Café Stathe: nieuwe hang-out voor muziekliefhebbers

‘Genieten van optredens en dj’s zonder entree te betalen’

Tekst: Kelly Leeuwis, foto: Robin Rump ,

Wanneer je in Utrecht geen student meer bent, is uitgaan in een kroeg met dansvloer vaak een bedroevende ervaring. “Het stikt er van de jonge studentjes”, is de veelgehoorde conclusie. Gelukkig brengt het nieuwe café Stathe (voorheen café Flitz) daar verandering in. Het is de hippere versie van ’t Oude Pothuys. Je kunt er ’s avonds gratis naar bands kijken om vervolgens tot in de late uurtjes te dansen. 3voor12/Utrecht spreekt met programmeur Robin Rump en proeft de sfeer bij een van de eerste optredens in Stathe van bluesrockband My Blue Van.

“De eigenaren van het succesvolle café De Voortuin wilden graag een café beginnen waar genoeg ruimte is voor livemuziek en een keuken. Met Stathe kunnen we dat eindelijk bieden”, begint Robin Rump zijn verhaal. “Ze hebben mij gevraagd om de programmering op mij te nemen, omdat ik de Utrechtse muziekscene goed ken. Met Stathe willen we namelijk een podium bieden voor talenten uit Utrecht. Want bij welk Utrechts poppodium kunnen zij op dit moment gemakkelijk terecht?” 
 
“Het unieke aan Stathe is dat we geen entreegeld vragen; elk optreden en elke dansavond is gratis. Dat maakt het café toegankelijk”, vervolgt Rump zijn verhaal. “Verder kun je bij Stathe ook een hapje eten.” Dat doet dus denken aan het concept van ’t Oude Pothuys. Maar het grootste verschil met ’t Oude Pothuys zit ’m in de programmering. “We willen met Stathe een heel divers programma neerzetten dat onze doelgroep aanspreekt. Vanavond speelt de bluesrockband My Blue Van, maar komende tijd kun je acts verwachten als singer-songwriter Tommy Ebben, soulband Secret Rendez-vous en rockband Counter Jib. Ik schuw klassieke of hedendaagse muziek niet. Leuk zelfs, voor de zondagmiddag!” Na elk optreden zal een dj tot een uur of vier ’s nachts draaien. “De dj draait muziek die past bij de band die vooraf heeft gespeeld. In het geval van My Blue Van zal je achteraf soul, blues en rock horen. Verwacht bij Stathe dus absoluut geen muziek à la Pop-O-Matic (Tivoli, red.) of Diep In De Groef (EKKO, red.).” 

Scandinavische fauteuils en speciaalbiertjes
Café Stathe ziet er van buitenaf uit als een regulier eetcafé, maar is dat absoluut niet. Het interieur is simplistisch, met wat relaxte Scandinavische fauteuils en banken om je speciaalbiertje te drinken en tafeltjes om je biologische hamburger aan te eten. Wanneer je verder naar achteren doorloopt, word je verrast door de relatief grote zaal die aan de achterkant verscholen zit. De gang die de voor- en achterkant met elkaar verbindt, biedt een groot voordeel; je kunt voorin altijd nog met mensen praten zonder overstemd te worden door de livemuziek. De zaal biedt ruimte aan circa tweehonderd man. “De akoestiek in de zaal is op dit moment nog niet optimaal, maar daar zijn we hard mee bezig”, vertelt Rump. 
 
De bluesrockband My Blue Van is een van de eerste bands die Stathe verwelkomt. Na wat oneffenheden in de afstemming van het geluid bij de eerste twee nummers die de band speelt, kan het publiek genieten van een prima optreden. “Ik heb My Blue Van geprogrammeerd omdat ik ze erg goed vind. Dan hoop ik dat het publiek die mening deelt”, aldus Rump. Stathe heeft het optreden van het trio pas laat gecommuniceerd, wat enigszins te merken is aan de opkomst. Desalniettemin is de zaal bij aanvang om 22.30 uur voor driekwart gevuld. De band voelt zich zichtbaar op zijn gemak. Zo erg zelfs, dat de bandleden besluiten twee nieuwe nummers te spelen, die zij nog niet eerder live hebben gedaan. ‘Carrousel’ en ‘Words of my Oncle’ zijn net zo rauw en intens als wat we van het trio gewend zijn. Er wordt gedanst, luid geapplaudisseerd en het publiek blijft – anders dan bij andere poppodia –  na afloop nog lang gezellig hangen.

Dj's en singer-songwriters
“Op dit moment kun je op vrijdag bij Stathe terecht voor optredens van talentvolle bands met na afloop een dj. Zaterdags draait er elke week een dj en op zondagmiddag willen we op termijn singer-songwriters gaan programmeren. We krijgen daarnaast veel aanvragen van bands binnen of zij hun albumrelease bij Stathe mogen organiseren. Waarschijnlijk gaan we daar de donderdagavond voor reserveren”, vertelt Rump opgetogen. “En hopelijk zijn we komend najaar ook onderdeel van de Popronde 2013.”