15 bands uit provincie Utrecht in Popronde 2013

Selectie uitgebreid tot 120 bands

Tekst: Marc van der Laan ,

Op Pinguin radio zijn de namen bekend gemaakt van de bands en artiesten die zijn geselecteerd voor het reizende muziekfestival Popronde. Tussen de 120 bands die van september tot en met november 2013 in de deelnemende steden spelen, bevinden zich 15 acts met wortels in onze provincie.

De Popronde biedt al meer dan tien jaar een nieuwe lichting opkomende Nederlandse bands de mogelijkheid om zich te presenteren aan publiek, pers en programmeurs van plaatselijke podia en festivals. In de periode september tot en met november treden op één avond circa 25 bands op in kroegen, muziekcafés en theaters in het centrum van deelnemende steden. Alle optredens zijn gratis toegankelijk. Acts die eerder meededen met de Popronde voordat ze doorbraken naar een groter publiek zijn o.a. Blaudzun, De Staat, Go Back To The Zoo, Lucky Fonz III en Voicst. Afgelopen jaar hebben Mister and Mississippi en John Coffey succesvol deelgenomen aan de Popronde.
 
Dit jaar waren er met 1.100 acts meer inschrijvingen voor de Popronde dan ooit tevoren. Vanwege de toename van het aantal inzendingen en de groei van de Popronde (in Amersfoort speelden in 2012 bijvoorbeeld meer dan 50 bands) is de selectie in 2013 uitgebreid van 100 naar 120 bands. Popronde 2013 vindt plaats in 29 steden door heel Nederland en heeft dit jaar ook Dordrecht en Breda toegevoegd aan de participerende steden.
 
Het volledige overzicht met de 120 deelnemende bands en artiesten is te vinden op de website van de Popronde. Van de 120 bands zijn er 15 met wortels in de provincie Utrecht en elf van de geselecteerde bands hebben eerder op één van de edities van Club 3voor12/Utrecht gespeeld. Tussen de uitverkorenen vinden we met Adam & the Relevants, Emil Landman, Kodiaks en My Blue Van vier bands die eerder 3voor12/Utrecht Selecteert waren. Andere acts uit de provincie zijn Amber Arcades, The Apologist, Audio Adam, De Sp aties, EON, Gharib, Join the Cavalry, The Maureens, The Subhuman, Sunday Sun en Tududuh. Ook geselecteerd zijn voormalig Clash of the Titans-winnaar Kleinindustrie en Anny!, de nieuwe band van Leaf-zangeres Annemarie Brohm.
 
De selectiecommissie bestond dit jaar onder andere uit 3voor12-redacteuren Ingmar Griffioen en Christiaan Walraven, Jasper van Vugt (OOR/Radio Mortale), Roosmarijn Reijmer (3FM/3voor12), Johan Gijsen (Tivoli/Le Guess Who?), Alex van der Hulst (OOR), Bas Barnasconi (Van Katoen/Bazzookas), Hanna Vink (muziekredacteur van De Wereld Draait Door), Eric Corton (Cortonville/3FM/BNN), Erik Zwennes (State Magazine) en natuurlijk de juryvoorzitter Mischa van den Ouweland (Popronde).

In de komende maanden bepalen de kroegen, muziekcafés en theaters in overleg met de lokale coördinator welke bands we terug gaan zien in Utrecht (17 oktober) en Amersfoort (23 november). Net als voorgaande jaren doet 3voor12/Utrecht ook dit jaar verslag van Popronde.