Stekker in het Park vernieuwt met uniek programmaconcept

Stekkerfest wordt in nieuw jasje gestoken

Tekst: Maaike van Dam ,

Het wordt dit jaar alweer de vijfde editie van Stekkerfest; vanaf nu bekend onder de naam Stekker in het Park. Organisator Jorrit Spee van Vers Vermaak vertelt waarom het festival in een nieuw jasje is gestoken

Het festival bestaat dit jaar vijf jaar. Volgens Spee hét moment om het eens in een compleet nieuw jasje te steken. “We willen er dit jaar een extra vette editie van maken en hebben daarom besloten dat het roer compleet om moest.” Dit resulteerde niet alleen in een nieuwe naam maar vooral in een nieuw concept. “Eigenlijk lijken alle festivals op elkaar. Het enige waarin je je echt kunt onderscheiden is de programmering. En zelfs daarin zie je dat veel festivals hetzelfde doen. Je ziet steeds maar weer dezelfde artiesten op de posters staan. Wij gaan het daarom heel anders gaan doen.”

Anders wordt Stekker in het Park zeker. Het festival legt de focus op samenwerking tussen de artiesten die er optreden. Een week voor het festival komen de artiesten die een week later optreden samen in Studio Stekker om daar allerhande samenwerkingen met elkaar aan te gaan. Deze samenwerkingen moeten terug te zien zijn op Stekker in het Park. Een unieke ervaring volgens Spee: “Je krijgt daardoor als bezoeker gegarandeerd dingen te zien die je verder nergens anders terug zult zien.”

Naast een compleet nieuwe liveshow houdt dit bijvoorbeeld in dat tijdens een optreden van een band opeens een andere artiest een nummer mee komt spelen of dat een zangeres meezingt bij een DJ-optreden. Spee maakt zich geen zorgen over de kwaliteit van al die compleet nieuwe samenwerkingen. “We hebben de artiesten uitgezocht op bereidheid en openheid tot samenwerking dus ik heb daar alle vertrouwen in.” Volgens hem zit de kracht vooral in de verscheidenheid van de artiesten. “Het wordt een mooie mix tussen elektronica, bands met live-instrumenten en zangers en zangeressen met een prachtige stem. Er zullen samenwerkingen aangegaan worden die we nog nooit eerder hebben gezien.”

Tijdens het festival zijn er twee podia; een normaal podium en een Studio Stekker podium waar van alles kan gebeuren. De line-up van het normale podium ligt vast, maar dit betekent niet dat er hier niet van alles kan gebeuren. “Hoewel we speciaal een podium voor Studio Stekker hebben gereserveerd kan er ook op het reguliere podium samengewerkt worden door de artiesten. Het wordt dus echt een verrassing wat er allemaal gaat gebeuren.”

Wat voor artiesten kunnen we dan allemaal verwachten tijdens Stekker in het Park? Het kleine festival met een capaciteit van 4000 kaarten maakte tot nu vijftien namen bekend. Zo komen onder andere Mathew Jonson, Gabriel Ananda, Nathan Fake en Tim Exile naar Utrecht. In de aanloop naar het festival komen daar nog een paar grote internationale namen bij. De early bird tickets zijn inmiddels uitverkocht.