Kort Utrechts Popnieuws Week 37

Nieuws over The Deaf, DJ DNA, Black Sun Empire, KBTR, Piet voor Pampus en meer.

Tekst: Marc van der Laan ,

De redactie van 3voor12/Utrecht heeft weer een selectie voor je gemaakt uit de stroom aan persberichten, nieuwtjes, informatie en wat dies meer zij. In het Kort Utrechts Popnieuws van week 37 onder andere nieuws over The Deaf, DJ DNA, Black Sun Empire, KBTR en Piet voor Pampus.

Instore optreden The Deaf bij Velvetmusic 
De Haagse band The Deaf verzorgt op vrijdag 14 september om 15.30 uur een unplugged optreden in de winkel van Velvetmusic aan de Havik in Amersfoort. Het optreden is onderdeel van het nieuwe samenwerkingsverband tussen Poppodium De Kelder en Recordstore Velvetmusic. ‘s Avonds is de band van Spike van Zoest in volle glorie (en versterkt) te zien in De Kelder. Voorprogramma is dan het onvolprezen Stilettos.
 
Rood|Noot organiseert STALLES nr.3: COPYRIGHT IS FOR LOSERS 
Onder het motto COPYRIGHT IS FOR LOSERS bezingt de derde editie van STALLES het burleske speelplein waar alles van iedereen is. Waar niemand eigenaar is. Waar intellectueel eigendom niet bestaat. Waar filmmakers, musici, toneelspelers en beeldend kunstenaars alles stelen, als Robin Hoods in tijden van harde bezuinigen. STALLES wordt georganiseerd door Rood|Noot en ’t Hoogt en vindt plaats van 14 t/m 23 september op vier verschillende locaties: stadserf Rood|Noot, filmtheater ’t Hoogt, Centrale Bibliotheek Utrecht en Kunstuitleen Utrecht. Op het programma staan onder andere concerten van Hit Me TV (vrijdag 21 september), het klassieke Oneiros Ensemble (zaterdag 22 september), saxofoonkwartet Esquire (zondagmiddag 23 september 15.15 uur) en violist Jasper le Clercq, hoornist Morris Kliphuis, slagwerker Dirk-Peter Kölsch & contrabassist Ernst Glerum (zondagavond 23 september 20.15). Het complete programma met alle evenementen (ook de niet muzikale) vind je hier.
 
DJ DNA releast soloalbum The Sum Of The Sound 
Voor de zomer heeft DJ DNA een erg fijne eerste single uitgebracht met daarop bijdrages van Kurtis Blow en Pax. Dat nummer blijkt de voorbode van zijn eerste soloalbum. Het gelijknamige The Sum Of The Sound verschijnt op 17 september bij Kytopia Records. In zijn 30-jarige carrière als artiest heeft DNA nooit eerder een eigen album uitgebracht. “De meeste beats die ik creëerde kon ik gebruiken bij de bands waar ik mee speelde, ik had daarom ook niet de ambitie om zelf iets uit te brengen. Maar de laatste jaren werk ik als producer steeds vaker aan mijn eigen projecten en ontstond langzaam het materiaal voor een album”, aldus Arjen de Vreede, alias dj DNA. In de jaren tachtig en negentig maakte hij naam als medeoprichter van de Urban Dance Squad, een van de meest legendarische Nederlandse rock/hiphopbands. Daarnaast is hij onder meer betrokken bij Stuurbaard Bakkebaard, El Zombie en Het Beukorkest en maakt hij remixes voor bijvoorbeeld De Jeugd van Tegenwoordig en Junkie XL. Drie jaar geleden streek DNA neer in Kytopia, bouwde zijn studio op en vond tijd en ruimte om zijn solo-plaat af te maken. Op The Sum Of The Sound zijn veel gastmuzikanten te horen zoals Kurtis Blow, Tjeerd Bomhof (Dazzled Kid), Pax (The Kyteman Orchestra), Torre Florim (De Staat), Janne Schra (Schradinova) en Kypski. Deze samenwerkingen resulteerden in een album dat old skool hiphop combineert met funky soul, klassiek, vrolijke dance en electro. Na de release wordt een tour langs enkele zalen gepland.

 
Nieuw album van Black Sun Empire verschijnt 15 oktober 
Op 15 oktober brengt het Utrechtse producerstrio Black Sun Empire hun nieuwe album From The Shadows uit. De voorvechters van vernieuwende drum ’n bass zijn inmiddels één van Nederlands grootste exportproducten. Op hun vijfde album betreedt het drietal een paar opvallende paden. Als resultaat van talloze sessies in Kytopia zijn er samenwerkingen met o.a. Inne Eysermans (Amatorski), Noisia en Foreign Beggars te horen op het album.
 
Bands/singer-songwriters voor huiskamercafé gezocht 
Met een paar andere kerken (waaronder Anglicanen en Room Katholiek) is de Wilhelminakerk in Oost een wijkhuis gestart in de voormalige pastorie. Eén van de activiteiten is een huiskamercafé voor internationale studenten (het University College is immers vlakbij), waarbij gastvrijheid op de voorgrond staat. Iedere twee weken op woensdagavond is er een activiteit en daarvoor willen ze ook een paar keer live bandjes uitnodigen. Bij voorkeur akoestisch om de buurt ook blij te houden. Ze zoeken geen praise of worship maar eerder akoestische bandjes en singer-songwriters die aansprekend kunnen zijn voor buitenlandse studenten. Er staat een kleine vergoeding tegenover. Geïnteresseerd? Mail naar Leo van Steensel (leovansteensel@hotmail.com).
 
Habek presenteert launchparty KBTR boek 
Je hebt hem vast wel eens gezien, graffiti-figuur De Utrechtse Kabouter of KBTR zoals hij inmiddels heet. Met zijn rode muts is hij een opvallend figuur dat in veel straten en op en rond treinstations te zien is. In oktober 2012 verschijnt een hardcover boek van 160 pagina's met heel veel full colour foto's van bekend, maar ook onbekend en nooit vertoond werk van KBTR. De release van het boek wordt op zaterdag 27 oktober 2012 van 17.00 tot 20.00 uur gevierd met een vette party in Revenge en gehost door Habek. Ook is dit je kans om het boek als eerste in handen te krijgen!. Voor het boek betaal je € 45. Voor dat bedrag ontvang je behalve het boek ook enkele unieke items.


Vier keer feest: folkpunkers Circle J in het voorprogramma van The Toy Dolls
 
Ter promotie van de nieuwe cd ‘The album after the last one’ tourt de legendarische pretpunkband The Toy Dolls van 3 tot en met 7 oktober door Nederland. De Utrechtse folkpunkers Circle J verzorgen het voorprogramma bij vier shows. Voor de Utrechters is dit een droom die uitkomt. “Iedereen in de band is opgegroeid met de muziek van The Toy Dolls”, aldus drummer Remco. “Het is daarom een enorme eer dat wij nu de support mogen verzorgen in de mooiere zalen in Nederland.” Op 5 oktober staan The Toy Dolls en Circle J op het podium van Tivoli Oudegracht.
 
Piet voor Pampus 
Op 30 november vindt de tweede editie plaats van Piet voor Pampus. De eerste editie van deze bootrave was vorig jaar binnen anderhalve week uitverkocht. 600 bezoekers vierden destijds een feestje op de Moby King. Dit jaar heeft de organisatie geregeld dat het schip De Ameland aan de Keulsekade aanlegt. Het aantal bezoekers kan daardoor worden opgeschroefd naar maximaal 800 personen. DJ’s op de boot zijn onder andere Nuno Dos Santos (Trouw / 360, Amsterdam), Khalil & Steven Pieters (Triphouse Rotterdam / Solar), Johanna Mercker (We Are E / Welcome To The Future) en Du Chatinier (The Fresh Kids). De Vroege Pieten-tickets zijn bijna de deur uit maar misschien moet je je meer zorgen of je überhaupt nog aan boord komt. Schip Ahoy!
 
Provincie Utrecht steunt vijf kleinschalige festivals 
De provincie Utrecht gaat twee Amersfoortse en drie Utrechtse kleinschalige festivals financieel ondersteunen. Amersfoort Jazz, Spoffin, het Internationaal Kamermuziek Festival, het Holland Animation Festival en het City2Cities Internationaal Literatuurfestival kunnen rekenen op een bijdrage van elk €20.000 per jaar in 2013 en 2014. Twaalf festivals dongen mee naar deze ondersteuning. Met de bijdrage wil de provincie ruimte bieden voor vernieuwing. Eerder dit jaar besloot de provincie al om vier grootschalige festivals te ondersteunen: het Nederlands Film Festival, Festival Oude Muziek, Tweetakt en SPRING. Samen met de vijf kleinere festivals wil de provincie zo bijdragen aan een evenwichtig en divers festivalaanbod in de regio. In totaal stelt de provincie €750.000 per jaar beschikbaar voor de negen festivals.
 
Voorlopig najaarsprogramma U Jazz 
Belangenvereniging U Jazz bezorgt Utrecht niet alleen weer een jazzfestival maar zorgt ook voor een heel scala aan andere activiteiten, variërend van wessiesessies, workshops, profsessies en een serie wereldmuziek. Het hele programma vind je hier.
 
Gijs ter Haar en Jouke Koning brengen poëzie en muziek samen 
Dichter Gijs ter Haar en componist Jouke Koning hebben de handen ineengeslagen voor een uniek project waarbij poëzie wordt voorzien van muziek. Het resultaat is het album Niemandsland dat wordt gepresenteerd op 18 november in café Miles te Amersfoort. De nuchtere no-nonsense poëzie van the Godfather of slam Gijs ter Haar worden gecombineerd met de composities van muzikant en filmmaker Jouke koning. Het uitgangspunt voor de muzikale begeleiding van Niemandsland was om poëzie en muziek samen te smeden tot luisterbare liederen. De eerste single ‘Hoe Zij Dit Land Is’ staat op YouTube en is beschikbaar via iTunes en Spotify.