Succesvolle eerste editie Jongerius Live Zomerfestival

Gerestaureerde villa biedt idyllisch decor voor klein festival

Tekst: Maaike van Dam / Foto's Herre Vermeer ,

Na een paar succesvolle edities van het maandelijkse Jongerius Live dat altijd in Villa Jongerius plaatsvindt, werd het volgens de organisatoren tijd voor een festival. De villa, die dit jaar helemaal gerestaureerd werd en veel weg heeft van een Rietveld huis, zou een idyllisch decor bieden voor dit festival. Afgelopen zondag was het daadwerkelijk tijd voor de eerste editie dat met acts als I Am Oak, El Pino & The Volunteers en Bombay Show Pig een bijzonder festival belooft te worden.

Op het gras naast de toegangsbrug richting het pand staat een klein podium. Voor aanvang hangen dreigende wolken boven het terrein en staat het tweehonderdkoppige publiek keurig op afstand te wachten op wat er zal komen. Gelukkig laat de zon zich inmiddels af en toe zien en gaan mensen voorzichtig op het gras voor het podium zitten.

Aan Fablewright de eer om het festival te openen. Gewapend met alleen een elektrische gitaar en een zuivere stem brengt ze pure liedjes. Op het eerste gehoor lijken de liedjes erg op elkaar, maar als je goed luistert zit er wel variatie in de gitaarpartijen door jazzy akkoorden en progressies. Naar eigen zeggen is het nummer 'Blood Brain Barrier' een experiment vanwege de Indonesische teksten. Het nummer gaat over haar jeugd in Indonesië waar ze zich een buitenstaander voelde.

Dan is het de beurt aan I Am Oak, die vandaag als viertal op het podium staat. De dromerige muziek past goed bij het zonnetje dat inmiddels volledig is doorgebroken. Ze spelen met name nummers van hun derde album Nowhere or Tammensaari dat vorig jaar uitkwam. De band weet in de eerste instantie niet de volledige aandacht van het publiek vast te houden, maar de bassist brengt daar snel verandering in door wat persoonlijke anekdotes te vertellen. De muziek complementeert het doorbrekende zonnetje goed, waarbij mensen relaxend in het gras van de nummers genieten.

El Pino & The Volunteers biedt na de twee rustige bands een welkome afwisseling met vrolijke uptempo liedjes. De band speelt een paar nummers van het naar eigen zeggen binnenkort te verschijnen derde album, "al kan het ook nog vijf jaar duren", aldus zanger David Pino. Dat mag op zich wel weer, want het laatste werk was de EP Isle of You uit 2010. Ze spelen door in de lijn die we van ze gewend zijn: catchy alternatieve country. En dat smaakt naar meer!

Neobash! Is een beetje de vreemde eend in de bijt op dit festival. Deze funkformatie met twee rappers klinkt goed en is dansbaar, maar past niet echt tussen de andere acts. Hoewel het publiek afwacht, zet de band met opzwepende muziek een energieke show neer. Niet veel later werd die energie beloond door een groot deel van het veldje aan het dansen te krijgen. 

Bombay Show Pig is de perfecte afsluiter. Nog even lekkere energieke rock om uit je dak op te gaan. Met een meisje op drums en een jongen op gitaar is de vergelijking met The White Stripes snel gemaakt, maar muzikaal lijken ze meer op het duo Blood Red Shoes. Verblind door de zon is het bijna niet te zien dat ze maar met z'n tweeën op het podium staan en zo klinkt het ook niet. Het duo speelt garagerock dat er bij tijden heftig aan toe gaat. Jammer genoeg heeft een deel van het publiek het terrein al verlaten. Het publiek dat er nog is, is inmiddels allemaal gaan staan om doorligplekken te voorkomen.

De eerste editie kan een succes worden genoemd. De organisatie heeft een top line-up weten te strikken voor zo'n kleinschalig festival. Hoewel de aandacht van het publiek af en toe wat verslapte, was de sfeer relaxed en de kwaliteit van de muziek hoogstaand. De ontspannen sfeer wordt gedemonstreerd door een stel dat het festival afsluit door naakt in de gracht rondom de villa te zwemmen. We zijn benieuwd naar het vervolg van dit festival. 
 

Gezien: Jongerius Live Zomerfestival met o.a. Fablewright, I Am Oak, El Pino & The Volunteers & Bombay Show Pig, zondag 11 augustus 2013 @Villa Jongerius, Utrecht