor Snowstar Records. Cedric Muyres ken ik niet goed, maar het lijkt me een sympathieke man als ik dat zo lees in alle interviews die nu met hem verschijnen naar aanleiding van het tienjarig bestaan van Snowstar. Ook alle lof voor de bands en acts die hij onder zijn vleugels heeft genomen: LUIK vind ik nog steeds één van de beste bands uit de Utrechtse muziekgeschiedenis, waar zijn zij eigenlijk gebleven?"


Te zien: 3voor12/Utrecht Awards 2013 met The Medics, Sofie Letitre en Diggy Dex, zaterdag 14 december, 19.30 uur @ EKKO, Utrecht.
Kaarten kosten € 5 of 3 voor € 12 en zijn te koop via EKKO.