Kort Utrechts Popnieuws Week 36

Met onder andere nieuws over Rupert Blackman, Keynote Speakerz, U Jazz, Sunday Sun, Broeder Dieleman en Kyteman.

Tekst: Marc van der Laan ,

De redactie van 3voor12/Utrecht heeft weer een selectie voor je gemaakt uit de stroom aan persberichten, nieuwtjes, informatie en wat dies meer zij. In het Kort Utrechts Popnieuws van week 36 onder andere nieuws over Rupert Blackman, Keynote Speakerz, U Jazz, Sunday Sun, Broeder Dieleman en Kyteman.

Rupert Blackman tekent bij [PIAS] voor EP en debuutalbum
De naam Rupert Blackman gonst door Utrecht. Deze van oorsprong Engelse singer-songwriter woont al een tijd in Utrecht en werkte hier in alle stilte aan zijn debuutalbum, samen met producer Martijn Groeneveld (Blaudzun, a balladeer, Solo, Lucky Fonz III en Mathilde Santing). Deze week meldde [PIAS] dat het label een contract heeft gesloten met Rupert Blackman.
Op 7 september 2012 verschijnt de EP Night And Day, die Blackman samen met zijn band heeft opgenomen. De EP is een proloog op het debuutalbum The Lights of Home, dat begin 2013 uit zal komen. Op de EP staat, naast de eerste single Night and Day en twee andere tracks van het debuutalbum, een song die exclusief op deze EP wordt uitgebracht: Come Over Tonight. Live valt Blackman vooral op door zijn eigen sound en zijn indrukwekkende voordracht. Op 17 september mag hij dat gaan laten zien bij De Wereld Draait Door. Maar eerst is hij op zaterdag 8 september drie keer te zien in Utrecht: om 12.00 en 14.00 uur op de Feelgood Market bij Houtzaagmolen De Ster en om 16.00 uur bij het Springweg Festival.

Record van Keynote Speakerz vijf jaar oud en gratis te downloaden
"Het is een sterke en gevarieerde cd geworden en bevestigt wat Master Surreal en Skiggy Rapz zelf al wisten: The dawn of the Keynote Speakerz is upon us." Dat schreven we in 2007 over Record, het debuutalbum van Keynote Speakerz. Om te vieren dat het vijf jaar geleden is dat dit album verscheen hebben beide MC's het als gratis download op bandcamp gezet. Als je Record in 2007 hebt gemist dan is dit je kans om dat euvel weer goed te maken.

 
Het debuut van de Verborgen Bende
De Verborgen Bende is een collectief van vooralsnog vrij onbekende lieden, die samen muziek maken. Nederlandstalig, in vele stijlen, en niet te serieus. Zij laten zich vooral inspireren door weermannen, barmannen en sauna’s. Na lange voorbereidingen lanceren zij op zaterdag 1 september hun eigen site, waarop direct zes nummers te beluisteren zijn die worden ondersteund door beelden, tekeningen en teksten. Dit alles is slechts een voorbode voor nog veel meer bende, maar check vooral zelf, en je kan zeggen dat je er vanaf het begin bij was!

Video bij nieuwe single Number Nine
Number Nine gaat maar door. Vorige week verscheen New Ways, de tweede single van het gelijknamige debuutalbum dat de band op 14 oktober in EKKO presenteert. Deze week is de bijbehorende video op YouTube gezet.


U Jazz bezorgt Utrecht weer een jazzfestival
Na het sluiten van SJU leek de jazz in Utrecht zware tijden tegemoet te gaan. Maar inmiddels hebben verschillende partijen de erfenis van het gestopte jazzpodium overgenomen. U Jazz is er één van. Eind dit jaar organiseert de belangenvereniging haar tweede jazzfestival, op zaterdag 15 december in het Vorstelijk Complex in de Utrechtse wijk Zuilen. Het thema van deze editie is "Bizar!" Het thema wordt uitgewerkt in een vijftal programmaconcepten en in bijzondere, niet alledaagse bezettingen en veel ruimte voor improvisatie. Fluitist Mark Alban Lotz en gitarist Timon Koomen (van jazztrio Kapok) zijn als gastcuratoren gevraagd het festival vorm te geven. Zij willen de diversiteit en creatieve energie van de Utrechtse jazz laten zien. Uiteindelijk beogen ze met het festival een staalkaart te geven van de Utrechtse Jazz, die volgens hen nog steeds springlevend is, ondanks de sluiting van het SJU Jazzpodium. Het jazzfestival wordt het tweede grote wapenfeit van U Jazz, na Jazz bij de Rode Brug in december 2011. Meer informatie over het programma en kaartverkoop wordt bekend gemaakt op de website van U Jazz.

Tweede EP Sunday Sun gratis te downloaden
Sunday Sun laat er geen gras over groeien. De all-star band die bestaat uit Koen-Willem Toering (Woost), Yoshi Breen (RubyQ), Wouter Rentema (Laura Jansen, LPG, GEM) en Jan Teertstra (Wooden Saints, Laura Jansen) heeft deze week de tweede EP in een paar maanden uitgebracht. Net als de eerste EP bevat deze ook weer powerpop in de beste Posies/Fountains of Wayne-traditie. De EP is twee weken lang gratis te downloaden van de website van Sunday Sun. Over een maand verschijnt de derde EP en het geheel presenteren ze op vrijdag 12 oktober in EKKO, een show waar we nu al naar uitkijken. Hieronder de video bij een van de nummers van de EP: Ordinary Love.


IBB-Fest 2012 staat voor de deur
Waar een bezoek aan de Coffee Company al niet goed voor kan zijn: al wachtende op een kleine latté viel ons oog op een drietal wat kleinere posters van IBB-Fest. IBB-Fest? Wanneer dan? En waarom hebben we dat nog niet eerder gezien? IBB-Fest blijkt al over iets meer dan een week te zijn. Op zaterdag 15 september vindt de derde editie van dit festival plaats (eigenlijk de vierde, als je IBB-Pop uit 2003 meetelt), op het grote grasveld bij het studentencomplex aan de Ina Boudier-Bakkerlaan. 's Middags opent het festival met een grote picknick over het hele grasveld. Dan treden onder andere een strijkorkest, een dansgroep en een singer-songwriter op, er zijn workshops en je kunt genieten van goede koffie, biologisch ijs, biertjes en nog veel meer zintuiglijk genot. De line-up voor de avond ziet er ook prima uit met A Polaroid View, Mozes and the Firstborn, Ink Warriors (in halve finale van Grote Prijs voor de categorie hiphop), Applescal, Meneer van Dalen en HyperHyper (NON Records). De entree is gratis. IBB-Fest begint om 13.00 uur.

Video: Supper van Hagy
Twee weken geleden schreven we in KUP 34 al over de Vacation EP van Hagy. Bij het nummer Supper, dat qua geluid naar de eighties verwijst, is ondertussen ook een video verschenen.


Zeeuws-Vlaamse Broeder Dieleman tekent bij Beep! Beep! Back Up the Truck
Als afsluitende act op Le Mini Who maakte de uit Zeeuws-Vlaanderen afkomstige Broeder Dieleman al veel indruk. Eerder dit jaar rondde de zanger zijn debuutalbum Alles Is IJdelheid af, dat op 1 december verschijnt op het Utrechtse platenlabel Beep! Beep! Back Up the Truck. Nicolai Adolfs van Beep! Beep! Back Up the Truck over het album: "Broeder Dieleman is na Het Gloren de tweede Nederlandstalige artiest die wij tekenen. Ze koppelen beiden op eigen wijze hun persoonlijke zielerust aan het Nederlandse landschap. Als Broeder Dieleman zingt zie je de Schelde de Noordzee in stromen." Het album telt negen nummers, allen gezongen in Zeeuws- Vlaamse dialect. De eerste single Duuzend Veugels is vanaf vandaag beschikbaar en wordt begeleid door een videoclip van de hand van Broeder Dieleman zelf.


The Kyteman Orchestra naar Reeperbahn Festival en Berlin Live
Na een succesvolle festivaltour zet The Kyteman Orchestra zijn eerste stappen in het buitenland. Een paar maanden geleden speelden Colin Benders en zijn orkest op een showcase in Londen. Op vrijdag 21 september speelt het orkest op het Reeperbahn Festival in Hamburg en op zaterdag 22 september zijn Benders en het voltallige orkest en koor te gast bij Berlin Live, dat wordt uitgezonden door ZDF Kultur. Benders' optreden in Londen en zijn ervaringen werden door Sennheiser vastgelegd in de korte documentaire Sounds Like Kyteman. Na de optredens in Duitsland maakt The Kyteman Orchestra zich op voor een najaarstour in Nederland langs enkele grote podia. De Nederlandse tour start op 4 oktober in Koninklijk Theater Carré.


De Ministers presenteren CD op 16 september in Stadskasteel Oudaen
Op zondag 16 september presenteert de poëtische folkpopband De Ministers haar nieuwe album Voor De Mooiste…, van 13.00 tot 14.15 uur in Stadskasteel Oudaen aan de Oudegracht. Het optreden kost € 5,- (inclusief consumptie) en je kunt een plekje reserveren via info@deministers.nl.
De cd-presentatie is tegelijkertijd de aftrap van de tour Mooie Plekken. De band tourt langs mooie en bijzondere plekken, waar ze liedjes uit hun nieuwe voorstelling spelen. Zo spelen ze o.a. in een boomgaard, een kasteel en een oude kerk. Heb je ook een Mooie Plek met publiek beschikbaar? Neem dan contact op via info@deministers.nl.
Als onderdeel van de tour speelt de band op zaterdagmiddag 8 september in het kader van de Open Monumentendag een aantal liedjes van Voor De Mooiste…, in de boomgaard van de moestuin aan de Minstroom in Utrecht. De Ministers spelen om 13.00 uur en om 14.00 uur. Om er te komen volg je de Minstroom tussen de tuinen door en bij het hek bij de brug is de entree.


Benefietfestival RockALS.nu op 14 oktober in EKKO
Zondag 14 oktober vindt in EKKO het benefietfestival RockALS.nu plaats, ten gunste van het onderzoek naar de dodelijke zenuwziekte A.L.S. Tussen 15.00 en 20.00 uur treden verschillende Nederlandse pop- en rockbands belangeloos op, waaronder 3FM Serious Talent Milkbar, metal/rockbands Mattock, DipSwitch, General Lee en Foolhouse. Ze dragen een warm hart toe aan StopALS.nu, de stichting van Philippe de Lange die zich inzet voor het onderzoek naar A.L.S. De Lange, zelf een begenadigd rockgitarist, werd begin 2010 gediagnosticeerd met A.L.S. Hij kwam er al snel achter dat de farmaceutische industrie weinig tot geen belang heeft bij de ontwikkeling van een middel tegen A.L.S., aangezien de groep patiënten in Nederland slechts zo'n 1500 mensen betreft. Om die reden richtte Philippe in 2011 de stichting StopALS.nu op, om zelf fondsen te kunnen werven voor het onderzoek naar A.L.S. in Nederland. Muzikale vrienden van Philippe sloegen de handen ineen en bedachten het benefiet festival RockALS.nu. Poppodium EKKO zei belangeloos en volledige ondersteuning toe. De volledige ticketopbrengst komt ten goede aan de stichting StopALS.nu.