Into The Woods tovert Amersfoorts bos om tot technohemel

Derde editie is betoverend goed

Tekst: Annemarie Degens & Joris Postulart / Foto's: Roy Wolters & Silke Paap ,

Voor organisatoren moet er geen beter gevoel zijn dan wanneer je festival uitverkoopt. Als dit ook nog eens in een recordtempo van anderhalf uur gebeurt heb je al helemaal de bevestiging dat je iets goed hebt gedaan. De hype rond technofestival Into The Woods was niet van de lucht. Nog voor de line-up goed en wel bekendgemaakt werd was er geen kaart meer te krijgen. Op internet klaagden ongelukkigen die geen kaartje wisten te bemachtigen dat hun festivalseizoen verpest was. Aan de ticketbingo, die de Into The Woods organisatoren live via internet hielden, deden ruim 1.800 mensen mee in de hoop één van de 200 extra kaarten te kunnen krijgen. Is het festival al deze commotie waard?

Into The Woods is een origineel festival dat veel meer inhoudt dan alleen een goede line-up. Eén van de beste dingen aan het festival is de locatie. De bossen van Birkhoven lenen zich perfect als festivalterrein, en de organisatie heeft met de uitgebreide aankleding de uitstraling van het terrein naar een hoger niveau getild. Wie niet dol is op techno heeft bij Into The Woods nog steeds een goede tijd. Het creatieve programma Into The Mood biedt zeeën van mogelijkheden om een leuke tijd te hebben. Tasjes schilderen, gedichten lezen, kaboutermutsen maken en kunst kijken bij het Taghek zijn allemaal opties voor leuk tijdverdrijf.

De line-up bestaat uit dit jaar uit maar liefst 29 artiesten, met DJ Shadow, Dominik Eulberg en Alex Under als headliners. Naast de buitenlandse grootheden is ook het lokale talent goed vertegenwoordigd. Amersfoorts' platform Barre Tijden blijkt erg populair, getuige de vier uur waarin zij het publiek non-stop los krijgen met veel grooves en harde bassen. De soulvolle set van de in Amersfoort graag geziene Elias Mazian krijgt honderden handjes de lucht in voor het 033 Stekplek-podium. Ook voor San Proper op de Takkenstage loopt het publiek 's middags massaal uit. De funky maar harde beats creëren samen met het enthousiaste publiek en het heerlijke weer de perfecte festivalsfeer.
 
Het festivalterrein straalt één en al creativiteit uit. Goede ideeën van creatieve geesten maken van de weg door het bos een grote ontdekkingstocht. Indrukwekkend is de Takkenstage, gebouwd onder hoogteparcours Canopy Trail. Het parcours is overdag gewoon begaanbaar voor de bezoekers die - wanneer uit een blaastest is gebleken dat diegene niet té dronken is - boven de DJ's en feestgangers kunnen klimmen. De sfeer zit er vanaf het moment dat het festivalterrein opent al goed in. Overal zijn vrolijk lachende mensen, veel van hen verkleed als kabouter, bloemenmeisje, elfje of indiaan. De zon werkt mee aan een opperbeste festivalstemming.
 
Op het moment dat de zon ondergaat wordt Into The Woods een compleet ander festival. De aankleding, waar door de organisatie veel tijd en moeite ingestoken is, komt plots veel beter tot zijn recht. De verlichting maakt het festivalterrein vrolijk en gezellig en je krijgt het gevoel dat je in de bossen van Birkhoven eindeloos kunt verdwalen. De uitlichting van de verschillende podia is erg mooi gedaan en de lasershows zijn fascinerend. De Duitser Dominik Eulberg heeft de eer de middag en de avond aan elkaar te draaien. De dansvloer en tribunes van stage Beukenbos puilen uit voor de techno van de DJ die in het dagelijks leven boswachter is. DJ Shadow sluit de avond af met een goed ontvangen DJ-set. De Californiër brengt een eclectische mix van onder meer hiphop en funk, een welkome afwisseling na het vele techno- en housegeweld. Naast de eerder genoemden sprongen ook de sets van Audiojack, Warren Fellow en Bear Damen eruit.
 
Is er dan alleen maar lofzang over het festival? Nee, er is een klein kritiekpunt te vinden. Het eten is bijzonder slecht en er is weinig keuze. Wie geen vijf euro over heeft voor een veel te vette pannenkoek heeft weinig opties meer over. De hamburgers zijn van voorverpakte supermarkt makelij en hadden beter gemaakt kunnen worden door de burgerbakkers van Burger Time, die gedegradeerd zijn tot het maken van salades en wraps.
 
De geruchten dat het festival volgend jaar nog groter wordt gingen al rond in het bos. Dat Into The Woods er volgend jaar weer is kan niet missen. Na de lovende kritieken van dit jaar is het festival waarschijnlijk populairder dan ooit.

Gezien: Into The Woods, zaterdag 8 september 2012, 12.00 – 00.00 uur, @ Birkhoven bos, Amersfoort.