Utrecht Uitfeest 2013: de locaties met muziek

Elke stek zijn eigen genre

Tekst: Marc van der Laan ,

De zomer zit er op, Lowlands is achter de rug, de vakantie is voorbij, werk is weer begonnen en school/studie ook bijna. Klinkt deprimerend maar het is niet alleen maar treurnis. Er kan ook vooruit worden gekeken naar spannende albumpresentaties, mooie festivals zoals Le Guess Who? en fijne optredens die we het komende seizoen weer gaan zien. Dat seizoen begint traditiegetrouw in het eerste weekend van september met het Uitfeest. Dit jaar geven de Utrechtse culturele instellingen het publiek op zondag 1 september een doorkijkje van wat er komend seizoen bij hen te doen is. Wij selecteerden uit het overvolle programma de plekken waar muziek een hoofdbestanddeel van het programma is.

Van alles wat op de Neude en singer-songwriters op het Stadhuisplein
Neude en stadhuisplein zijn het muzikale hart van dit Uitfeest. Op de Neude staat een podium waar tussen 12.30 en 19.15 uur muziek leidend is. Er zijn onder andere optredens van Orlando (mooi debuutalbum The Early Warning Company met folkpop), Hadewych Minis en Lilian Hak (door spaghetti-westerns geïnspireerde muziek). De dag wordt daar om 18.30 uur afgesloten met de über-dansbare afrobeat van Jungle by Night.

Op het stadhuisplein is een singer-songwriterpodium. Tussen 13.00 en 16.30 uur spelen een aantal singer-songwriters die regelmatig te horen zijn in het programma StoryTelling@ … waarin muzikanten de verhalen achter hun liedjes vertellen en die liedjes ook laten horen. Op het programma staan The T.S. Eliot Appreciation Society (presentatie debuutalbum op 18 oktober in Tivoli Spiegelbar), Florian Wolff, Erny Green, Marten de Paepe (nieuw album verschijnt op 10 oktober met presentatie ook in de Spiegelbar) en Anthony’s Putsch.

En als je iets heel anders wilt kun je ook even binnen wippen bij Prime in de Schoutenstraat dat samen met hiphop-collectief Habek een middagvullend programma verzorgd met dj’s Propo'88 en Shug la Sheedah en met allsincere (live performance met dj).

Blues in Café Willem Slok
In café Willem Slok start zondag een serie debatten met Utrechtse lijsttrekkers in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Het eerste debat (om 14 uur) gaat toepasselijk over politiek en cultuur. Om 16.00 uur is een optreden van de bluesartiest Robert den Hartigh die een ode brengt aan de grondleggers van de blues en folk. Daarmee opent hij tegelijk het nieuwe Vreedenbluesseizoen, waarbij café Willem Slok iedere eerste zaterdag van de maand vanaf 20.45 uur de betere blues programmeert.

Deense middag in EKKO
In EKKO (open vanaf 12.30 uur) is een Deense middag. Hoofdprogramma is Schultz and Forever, het project van de 19-jarige Deen Jonathan Schultz. Met zijn band maakt de getalenteerde singer-songwriter melodieuze folk/indie songs, zoals vorig jaar al was te horen bij de pre-party van het Nordic Delight festival. Ook te zien is het Deense videocollectief Powerclap dat, onder andere, verantwoordelijk was voor de clip bij Falling van Schultz and Forever. Verder de Nordic Delight dj’s met veel fijne Scandinavische muzikale ontdekkingen.

Spannende geluidskunst in galerie Kunstliefde
In Kunstliefde is de expositie Surface to Space te zien die is samengesteld door Zeno van den Broek, de winnaar van de Kunstliefdeprijs 2012. Eén van de onderdelen is spannende geluidskunst.

Minifestival Duizendpoot in de Kargadoor
Kargadoor organiseert het minifestival Duizenpoot, waarop het laat zien wat er komend jaar allemaal op het programma staat zoals film, muziek en theater. De deuren van de Kargadoor gaan open om 13.30 uur en het gratis toegankelijke programma begint om 14.00 uur. In de werfkelder zijn er onder andere optredens van singer-songwriter Eric Devries (15.30 uur) en Homemade Empire (17.00 uur).

Dans en wereldmuziek in RASA
Ook RASA laat zich van zijn beste kant zien met een programma dat van 13.00 uur tot 17.15 loopt met vooral veel dans: John Kayongo (proefles Afrikaanse dans), Neco Novelleas & Steven Kamperman (muzikaal duel tussen saxofonist/klarinettist en gitarist), Ana Azules (leren van flamencodans), The Gumbo Night Band (blues) en een proefles salsa bij Union Salsa.

Divers in de Stadsschouwburg
De Stadsschouwburg laat heel veel verschillende dingen zien met hier en daar ook wel wat muziektheater. Zo doet Utrechter Mondo Leone (Leon Giesen) een deel van zijn nieuwe voorstelling ‘M, Sleutel tot de code’. In december 2012 werd op de televisie een nazidocument getoond, een muziekstuk dat eigenlijk een gecodeerde schatkaart was die zou leiden naar honderd goudstaven en de diamanten van Hitler, de ‘Tranen van de Wolf’. Giesen brak de code en vertelt in ‘M’ wat hij ontdekt heeft.

Bluegrass in dB’s
Tradities zijn er om in stand te houden. Dat betekent onder andere dat de Blue Grass Boogiemen in dB’s spelen tijdens de opening van het Utrechtse culturele seizoen. Zoals ze bij dB’s zeggen: “Bluegrass gebracht door deze meesters in het genre is pure feestmuziek die live het allerbeste smaakt. Nieuwe cd bij Excelsior is in de maak & Matthijs van Nieuwkerk is fan! (maar wij al veel langer...)”. Zo is het maar net! Het begint bij dB’s vanaf 16.00 uur.

Te zien: Uitfeest 2013 met o.a. Lilian Hak, Marten de Paepe, Blue Grass Boogiemen, Schultz and Forever, Jungle by Night en Orlando, zondag 1 september 2013 @ diverse locaties, Utrecht