Het Utrechtse indielabel Snowstar Records viert dit jaar zijn tienjarig jubileum. Als aftrap van het feestjaar geeft het label van onder meer I Am Oak en Kim Janssen een gratis 10 Year Anniversary Compilation-album uit. Deze is te bemachtigen op 20 april tijdens Record Store Day en gratis te streamen op Snowstar.nl en de 3voor12 Luisterpaal. Op 13 december sluit Snowstar het jaar af met een groot jubileumfeest in Tivoli Oudegracht. 3voor12/Utrecht ging bij labelbaas Cedric Muyres op bezoek voor een goed gesprek over zijn uit-de-hand-gelopen hobby. Een verhaal over passie, familie en 'doing it together.'

Gefeliciteerd met het tienjarig jubileum van Snowstar Records! Voelt het ook als tien jaar?
"Ja en nee. Ja, omdat ik echt wel weet dat we al tien jaar lang bezig zijn, maar het label is ook flink veranderd in die tijd. Het is begonnen in 2003 als echt punkrocklabel. Ik zat gewoon in een bandje en we wilden een cd maken, dus moest er een label komen. Nou, dat ging ik dan wel doen. Gaandeweg is mijn smaak ook veranderd, meer naar indie, folk en singer-songwriter. Die switch in mijn muzieksmaak kwam samen met mijn afstuderen en ik besloot dit voltijd te gaan doen. Dat heeft op zich niet zo veel met elkaar te maken, maar zo ben ik hier wel gekomen. Het is het verschrikkelijke cliché van een uit de hand gelopen hobby."

Had je enig idee wat een label was en wat daar bij kwam kijken?
"Wanneer ik een cd in mijn handen had, vond ik het altijd machtig interessant wat er allemaal achter zat. Ik had natuurlijk nul ervaring, maar toch wist ik vanaf het begin al hoe ik het wilde doen. Ik heb vanaf de eerste release al samengewerkt met anderen die bijvoorbeeld de distributie deden. In het begin stond ik met mijn 'distro' zelf nog bij een show, maar inmiddels heb ik een heel netwerk met partners die zorgen dat de cd’s op iTunes komen en in de winkel liggen. Een stuk professioneler dus dan toen het allemaal begon. Het is ook echt een 'al doende leert men' proces geweest. De punkrock is inmiddels weg, maar de punkrock-attitude zit er nog heel erg in: niet DIY, maar 'doing it together.' Bij de release van Herrek hebben we bijvoorbeeld gekeken hoe we van die vinyl release iets vets konden maken. Dus hebben we een gelimiteerde editie van 300 stuks uitgebracht. De band heeft zelf het artwork gezeefdrukt die we hier in elkaar hebben zitten vouwen, downloadcode erop, het unieke stuknummer op de achterkant, en dat 300 keer. Dat is natuurlijk niet hoe het bij Universal gaat, maar zo zie ik mezelf ook niet. Ik ben heel blij als klein indielabel. Weer een cliché, maar dat is het gewoon."

Is Snowstar een eenmanslabel of een familie?
"Het clubje artiesten dat er nu op zit, heeft bijna allemaal iets met elkaar te maken. Iedereen helpt ook aan elkaars dingen mee en daar word ik heel enthousiast en gemotiveerd van. Stefan Breuer is bijvoorbeeld altijd in heel veel verschillende rollen erg belangrijk geweest voor het label. Hij is bassist bij I Am Oak heeft, maar hij is ook The Subhuman. Daarnaast speelt hij gitaar in Lost Bear. Inmiddels is Stefan studiowerk gaan doen, ook voor Snowstar als producer van de nieuwe Bart van der Lee bijvoorbeeld. Herrek (Gerrit) speelde gitaar op de plaat van LUIK en LUIK ken ik omdat Thijs van I Am Oak heel vaak gezegd had hoe vet dat was. Thijs doet op zijn buurt veel grafisch werk voor het label. Hij doet zijn eigen artwork, maar ook het artwork van The Secret Love Parade en hij doet veel voor de website. Tammo, de drummer van Lost Bear en I Am Oak, doet vrijwel altijd de mastering en daar is hij supergoed in. Hij is dus soort 'huis-master' haha! En er zijn nog veel meer mensen die ons en elkaar door jaren heen geholpen hebben. Dat is heel waardevol en dat maakt dat het lukt, want het is echt belachelijk veel werk."

"Dat familie-ding is dus echt zo. Je maakt iets samen voor de hele club. Maar het is wel meer dan een clubje vrienden, zoals helemaal in het begin. De muziek die op Snowstar wordt uitgebracht is echt muziek die ik heel mooi vind. Het begint bij de muziek en groeit tot een familie. Ik vind het ook erg gaaf als iemand Herrek ziet of I Am Oak kent, zo Snowstar Records ontdekt, dan LUIK hoort en dat ook vet gaat vinden. Ik ben namelijk zelf zo’n muzieknerd die een cd kocht en dat helemaal ging uitpluizen. Bij welke label zitten ze, welke bands zitten daar nog meer bij, welke bands noemen ze in hun thankslist? En zo ging ik weer nieuwe bandjes ontdekken."

Dus je wilt een sfeer neerzetten dat de luisteraars uitnodigt om ook andere bands van het label te gaan ontdekken?
"Ja, zeker. Met de website heb ik ook bewust nagedacht hoe we dat zo makkelijk mogelijk kunnen maken. Je kunt alles meteen luisteren en checken of je het wat vindt en doorklikken van de ene naar de andere artiest. Ik ben er groot fan van om het op deze manier mogelijk te maken om muziek te ontdekken. Het is qua nostalgisch gevoel jammer dat het verschoven is van de platenzaakbakken naar het internet, zeker als platenzaken het daardoor moeilijk hebben. Maar het is nu wel heel makkelijk om een bandje te ontdekken, ik zou het heel dom vinden om dat tegen te gaan. Mensen kopen niet meer een cd om de muziek te kunnen horen, maar nemen wel graag een aandenken mee na een show en willen hun persoonlijke smaak etaleren met mooie platenhoezen in de kast."

Doe je bijzondere dingen om toch de verkoop hoog te houden?
"Ik probeer bij iedere release te kijken hoe je het zo bijzonder mogelijk kan maken. We stoppen altijd heel veel zorg en tijd in het artwork en de verpakkingen. Soms tot in het extreme. Dat kan niet altijd, want het is veel werk, maar het illustreert wel dat ik het heel belangrijk vind om echt een mooi product te maken. Het zou zonde zijn om mooie muziek uit te brengen in de goedkoopst mogelijke verpakking. Ik vind dat het ook mijn taak is om het voor mensen zo makkelijk mogelijk te maken om muziek tot zich te nemen, of dat nu het aanschaffen van de cd is of het gratis streamen ervan. Dat moet allemaal kunnen. En als ze het dan willen kopen, dan moet het ook echt iets moois zijn. En dan denk ik dat we nog wel effe door kunnen met de indielabels, zonder dat het allemaal aan de download ten onder gaat."

Hoe belangrijk is Utrecht voor Snowstar en Snowstar voor Utrecht?
"Ik vind Utrecht echt heel belangrijk voor Snowstar en ik durf die andere vraag eigenlijk niet te beantwoorden, maar ik hoop met Snowstar Records toch iets moois bij te dragen. Ik heb altijd al gevonden dat Utrecht op alle fronten een hele fijne en gezonde muziekscene heeft. Dat is echt bijzonder, want het is best een kleine stad, eigenlijk een groot dorp. Maar wel met een gezonde livescene, variërend van kleine DIY-shows tot aan EKKO, Tivoli de Helling en straks TivoliVredenburg. Van de kleinste huiskamershows met twintig man tot een volle zaal met tweeduizend man. Je hebt hier één van de beste platenzaken van Nederland zitten, Plato natuurlijk. En dB’s, dat is een fantastisch bolwerk. Tal van geniale bands hebben daar al gerepeteerd en gespeeld. Eigenlijk is Utrecht altijd al heel belangrijk geweest, zelfs toen ik nog in Limburg woonde. Ik wist altijd al wel dat ik hier naar toe zou gaan. Ik heb wel het idee dat Snowstar daar nu onderdeel van is, dat we bij die scene horen en dat dat één van de dingen is die Utrecht ook mooi maakt. Dat durf ik wel heel voorzichtig te zeggen."

"We zijn een klein label en we doen hele mooie dingen. Daar wordt goed op gereageerd en daar ben ik erg blij mee. Ik doe het nog steeds, omdat ik voor de volle honderd procent vind dat een release de moeite waard is om te horen. Het is best wel bijzonder dat het al tien jaar bestaat en dat ik nog steeds mooie, nieuwe muziek ontdek die mij zover krijgt om dit allemaal te blijven doen. Ik wil mensen muziek laten ontdekken omdat ik het zelf zo vet vind. Ik zou dat niet kunnen als ik het zelf niet goed zou vinden. Het blijft toch heel veel passie en liefde. Een 'dit is wat we samen neerzetten-gevoel'."
 
"Ik benadruk nu wel de passie en de punkrockmentaliteit van een klein label, maar het is natuurlijk ook echt super serieus. De releases horen wat mij betreft tot de top van wat er uitkomt in Nederland. Het is gelukt om in tien jaar van Snowstar een label te maken dat er toe doet. Mensen kennen het en houden het in de gaten. Het vindt z’n publiek, er wordt over geschreven…het lukt wel. Het is dus geen 'haha-schattig' klein label meer. Ik word blij van een goeie recensie waarin de recensent ook noemt dat het Snowstar steeds weer lukt om goede, nieuwe releases uit te brengen. Ik wil een stempel op Nederland Muziekland zetten. Dat mensen weten dat ze dat wel effe moeten checken, wanneer wij iets nieuws uitbrengen. Dat wil ik heel graag en dat lijkt ook te lukken."

Beluister de 10 jaar Snowstar Records sampler op de Luisterpaal.