Weekagenda week 35

Strand of Oaks, KNG56#15, De Tweede Speeldoos, IBB-Fest, VJ op de Dom, BLOKfest, Uitfeest, Blue Grass Boogiemen

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Bij het maken van de selectie voor deze weekagenda is ons één ding duidelijk geworden: het nieuwe culturele seizoen begint. Niet alleen omdat zondag het traditionele Uitfeest plaatsvindt, maar ook omdat de agenda’s van de verschillende poppodia steeds meer gevuld raken. Dat leidt tot lastige keuzes, vooral op zaterdag. Voor die dag hebben we dan ook maar alle dingen opgenomen waar we wel naartoe willen gaan. Welke dat zijn? Klikken!

Wie: Strand of Oaks + William Tyler + Phil Cook (Megafaun)
Wat: loner-folk
Wanneer: donderdag 29 augustus 2013 (20.00 uur)
Waar: EKKO
Schade: € 10

Waarom:
Achter het alias Strand of Oaks gaat de Amerikaanse singer-songwriter Timothy Showalter schuil. Sinds 2009 heeft hij drie albums uitgebracht met wat hij zelf ‘loner-folk’ noemt. Zijn meest recente album ‘Darker Shores’ bevat mooie maar duistere nummers. De meeste liedjes zijn geschreven vanuit het perspectief van een eenzame man met een gebroken hart die op de maan is gestrand en terug kijkt op zijn verleden en de fouten die hij in zijn relatie heeft gemaakt. Live wordt hij begeleid door drummer Jason Slots. Ook op het programma deze avond staan de Amerikaanse gitarist en singer/songwriter William Tyler en Phil Cook van Megafaun

Wat: BLOKfest
Wie: Strolling The Yards, Artificial Audio, Echo Movis, Joe And The Dragon, Aaumffie, Project Bongo, Los Condors, De Koorts en veel anderen!
Wanneer: zaterdag 31 augustus 2013 (16.00 uur)
Waar: Amersfoort
Schade: €5

Waarom:
In Amersfoort begint het culturele seizoen met het jaarlijkse door Per Expressie georganiseerde BLOKfest. Lokaal talent op de terreinen theater, poëzie, dans, video, muziek en kunst laat zich zien in het Burgemeester Brouwerplantsoen (grasveld achter het gemeentehuis). Veel muziek met onder andere Strolling the Yards, Joe And The Dragon, Aaumffie, Project Bongo en – heel fijn – weer eens optreden van de postrock-band Artificial Audio. Check hier wat er allemaal nog meer te zien is.

Wat: KNG56 #15, De Tweede Speeldoos, IBB-Fest, VJ op de Dom
Wie: teveel om op te noemen
Wanneer: zaterdag 31 augustus 2013
Waar: KNG56, EKKO
Schade: voor niks

Waarom:
Omdat er zaterdag zoveel tofs gebeurt in Utrecht en we maar moeilijk kunnen kiezen. Waar beginnen we … Bij KNG56 #15, de eerste editie van dit seizoen is een heuse Shaky Maracas tuinparty waarop Zea, We Love People in Bearsuits en Jelle Buma optreden. En de man Pino Plaza (interview hier) presenteert er zijn EP Ik Ken Een Mens. Zoals journalist Casper Sikkema schreef: “Eigenlijk ben je een beetje gek als je niet komt.”

Als je KNG56 #15 laat schieten, laat het dan zijn voor De Tweede Speeldoos in EKKO. In 2009 maakten Torre Florim (frontman van De Staat) en Roos Rebergen (Roosbeef) een uistekend ontvangen EP onder de naam De Speeldoos. In april is De Tweede Speeldoos uitgekomen. Voor de Tweede Speeldoos hebben Rebergen en Florim gesprekken gevoerd met een toneelgroep met verstandelijk beperkte acteurs. Na succesvolle optredens op de Parade staan ze nu in EKKO. Eigenlijk ook niet te missen.

Maar er is meer. Het studentencomplex aan de Ina Boudier-Bakkerlaan wordt voor één dag omgetoverd tot een festivalterrein voor het gratis toegankelijke ééndaagse popfestival IBB-Fest. Er zijn onder andere optredens van Daily Bread (met een kersverse nominatie voor een 3voor12 Award op zak), De Cultuurbarbaren, Flow & CO, F en de nieuwe Utrechtse hiphop-sensatie De Voorhoede. Het middagprogramma (vanaf 13.00 uur) is creatief en intiem. Na 17.00 uur is het podium voor de bands en vanaf 22.00 uur gaat het festival de nacht in met een aantal dj’s.

En dan is er nog de laatste editie van VJ op de Dom. Er wordt deze keer extra uitgepakt: beats, barok, carillons en metershoge visuals en projecties, niks is teveel. Een centrale rol in het programma is er voor Malgosia Fiebig, de stadsbeiaardier van de Domtoren. Vanaf 23.00 uur nemen dj's Francesco Tristano en Kypski je mee van barok tot beat. Van 22.00 tot 1.00 uur, Domplein Utrecht.

Wij weten het nog niet. Heb je een advies, laat dat dan achter in de comments.

Wat: Uitfeest
Wie: Jungle By Night, Orlando, The T.S. Eliot Appreciation Society, Schultz and Forever, Homemade Empire, Florian Wolff e.a.
Wanneer: zondag 1 september 2013
Waar: diverse locaties in Utrecht
Schade: (bijna alles) gratis

Waarom:
Het Uitfeest is het traditionele begin van het Utrechtse culturele jaar waarop alle podia, zalen en gezelschappen laten zien wat je het komende seizoen kunt verwachten. Met veel muziek op verschillende plekken in de stad, zoals op de Neude, het stadhuisplein, EKKO, minifestival Duizenpoot in de Kargadoor en nog veel meer. Het hele programma vind je hier.

Wie: Blue Grass Boogiemen
Wat: bluegrass
Wanneer: zondag 1 september 2013 (16.00 uur)
Waar: dB’s
Schade: voor niks

Waarom:
Tradities zijn er om in stand te houden. Dat betekent onder andere dat op de opening van het Utrechtse culturele seizoen de Blue Grass Boogiemen spelen in dB’s. Zoals ze daar op de site zeggen: “Bluegrass gebracht door deze meesters in het genre is pure feestmuziek die live het allerbeste smaakt. Nieuwe cd bij Excelsior is in de maak & Matthijs van Nieuwkerk is fan! (maar wij al veel langer...)”. Zo is het maar net!