Kort Utrechts Popnieuws Week 39

Nieuws over onder meer Men of Mega, Deviation, Double G, Anna van Kooij, Try Drowning en Woot!Woot!Woolf festival.

Tekst: Marc van der Laan / Foto: Anna van Kooij ,

De redactie van 3voor12/Utrecht zit bovenop het nieuws. Elke dag worden we overstelpt met persberichten, nieuwtjes, informatie en wat dies meer zij - te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week een propvolle editie met nieuws over onder meer Men of Mega, Deviation, Double G, Anna van Kooij, Try Drowning en Woot!Woot!Woolf festival.

Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl!

Tentoonstelling cultuurfotografie van Anna van Kooij in stadhuis 
In 2012 viert de Utrechtse Anna van Kooij haar tienjarig jubileum als zelfstandig fotograaf in de culturele sector. Een mooie aanleiding voor een overzicht van haar werk in het stadhuis. In de expositie zijn niet alleen Van Kooijs fotografische prints, maar ook een digitale slideshow en een digitale presentatie te zien die het werkproces rond de totstandkoming van de foto's in beeld brengt. Haar foto's zijn ook een huldeblijk aan het werk van alle artiesten, regisseurs, choreografen, vormgevers en andere professionals in de culturele sector met wie zij samenwerkte. Bij de oprichting in 2004 was Van Kooij de eerste coördinator fotografie van 3voor12/Utrecht.
De tentoonstelling is gratis toegankelijk en gedurende de openingstijden van het stadhuis te zien van woensdag 3 oktober tot en met de Culturele Zondag 'Jong Jonger Jongst' op zondag 28 oktober 2012.

Wil jij een dj-set draaien tijdens de Museumnacht?
 
Het AAMU Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst in Utrecht organiseert een speciale dj wedstrijd. Talentvolle dj's die goed zijn in het mixen en samplen van hiphop, soul en R&B wordt gevraagd filmpjes of MP3 files van hun beste werk in te zenden. De winnaar maakt kans om een set te draaien in het AAMU tijdens de Museumnacht Utrecht op 20 oktober. Vorig jaar ontving het AAMU ruim 1.600 bezoekers tijdens dit evenement. De inzendingen worden beoordeeld door Onur Bulut, alias dj SMP, die ook de dj van de avond is tijdens de Museumnacht. Geïnteresseerde dj's kunnen hun werk voor 5 oktober aanleveren bij het AAMU via info@aamu.nl Op 10 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt. Meer informatie over de wedstrijd en tentoonstelling is te vinden op www.aamu.nl.
 
The Collective EP van Men of Mega eerste release op EINDBAAS Netlabel 
Sinds vrijdag 21 september is Utrecht een nieuw label rijker: chiptune-collectief EINDBAAS is namelijk een netlabel begonnen. De eerste uitgave op het netlabel is de derde EP van Men of Mega, The Collective. Het is de eerste release die de mannen volledig met de Gameboy-muzieksoftware LSDJ hebben gecomponeerd. De bekende melodieën van Men of Mega worden zo gecombineerd met de rauwe geluiden van de Nintendo Gameboy.


Oh, Brave Wide Eyes naar finale Grote Prijs
 
De Utrechtse folkband Oh, Brave Wide Eyes is één van de achttien finalisten die meedoen aan de Grote Prijs van Nederland 2012. Na negen halve finales door het land hebben jury en publiek hun keuze gemaakt. In drie finales in Paradiso en de Melkweg in Amsterdam wordt bepaald welke acts er met de roem en de hoofdprijs vandoor gaan. Oh, Brave Wide Eyes neemt het op 8 december 2012 in de categorie singer-songwriter onder andere op tegen Lieve Bertha en Rogier Pelgrim. Wie de andere finalisten zijn kun je lezen op 3voor12.


Deviation releast na twee jaar nieuwe EP
 
Ruim twee jaar nadat de Utrechtse band Deviation hun laatste EP Tell It Like It Is uitbracht is er een opvolger. Op 25 september is LIGHTS verschenen, de derde EP van de band. De redenen voor de radiostilte waren een formatiewisseling en een drukke clubtour in 2011. Samen met producer Pim van de Werken (The Medics, Coppersky, Silence is Sexy) en Jordi Langelaan (Racoon) heeft de band gewerkt aan een nieuwe sound. LIGHTS bevat drie poppunksongs, te vergelijken met Amerikaanse voorbeelden als Jimmy Eat World en Taking Back Sunday en is de opmaat naar het debuutalbum van de band dat in 2013 moet verschijnen.


Le Titre wordt Sofie Letitre en releast single ‘I Remember’
 
In weekagenda 38 hadden we het nog over Le Titre maar het moet toch echt Sofie Letitre zijn. De Utrechtse is de afgelopen anderhalf jaar bezig geweest om haar debuutalbum Back Where We Come From op te nemen. Het album verschijnt op 26 oktober maar sinds afgelopen week kunnen we al genieten de single ‘I Remember’, een cover van Deadmau5. Deadmau5 heeft het nummer zelf ook gehoord en zijn reactie was “bloody amazing”. Luister zelf maar.


Eenmalige reünie-show Try Drowning
 
In 2007 stopte de spraakmakende emorockformatie Try Drowning er mee. Een aantal van de leden dook daarna op in The Secret Handshake Club en andere bands. Op zaterdag 29 september 2012 doet Try Drowning een eenmalige reünie-show in The Cave in Amsterdam. Het is een verjaardagsfuif van Steven maar zo te zien is iedereen welkom en dus zeker te moeite waard om even te gaan kijken.
 
Woot!Woot!Woolf festival II 
“Wanneer de Woot!Woot!Woolf huilt, dansen wij bij helder maanlicht.” Onder die noemer presenteert Woot!Woot!Woolf II voor de tweede keer vier nationale en internationale acts tussen het vallen van de avond en het ochtendgloren in de bossen van Rhijnauwen. Op zaterdag 13 oktober ben je vanaf 19.00 uur welkom in Stayokay Bunnik om te dansen, drinken, luisteren, praten, genieten en te beleven. Laura Arkana brengt uitgesponnen verhaaltjes die gaan over dingen die ze droomt. Riverdistrict speelt dromerige melodieën met meerstemmige zang en shoegaze gitaren. Aestrid geeft je een luistertrip door een postrock landschap van noise heuvels met daarachter verscholen een zonsondergang. De in Groenland geboren Denen van Small Time Giants maken authentieke en licht ontspoorde muziek à la Smashing Pumpkins en Placebo. Een kaartje kost 5 euro. Zie de facebook-pagina voor informatie over hoe kaartjes te reserveren.
 
Inschrijvingen voor Gluren bij de Buren Amersfoort 2012 gestart 
Op zondag 9 december 2012 vindt in Amersfoort de vijfde editie plaats van Gluren bij de Buren. Die dag wordt de hele stad Amersfoort in vervoering gebracht door optredens van amateurkunstenaars in verschillende woonkamers. Met 25 woonkamers in 2008 naar 92 in 2011 is het festival in vier jaar tijd uitgegroeid tot het grootste huiskamerfestival van Nederland. Het concept is simpel: In de woonkamer vindt tussen 13.00 en 18.00 driemaal een optreden plaats van een artiest. De woonkamer is vrij toegankelijk voor publiek en de gastheer/-vrouw zorgt ervoor dat de bezoekers zich thuis voelen! De organisatie is weer op zoek naar inwoners van Amersfoort die deel uit willen maken van het Gluren bij de Buren festival. Heeft u een woonruimte die u openbaar wilt stellen? Of ben je een artiest uit Amersfoort die zijn/haar liefde voor kunst wil verspreiden? Van smartlap tot jazz en van kindertheater tot poëzie. Alles kan! Aanmelden kan via www.glurenbijdeburen-amersfoort.nl en is mogelijk tot uiterlijk 1 november. 
 
Double G komt met debuutalbum Life Story 
De Griekse rapper en producer Georgios 'Double G' Lazakis, bekend van onder andere Kyteman's Hip Hop Orkest brengt op vrijdag 12 oktober zijn debuutalbum Life Story uit. Het album vertelt het verhaal over de etniciteit van de rapper en de crisis in zijn vaderland. Zo gaat het nummer ‘On A Mission’ over Georgios’ familie en vrienden in Griekenland die deel uit maken van een zware crisis. Het album, dat grotendeels door Double G zelf is geproduceerd, bevat o.a. tracks met Kyteman, Termanology, Gery Mendes, Reks en The Outlawz, de Amerikaanse groep die in 1995 door rapper 2Pac werd opgericht. Afgelopen jaar bracht Double G al twee singles uit die onderdeel zijn van een drieluik. De derde single 'Nightmare' (ft. Kyteman) kom uit op maandag 8 oktober. Eén van de releaseshows vindt plaats in de Spiegelbar van Tivoli. Tijdens de shows speelt Double G met zijn live band ‘The Ouzo Family’ en wordt hij bijgestaan door een aantal artiesten waar hij actief mee samen heeft gewerkt in aanloop naar het debuutalbum. 
 


Wintereditie voor Symphonica Elektronica
 
Dancefestival Symphonica Elektronica komt nu ook met een wintereditie: Freeze. Waar het festival plaats gaat vinden is nog niet duidelijk maar wel wanneer: zaterdag 23 februari van 13.00 tot 23.00 uur. Als locaties gokken wij op een pand in de Cartesiusdriehoek maar kijk vooral zelf en kom alvast in de stemming met ons dossier over de zomereditie, afgelopen mei.