Drukbezochte Club luidt indrukwekkend de lente in Drukbezochte Club luidt indrukwekkend de lente in

Dromerige indie, energieke EP-release en meeslepende soundscapes

, Tekst: Arthur Muller / Foto’s: Wouter van de Kamp

Drukbezochte Club luidt indrukwekkend de lente in

Dromerige indie, energieke EP-release en meeslepende soundscapes

Tekst: Arthur Muller / Foto’s: Wouter van de Kamp ,

In tegenstelling tot de kou tijdens de editie van vorige maand, vond 25 april Club 3voor12/Utrecht plaats op de eerste echt warme lentedag van 2013. Ondanks de aangename buitentemperatuur en een gelijktijdig concert van The Walkmen in Tivoli Oudegracht kwam een flink aantal bezoekers naar dB’s voor een avond die bol stond van kwaliteit. We zagen Amber Arcades, Adam & the Relevants, Woods on Fire en een plaatjesdraaiende Bodypolitics ter vervanging van de Mister & Mississippi dj-set.

 

Hoewel de live-formatie van Amber Arcades uit een vijftal muzikanten bestaat, is dit project in werkelijkheid het geesteskind van Oh, Brave Wide Eyes frontvrouw Annelotte de Graaf. De band trapt de avond succesvol af met een mengeling van dromerige indiepop en (in de positiefste zin van het woord) country/folk-achtige zanglijnen die het publiek binnen een mum van tijd – terecht – muisstil weet te maken. De indrukwekkende samenzang tussen De Graaf en bassiste Maartje van Denderen verweeft zich moeiteloos met uitgesponnen instrumentale partijen, wat al met al een hypnotiserend effect op de toeschouwers lijkt te hebben. Hiermee wordt ook duidelijk waarom de band zichzelf het genre dreamfolk, of singer-shoegazer opplakt. Onlangs nam de band een nummer op voor het Knalland album dat eind mei uitkomt en op 1 juni vindt de EP-presentatie in EKKO plaats. Een band om de komende tijd in de gaten te houden!

Het Amsterdams-Utrechts-Harderwijkse Adam & the Relevants zet hierna de avond veertig minuten lang in de volgende versnelling met een gezonde dosis opgewekte britpop. De band van de half-Nederlands, half-Ierse Adam Quann presenteert vanavond zijn debuut-EP, die de groep door het winnen van drie opnamedagen eind 2012 op mocht nemen in de Amsterdamse Red Bull studio. Het resultaat: een catchy plaat vol rauwe popsongs, getiteld VI. De plaat werd gemixt door de Utrechtse producer Pim van de Werken, ook wel bekend van projecten als Silence is Sexy en Eins, Zwei Orchestra. Zoals de opnames al doen vermoeden komt de live-uitvoering energiek uit de verf, wat goed in de smaak valt bij de bezoekers. Gitarist/toetsenist Erik Bruil wisselt synthesizerspel af met aanstekelijke gitaarloopjes, die in combinatie met Quann’s rauwe slaggitaar een dansbaar geheel neerzetten. De jongens verstaan bij uitstek de kunst van het schrijven van meezing-refreintjes, iets dat met name duidelijk wordt bij het laatste nummer van de set, het Oasis-achtige "Live Forever." De EP van Adam & the Relevants is op dit moment te beluisteren op de 3voor12 luisterpaal!

Als afsluiter van de avond betreden de heren van Woods on Fire het podium. Vanuit de toegankelijke britpop komen we nu terecht in poelen van sfeervolle soundscapes die naadloos overgaan in verwoestende climaxen van gitaar- en drumgeweld. De band maakt op slimme wijze gebruik van digitale samples en loops, die veelal een basis leggen voor bezwerende, dynamische nummers die zorgvuldig uitgebouwd worden. Vergelijkingen met Radiohead kunnen hierbij niet uitblijven. Toch is het geenszins het geval dat het Woods on Fire ontbreekt aan originaliteit of dat ze een reeds geperfectioneerd genre imiteren. Integendeel, de nummers worden gebracht met zichtbaar enthousiasme en de bandleden laten zich stuk voor stuk meevoeren in de muziek, wat hetzelfde effect op het publiek heeft. Vincent van Haperen, die onlangs Rien Bakker op gitaar verving, draagt hier ook sterk aan bij. Naast zijn indrukwekkende en creatieve gitaarspel gaat Van Haperen als een wilde tekeer op het podium en zweept hij zowel bandleden als toeschouwers op. Ook de intrigerende partijen van drummer Matthijs Kievit in combinatie met geprogrammeerde samples zorgen ervoor dat stil blijven staan moeilijk is. Woods on Fire nam vorig jaar zijn debuutalbum op in de Berlijnse studio van noise-legendes Einstürzende Neubauten. Op het moment is de plaat nog in postproductie, maar wordt in de loop van het jaar verwacht. Ondergetekende kijkt ernaar uit.


Gezien: Club 3voor12/Utrecht met o.a. Amber Arcades, Adam & the Relevants en Woods on Fire, donderdag 25 april 2013 @ dB’s, Utrecht 

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht